RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Був витік? Розвідка Британії з'ясувала скандальні деталі про спалах коронавірусу

У Великій Британії побоюються, що пандемія коронавірусу могла бути викликана витоком з китайської лабораторії.

Більше мільйона людей заразилися коронавірусом: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє Daily Mail.

Увечері 4 квітня один з членів COBRA (надзвичайний урядовий комітет на чолі з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном. - "Апостроф") заявив, що останні дані розвідки говорять про можливість витоку, хоч і не виключають основну версію із зараженням від тварини. Правда, незважаючи на заяви COBRA, уряд Великобританії все ж не визнає таку версію.

Але тим не менше, лабораторій, які підійшли б для такого в Ухані, як мінімум, дві.

В Ухані знаходиться Інститут вірусології - сама передова лабораторія такої спрямованості на материковому Китаї. Знаходиться він за 16 кілометрів від ринку, звідки пішло зараження.

У 2018 році китайська державна газета People's Daily заявила, що в лабораторії готові проводити експерименти з високопатогенними вірусами, по типу Еболи. І саме вчені цього інституту перші припустили, що геном COVID-19 на 96% збігається з коронавірусом у кажанів.

Крім того, за словами видання, можна було зустріти непідтверджені повідомлення про те, що працівники інституту заразилися коронавірусом, бо забруднилися кров'ю тварин, а після рознесли інфекцію по місту, з чого нібито і почалося масове зараження.

Ще одне гіпотетичне джерело зараження - Уханьський центр контролю захворювань, який знаходиться всього в п'яти кілометрах від того самого ринку. У цьому місці проводили експерименти на тваринах, в тому числі, і на кажанах, щоб вивчити способи передачі коронавірусів.

Американський експерт з біобезпеки професор Річард Ебрайт з Інституту мікробіології ім. Ваксмана Університету Рутгерса сказав, що він бачив докази того, що вчені з Центру контролю захворювань та Інституту вірусології вивчали віруси, не дотримуючись техніки безпеки. Мовляв, для цього потрібен рівень захисту класу 4, а вони використовували тільки класу 2. Він, за словами професора, забезпечує мінімальний захист від зараження.

Також він додав, що нічого не вказує на те, що вірус вивели спеціально, але цілком можливо, що просто в лабораторії сталася якась аварія.

Пекін заперечує подібні версії, але видав закони, які закликають до поліпшення управління вірусами і засобами для забезпечення "біологічної безпеки".

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені розповіли, наскільки живучий коронавірус і де йому комфортніше всього.