RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​У Росії влаштували гучне затримання одіозного екс-члена "Правого сектора": фото, відео і всі подробиці

У Москві у справі "Правого сектора" відправлено у СІЗО громадянина України Ігоря Пирожка.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на УФСБ по Москві і Підмосков'ї.

50-річному Пиріжку поставлені частини 1.1, 2 статті 282.2 КК (відповідно залучення в діяльність екстремістської організації, від 4 до 8 років колонії, і участь в такій, від 2 до 6 років).

В 2014 році Пиріжок під псевдонімом Роман Чирка вступив в ПС і організував загін "Хорти" (укр. "Хорти"), який нібито був призначений "для ведення партизанської війни проти Російської Федерації".

У січні минулого року, стверджує спецслужба, підозрюваний прибув "на територію Московського регіону", де "проживав по різним конспіративних адресами". З тих пір він нібито проводив якісь заходи в інтересах ПС, агітуючи росіян приєднатися до цієї української партії.

Пиріжок був затриманий в Москві або Підмосков'ї (точно з повідомлення не зрозуміло, оскільки силовики повсюдно вживають формулювання "Московський регіон"). Затримання проводила ФСБ за участю поліції. Як стверджується, вдома і на роботі у Пиріжки знайшли "літературу, символіку, обмундирування і спорядження" ПС, а також агітацію, "засоби зв'язку та інші матеріальні докази причетності до діяльності" української партії.

У коментарі виданню "Обозреватель" прес-секретар партії "Правий сектор" Артем Скоропадський підтвердив, що Пиріжок дійсно був членом організації в 2014 році. Але незабаром був викритий в бандитизмі і нацизм, через що його вигнали з лав ПС.

Відомо, що в першій половині 1990-х років уродженець Одеси Пирожок заснував в Росії нацистське угруповання "Легіон Вервольф", членів якого в 1994 році звинуватили у вбивстві одного з їхніх колег по організації, а також у злісному хуліганстві, приховуванні злочину і розпалюванні національної, расової чи релігійної ворожнечі. У березні 1996 року Пирожок був засуджений до 5 років в'язниці. Пізніше він був засуджений в Росії за статтею про наркотики.

Під час Революції гідності Пиріжок був її активним учасником. Потім став помічником депутата Житомирської облради Віталія Вітусевіча, члена Радикальної партії Олега Ляшка. У травні 2015 року СБУ оголосила, що Пирожок затриманий при спробі продати дві гранати Ф-1. Стверджувалося, що він намагався налагодити торгівлю зброєю із зони АТО. 27 жовтня 2016 року він був засуджений в Житомирі до 3 років колонії. Від відбування терміну Пирожок ухилився. Бердичевський відділ поліції в Житомирській області оголосив його в розшук. Датою зникнення Пирожка в базі розшукуваних осіб вказано 21 січня 2018 року - тобто час, коли він, за твердженням ФСБ, і прибув до Росії в останній раз.

Раніше в соціальних мережах детально описували "пригоди" Пиріжка в Росії в 90-і роки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Генеральна прокуратура України відмовила Росії у видачі росіянина, який входить в "Правий сектор".