RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Готувалися нові отруєння? Росія потрапила в дипломатичний скандал в Чехії

У Чехії розгорівся гучний скандал через російського дипломата, який в своєму багажі віз отруту рицин, щоб отруїти трьох високопоставлених місцевих посадовців.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Як пише видання, після того, як чеський журнал Respekt оприлюднив інформацію про наявність "сюрпризу" в багажі російського дипломата, державну охорону отримали три чеських політика, яких, як припускають в чеській контррозвідці, могли спробувати отруїти.

Так, жертвами отруєння могли стати мер Праги Зденек Гржіб, староста району Ржепорие Павло Новотни і староста району Прага 6 Петро Коларж.

Відзначимо, що, наприклад, Коларж був одним з ініціаторів демонтажу пам'ятника маршалу Івану Конєву, який відбувся 3 квітня. Зняття скульптури тоді викликало неабиякий прецедент і жорстку критику з боку Росії. Так, представник російського МЗС Марія Захарова назвала те, що трапилося з монументом "злочином" і пообіцяла, що цей вчинок "не залишиться без відповіді".

У свою чергу, міністр закордонних справ Сергій Лавров зазначив, що "було підірвано домовленості, які лежать в основі наших (Росії та Чехії - "Апостроф") відносин протягом останніх майже 30 років", посилаючись на договір про дружбу і співробітництво. Згодом Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму - за осквернення символу військової слави.

Як повідомляв "Апостроф", раніше між Чехією і Росією розгорівся дипломатичний скандал, який виник через заперечення Росії проти нового чеського дня пам'яті, який буде присвячено придушенню "Празької весни" у 1968 році.

Також Росія стала причиною дипломатичного скандалу між Польщею і США.