RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Атака на танкери в затоці Омана: з'явилися відео та гучна заява США

США заявили, що відповідальність за інцидент у затоці Омана з вибухами двох нафтових танкерів несе влада Ірану.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Reuters.

"Уряд Сполучених Штатів вважає, що Ісламська Республіка Іран відповідальна за сьогоднішні напади на два танкери в затоці Омана", - уточнив він.

За його словами, у Вашингтоні прийшли до такого висновку "на підставі даних розвідки, використаного зброї, рівня підготовки", а також виходячи з недавніх аналогічних атак.

Глава американської дипломатії додав, що доручив постпредові США в ООН Джонатану Коену підняти це питання на засіданні Ради Безпеки Всесвітньої організації.

При цьому Помпео зазначив, що політика США щодо Тегерана залишається незмінною. За його словами, Вашингтон бажає переговорів з Ісламською Республікою для досягнення всеосяжної угоди. Для цього "Сполучені Штати мають намір використовувати політику економічного і дипломатичного тиску, проте готові при необхідності захищатися із застосуванням сили".

Одночасно з цим президент США Дональд Трамп заявив в своєму Twitter, що ні Іран, ні США поки не готові до укладення нової угоди. "Особисто мені здається, що занадто рано навіть думати про це", - написав він.

Американські військові опублікували відео, на якому, імовірно, іранці знімають не розірвану міну з танкера Kokuka Courageous.

Кадри опубліковані на YouTube-каналі Морського інституту США.

На Півторахвилинний чорно-білому ролику, знятому з безпілотника, видно, як катер коштує близько танкера, і людина руками відкріплює якийсь предмет від борта судна. В анотації до відео зазначено, що човен визначена як патрульний катер Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) класу "Гашті".

У свою чергу міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав звинувачення США безпідставними.

"Те, що США негайно скористалися можливістю висунути звинувачення проти Ірану, не маючи ніяких фактичних або непрямих доказів, лише унаочнює, що група Б переходить до плану Б: до спроб саботувати дипломатичні зусилля, в тому числі (прем'єр-міністра Японії) Абе Сіндзо, а також до прикриття економічного тероризму проти Ірану", - написав він у Twitter.

Напомним, как ранее сообщал "Апостроф", 21 апреля на Шри-Ланке произошла серия взрывов в католических храмах во время пасхальной службы, в результате чего погибли 258 человек.