RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Наближаємося до точки неповернення: NASA попередило про глобальну крижану катастрофу

Вчені вважають, що льодовик Туейтса тане з дуже високою швидкістю і наближається до "точки неповернення".

Про це повідомляє The Guardian.

На думку дослідників, льодовик стає все більш нестабільним, і незабаром його руйнування і подальше катастрофічне збільшення рівня океану може стати незворотним. Такий варіант можливий навіть якщо глобальне потепління зупиниться, зазначають фахівці.

"Швидкість втрати льоду у п'яти льодовиків Антарктиди за останні шість років подвоїлася і стала в п'ять разів вище, ніж в 1990-х роках. При цьому області інтенсивного танення льоду поширюються з околиць у внутрішню частину континенту, а у деяких місцях товщина льодовиків уже зменшилася на 100 метрів", - йдеться в матеріалі.

Льодовик Туейтса, що розташовується в Західній Антарктиді, за прогнозами вчених, може втратити свою масу внаслідок танення протягом 150 років після досягнення "точки неповернення", що підвищить рівень Світового океану на півметра.

При втраті стабільності льодовик неминуче зруйнується, навіть якщо середня температура Землі припинить рости. Таким чином, навіть при самому оптимістичному прогнозі, людство може зіткнутися з катастрофою, пов'язаною з проблемою льодовиків, уже через 300 років.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені повідомили, що крижаний щит Гренландії при зростанні рівня викидів, повністю розтане за тисячу років.