RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Трамп озвучив несподіване рішення, здатне "підірвати" Близький Схід

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон готовий визнати суверенітет Ізраїлю над спірною територією - Голанськими висотами.

Дану позицію глава Білого дому опублікував в Twitter.

"Через 52 роки Сполученим Штатам пора повністю визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами, що мають критично важливе стратегічне значення для безпеки держави Ізраїль і регіональної стабільності", - написав Трамп.

У свою чергу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сприйняв пропозицію Вашингтона зі схваленням.

"За часів, коли Іран намагається використовувати Сирію в якості платформи, щоб знищити Ізраїль, президент Трамп сміливо визнає суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. Спасибі вам, президент Трамп", - написав він у Twitter.

Голанські висоти - спірна територія, своєю вважають Сирія і Ізраїль. До 1967 року вони входили до складу сирійської провінції Кунейтра, але ізраїльська армія захопила більшу частину цієї території під час Шестиденної війни в червні 1967 року. З тих пір сирійські та ізраїльські сили розділяє демілітаризована лінія.

У 1981 році Кнесет (парламент) Ізраїлю прийняв закон "Про Голанськи висоти", який проголошує суверенітет країни над ними. Однак міжнародне співтовариство не визнало цей документ, зокрема Рада Безпеки ООН визнала закон недійсним і не має міжнародної юридичної сили.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.