RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Польщі осквернили пам'ятник українцям, "прикрасивши" його образами: фото

На кладовищі у селі Фредрополь Підкарпатського воєводства (Польща) невідомі знищили пам’ятний хрест, на якому висить табличка з прізвищами членів підпілля з цього села.

Про це повідомляє видання української меншини в Польщі "Наше слово".

На хресті фарбою написали з помилками нецензурні вислови польською мовою: "Jbac UPA" "Mordercy kobiet i dzieci", "Stefan Bandera dziwka" тощо. Зловмисники також замалювали фарбою таблицю із прізвищами повстанців. Як зазначають діячі Об’єднання українців у Польщі (ОУП) з Перемишля, помітно, що хтось пробував її зірвати.

"На мою думку, це не лише хрест. Це могила. Там поховані мешканці села, які були у підпіллі", – говорить Марія Туцька, голова перемиського відділу ОУП.

Руйнування виявили колишні мешканці села, які 5 травня поїхали на кладовище. ОУП хоче подати заяву до прокуратури у цій справі.

Повідомляється, що це не перший такий інцидент на цьому цвинтарі. У листопаді минулого року невідомі знищили тут дві українські могили. Тоді пошкодження також виявили колишні жителі села, які приїхали 1 листопада поставити лампадки на могилах близьких. Ці два пам’ятники відновлено після знищення.

Як повідомляв "Апостроф", у Куп'янську Харківської області невідомі осквернили пам'ятник загиблим воїнам АТО.