RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Тихановська виступила в ООН: що готують для режиму Лукашенка

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка знаходиться в Литві, виступила в форматі відеозв'язку перед Радою безпеки ООН на неформальній конференції.

Про це повідомляє TUT.BY.

Вона розповіла про репресії в країні і вимоги білорусів.

"Вимоги нації прості: негайне припинення насильства і погроз з боку режиму, негайне звільнення всіх політв'язнів, а також вільні і чесні вибори. Тільки одна перешкода встає на шляху цих вимог. Це перешкода - пан Лукашенко. Людина, відчайдушно тримається за владу і відмовляється чути свій народ і своїх власних держчиновників ", - сказала Тихановська.

Вона попросила допомоги у Організації Об'єднаних Націй у відновленні законності та дотримання прав людини в Білорусі і закликала організувати екстрене засідання Ради з прав людини ООН по ситуації в Білорусі.

"Ми просимо ООН засудити використання надмірної сили білоруськими силовими структурами проти демонстрантів. Ми пропонуємо скликати позачергову сесію Ради з прав людини ООН для обговорення ситуації з правами людини в Білорусі. Ми закликаємо ООН негайно направити міжнародну моніторингову місію в Білорусь, щоб задокументувати ситуацію на місці. ми вимагаємо дозволити вільний в'їзд для спецдоповідача по ситуації в Білорусі ", - сказала вона.

Крім того, вона звернулася до міжнародного співтовариства із закликом відмовитися від співпраці з владою Білорусі, а також ввести індивідуальні санкції для тих, хто винен у фальсифікації виборів і насильство по відношенню до мирних громадян.

У свою чергу в ООН запропонували сформувати незалежний міжнародний механізм, щоб розслідувати злочини в Білорусі. З такою пропозицією 4 вересня виступила спецдоповідач ООН з прав людини Анаіс Маран, пише РІА Новини.

"Я рекомендую сформувати незалежний міжнародний механізм, щоб розслідувати ці злочини, і закликаю владу співпрацювати з ним, також як і з особливими процесами ООН, і зокрема, моєї сферою компетенції", - заявила Маран.

Вона констатувала погіршення ситуації в Білорусі і відзначила, що країна потребує уваги міжнародної спільноти. Спецдоповідач ООН закликала звільнити всіх "довільно затриманих" за час протестів в країні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Світлана Тихановська заявила, що в разі потреби Росія повинна бути посередником для врегулювання політичної кризи в країні.