RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Чекати залишилося недовго: з'явився новий прогноз виверження супервулкану Йеллоустоун

До 2100 року людство може зіткнуться з наступним потужним виверженням супервулкану Йеллоустоун.

Про це повідомляє ресурс Express, посилаючись на слова вченого USGS Джейкоба Лоуенстерна.

За його словами, з огляду на нестійку природу вулканів, точна дата його виверження досить умовна. Інші ж експерти стверджують, що така ймовірність мала.

"По-перше, не можна назвати інтервал повторення, грунтуючись тільки на двох значеннях, це було б статистично безглуздо. Але для тих, хто наполягає, давайте зробимо арифметику. Три виверження сталися 2,1 млн, 1,3 млн і 0,64 млн років тому. Таким чином, ці два інтервали становлять 0,8 і 0,66 млн років, в середньому до 0,73 мільйонів років", - йдеться в повідомленні.

Кожне з трьох минулих супервивержень в Йеллоустоні викинуло в навколишнє середовище більше 1000 квадратних кілометрів магми. На думку фахівців, цього буде достатньо, щоб покрити "попільною ковдрою" майже всю Північну Америку. У найближчих до Йелоустоуну штатах товстий шар попелу може зруйнувати дахи будинків.

"Знову ж таки, останнє виверження було 0,64 мільйона років тому, що означає, що ми все ще на відстані близько 90 000 років від ще одного виверження", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", фахівці Йеллоустонської вулканічної обсерваторії заявили, що можливе виверження Йеллоустонської кальдери - це не найстрашніша загроза.