RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

​У Росії влада образила "героя", який обслуговував військових в Сирії

Житель Оренбурзької області (РФ) Сергій Сотников, який працював кухарем для російських найманців в Сирії подав до суду на державу через те, що йому не присвоїли статус "ветерана".

Про це пише російське видання "Комерсант".

"Оренбурзький обласний суд прийняв до розгляду апеляцію жителя регіону Сергія Сотникова на рішення нижчої інстанції, що не визнала його ветераном бойових дій в Сирії. Раніше пан Сотников звертався до Ленінського районного суду Оренбурга з цивільним позовом до військового комісаріату Оренбурзької області та Міноборони РФ. У своїй заяві позивач просив суд визнати його ветераном і зобов'язати військових видати йому відповідне посвідчення", - йдеться в повідомленні.

Як випливає з матеріалів справи, Сотников в періоди з 3 жовтня по 10 листопада 2015 року, з 17 грудня 2015 го по 14 лютого 2016- го, з 18 березня по 15 липня 2016 го і з 18 червня по 3 листопада 2017 року був відряджений ТОВ "Ресторан Сервіс Плюс" в "військову частину польова пошта 73684 (авіаційна бригада особливого призначення)" в Сирію і працював там форсунником, помічником кухаря, кухарем-універсалом і комірником.

Суд з'ясував, що ще в грудні 2016 року Сотников звернувся в комісію Центрального військового округу (ЦВО) з проханням визнати його ветераном бойових дій і видати відповідне посвідчення. Однак комісія ЦВО відмовила кухареві на тій підставі, що він не направлявся в службове відрядження до Сирії від Міноборони.

Безпосередньо в бойових діях він участі не брав, так як в його обов'язки входило забезпечення військовослужбовців харчуванням.

При цьому, як повідомляється, статус він "розраховував отримати", спираючись на відповідний закон "Про ветеранів", в якому такими визнаються особи, "які прямували на роботу для забезпечення виконання спеціальних завдань на території Сирійської Арабської Республіки з 30 вересня 2015 року, які відпрацювали встановлений при направленні термін, або відряджені достроково з поважних причин ".

Але, як повідомляється, суд не визнав докази, представлені позивачем, достатніми, тому що факт знаходження в Сирії "не служить підставою для визнання його учасником бойових дій", і відхилив позов.

Як повідомляв "Апостроф", 7 лютого 2017 року американська військові в Сирії знищили велику кількість російських найманців з приватної військової компанії "Вагнер".