RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Тихановська бачить в Росії помічника для Білорусі - чому це нормально

Світлана Тіхановська, опозиційна кандидатка в президенти Білорусі, заявила, що в разі необхідності Росія має бути посередником для врегулювання політичної кризи в країні.

Про це Тіхановська розповіла в коментарі Euronews.

На її думку, ситуація, яка склалась, це внутрішній конфлікт країни, проте, в разі загострення ситуації, Росія може стати посередником, між "двома владами".

"Але якщо нам знадобиться міжнародне посередництво у переговорах, ми, звісно, бачимо Росію як одного з учасників цього процесу. Росія - це країна, з якою ми дружимо, з якою у нас тісні взаємовідносини", - сказала Тіхановська.

Видання hromadske вирішило пояснити, чому це нормальна ситуація.

Представники ЗМІ розповідають, що в Україні багато людей хотіли б вірити в те, що протести в Білорусі - це український Майдан. Проте Білорусь зараз більш залежна від Росії, ніж Україна у 2013 році.

"За різними оцінками, прямо чи опосередковано Москва субсидує від 10 до 20% (а в якісь роки доходило до 25%, за оцінками МВФ) білоруської економіки. (...) Зокрема, як оцінив МВФ, у період 2005-2015 років Білорусь отримала з Росії підтримку на 107 мільярдів доларів. Крім цього, РФ є найбільшим ринком збуту для білоруської продукції - на нього припадає майже 50% всього експорту з Білорусі", - пише hromadske.

Крім цього, як пише видання, білоруська опозиція не є антиросійською, вона проти Лукашенка, але не проти Путіна. Наприклад, блогер Сергій Тіхановський критикував Лукашенка, але не критикував Кремль (і незаконно їздив у Крим), а Віктор Бабарико очолював білоруську дочку Газпромбанку.

"Найбільше підписів як кандидат зібрав саме Бабарико, тому можна казати, що він був найпопулярнішим кандидатом від опозиції, і білорусів не лякало, що він тривалий час працював у фактично російському банку", - пише ЗМІ.

Також і сама Тихановська декілька разів наголошувала, що протести в Білорусі відбуваються саме проти Лукашенка, а не проти Путіна.

Як писав "Апостроф", Литва вважає, що Євросоюз не може виключати можливого вторгнення Росії в Білорусь і повинен направити Москві відповідний сигнал.