RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Регіон рвоне: названо головні жертви конфлікту США та Ірану

Стало відомо, хто саме постраждає в разі повномасштабного військового конфлікту між США і Іраном.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса.

"Не думаю, що трапиться дезінтеграція країни, але швидше за все, відбудеться зміна влади. Хто прийде до влади - це велике питання. Але я не думаю що це будуть друзі Америки. Зрештою, у Сполучених Штатів немає союзників всередині Ірану. США також постраждають, але не відразу. Оскільки вони знаходяться далеко, до них безпосередньо загроза не буде відноситись. Але, якщо буде повномасштабна війна, то, звичайно ж, рвоне в першу чергу в Саудівській Аравії, яка є союзником США. А це вже дуже серйозна загроза американським солдатам на Близькому Сході. Обов'язково виникне питання: "Що робити? Залишати їх там? Посилювати свій контингент? Йти?" І, звісно, постраждає Ізраїль, безпеку якого буде складно гарантувати, в тому випадку, якщо в регіоні "рвоне". Знову ж виникне питання: "Що робити? Відправляти війська? Якось допомагати?". Тому, якщо буде конфлікт, то програють всі", - впевнений експерт.

За його словами, цей сценарій цілком вірогідний, оскільки Іран через різницю військових потенціалів не зможе симетрично відповісти Сполученим Штатам, він може вдатися до асиметричним діям на території третіх країн.

"Ось це класичні приклади того, що ми називаємо в Україні гібридною війною. Це проксі-війна, проксі-конфлікт. Якщо ж дійде до справжньої війни - це буде катастрофа для регіону, в першу чергу, економічна і політична. Іран постраждає серйозно", - додав Куса.

Детальніше про гостру кризу між Іраном і США, читайте в матеріалі "Апострофа": Це буде крутий заробіток для російських компаній: Ілля Куса про війну в Перській затоці.