RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Повітряна тривога і кривавий бій: останні дані про війну Вірменії та Азербайджану за Нагірний Карабах

Між Азербайджаном і Вірменією в кінці вересня загострився військовий конфлікт через Нагірний Карабах, який почався в лютому 1988 року, коли Нагірно-Карабаська автономна область оголосила про вихід зі складу Азербайджанської РСР.

У даний час між країнами ведуться активні бойові дії. Обидві країни оголосили про введення воєнного стану та проведення мобілізації. Вірменія повідомляє про масштабний наступ військ Азербайджану. "Апостроф" стежить за подіями в онлайн-режимі.

15:33 Генпрокуратура Азербайджану повідомила про одного загиблого і 32 поранених у результаті ракетного та артилерійського обстрілу міста Гянджа. У заяві генпрокурора республіки Кямрана Алієва відзначається, що завдано значної шкоди міській інфраструктурі і житловим будинкам.

Таким чином, за даними відомства, число мирних громадян Азербайджану, які загинули на лінії зіткнення з початку ескалації конфлікту, зросла до 24, поранених стало 111. У результаті обстрілу Степанакерта, за даними ЗМІ, загинула мінімум одна людина - вона була на електропідстанції, в яку потрапив снаряд.

15:00 Армія оборони невизнаного Карабаху спростувала заяву президента Азербайджану Ільхама Алієва про взяття азербайджанськими ВС Мадагіза.

14:44 Так виглядає азербайджанська Гянджа після обстрілу.

14:20 Вірменські танки і техніка, підбиті в ході конфлікту в Нагірному Карабасі.

13:45 У результаті вірмено-азербайджанського військового конфлікту поранений глава невизнаного Нагірного Карабаху Араік Арутюнян. Але за іншими даними, він виступив зі зверненням до ВС Азербайджану.

13:27 Кадр дня з Степанакерта. Фото зі сторінки Єдиного вірменського інформаційного центру.

13:00 Жителі азербайджанського міста Гянджа біжать від обстрілів вірменських збройних сил.

12:38 Рятувальники витягли з-під завалів двох людей після обстрілу ВС Вірменії міста Гянджі, повідомляє МНС Азербайджану.

12:15 Сильна пожежа сталася в Степанакерті після удару по центру міста. Міноборони Вірменії стверджує, що в обстрілі Степанакерта беруть участь азербайджанські ВВС.

11:45 Жителі Степанакерта і журналісти, що працюють в місті, після чергового включення сирени повітряної тривоги спускаються в підвали. У центрі міста видно чорний дим.

11:10 Карта влучень вірменської реактивної артилерії по Гянджі і військовому аеродрому (зліва на картинці). З огляду на 60 кілометрову дальність Гянджі від лінії фронту, точність попадання ювелірна.

10:37 Вірмени перекрили рух на одній з магістралей. Автомобілі стоять посеред шосе, на них майорять прапори Вірменії та Арцаха.

10:05 Збройні сили Вірменії ведуть ракетний обстріл по території Фізулінського району Азербайджану, стверджує Міноборони Азербайджану.

Крім того, за даними Міноборони, збройні сили Вірменії з окупованих територій Азербайджану ведуть інтенсивний обстріл з артилерії по селах Агдамського і Тертерського районів.

"Також вірменська сторона відкрила вогонь по місту Гянджа", - заявляє Міноборони.

09:26 Влада Карабаху заявила про знищення військового аеродрому в Гянджі. про знищення військового аеродрому в Гянджі.

09:00 Столицю невизнаного Нагірного Карабаху не припиняють обстрілювати. Під обстріл ВС Азербайджану в Степанакерті потрапили житлові будинки, заявили в Міноборони Вірменії.

08:40 У центрі Степанакерта серія потужних вибухів. У Міноборони Вірменії раніше заявляли, що з ранку на лінії зіткнення йдуть перестрілки.

08:05 Ось так виглядає ремонтна база в Степанакерті, що постраждала від обстрілів.

07:40 Вірменський Т-72А до, під час і після удару БПЛА Bayraktar TB2 ВПС Азербайджану.

07:00 Зняття азербайджанцями прапора НКР імовірно сталося на території ВЧ Мадагіза.

06:37 Так званий глава невизнаного Нагірного Карабаху Араік Арутюнян повідомив, що продовжує перебувати на передовій. За його словами, Азербайджан завдав сильні удари по населених пунктах із застосуванням ракет дальньої дії.

"Ці військові злочини отримають співмірні відповіді, і в зв'язку з цим ми в останній раз попереджаємо владу Азербайджану. Переможемо і покараємо злочинців, що загрожують нашому житті", - заявив він.

06:05 Азербайджан показав відео із захопленого його військами Мадагіза - там армія підняла азербайджанський прапор. Населеному пункту вирішили повернути його історичну назву - Суговушан.

3 жовтня

23.55 Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що в суботу, 3 жовтня, підрозділи збройних сил країни взяли під контроль сім сіл у районах, прилеглих до Нагорного Карабаху.

За даними представника Міноборони Вірменії Арцуна Ованнісяна, за весь час військових дій азербайджанська армія вже втратила понад 2 700 бійців.

20.50 По столиці Нагірного Карабаху було нанесено декілька ударів. У місті продовжує працювати повітряна тривога.

Президент Азербайджану Ельдар Алієв оголосив, що військові підрозділи зайняли село Мадагіз - це менш ніж півтори години їзди від Степанакерта. У своєму твіті азербайджанський лідер заявив, що повертає населеному пункту його азербайджанську назву - Суговушан.

18.05 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що говорити про початок переговорів з Азербайджаном можна буде тільки після припинення "агресії в Нагірному Карабасі".

Тим часом прес-секретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян написала у себе у Facebook, що "армія оборони Нагірного Карабаху" зупинила широкомасштабну атаку азербайджанських сил

15:42 У ці дні лідери Вірменії і Азербайджану провели ряд телефонних розмов з лідерами різних країн.

15:05 МЗС Ірану назвав неприпустимим стрілянину по своїй території сторонами конфлікту в Карабаху:

"Ми заявляємо, що будь-якого роду атаки по нашій території учасниками конфлікту є неприйнятними, і робимо серйозне попередження, щоб усі сторони проявляли необхідну обережність в цьому відношенні".

14:41 Карта бойових дій:

14:39 Грузія спростувала дані про пропуск сирійських бойовиків в Азербайджан.

"Це брехня, спрямована на ескалацію ситуації і посилення напруженості в регіоні", - заявив глава Служби держбезпеки Григол Лілуашвілі.

13:40 Президент Азербайджану заявив про безглуздість зустрічей з вірменським прем'єром Пашиняном і вимагає повернути Карабах.

13:25 Вірменські збройні сили знищують азербайджанські позиції.

13:21 Представник Міністерства оборони Вірменії Арцруни Ованесян опублікував фотографію турецького снаряда, який упав на території села Кут в Варденіському районі.

12:46 Азербайджан застосував РСЗВ LAR-160 і касетні снаряди проти цивільного населення Нагірного Карабаху. Про це заявив представник Міністерства оборони Вірменії Арцруни Ованісян.

На даний момент запеклі бої йдуть по всьому периметру лінії зіткнення.

11:40 Азербайджан оприлюднив фото убитих вірменських військових.

11:05 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив:

"Ми повинні зробити все можливе, щоб якомога швидше покласти край цьому конфлікту і як можна швидше знайти рішення. Ми не в змозі слухати такі заяви, як "припини, ми будемо працювати, ми будемо вести переговори, ми допоможемо". Ми чули це багато разів. У нас немає часу чекати ще 30 років. Конфлікт необхідно розв'язати просто зараз".

За його словами, Вірменія намагається зробити конфлікт регіональним:

"Ось чому вони придумують фейкові новини про якусь іноземну підтримку Азербайджану. Але в той же час вони самі хочуть підтримки ззовні".

Формат "трійки" співголів Мінської групи ОБСЄ повинен бути збережений, але за умови дотримання нейтралітету тих, хто входить до неї.

"Ми думаємо, що три країни (Росія, США і Франція) повинні продовжувати працювати разом, якщо всі вони збережуть нейтралітет. Це важливо. Це можливо. Але нас турбують різні заяви, що звучать в останні дні, які свідчать про зміну позиції нейтралітету", - сказав Алієв, зазначивши, що якби склад Мінської групи ОБСЄ визначався сьогодні, то він був би зовсім іншим.

10:52 Наслідки артилерійського обстрілу азербайджанського міста Тертер. В адміністрації президента Алієва заявили, що в Тертері на лінії зіткнення впало понад 2 тисяч снарядів.

10:49 В Степанакерті виє повітряна тривога. У місті пролунало мінімум три вибухи.

10:15 Азербайджанські ЗС відновили обстріл околиць Степанакерту.

09:41 Відео нічних ударів по ЗС Арменії:

09:07 Макрон подзвонив президенту Азербайджану і закликав до відновлення режиму припинення вогню і переговорів щодо Карабаху.

08:43 Карта ситуації в Нагірному Карабасі:

08:24 В. о. помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Філіп Рікер в суботу відправиться з візитом до Туреччини, щоб обговорити з турецькими колегами в тому числі "ситуацію на Кавказі".

08:22 В Карабасі на північному і східному напрямках йдуть запеклі бої. Міноборони Вірменії заявило про три збитих азербайджанських літака.

08:11 Населення Степанакерту не має буде евакуйовано. На даний момент сума зібраної фінансової допомоги місту перевищує 19 млн доларів.

07:38 Азербайджан заявив, що протягом минулої доби його війська, успішно просуваючись на намічених напрямках, оволоділи новими опорними пунктами і здійснили зачистку території від противника. Загальні втрати Вірменії сумарно з 27 вересня по 20.00 годин 2 жовтня склали:

- до 230 танків та іншої бронетехніки;

- 250 артилерійських установок, реактивних систем залпового вогню і мінометів;

- 38 засобів ППО;

- 10 командних пунктів управління і командно-спостережних пунктів;

- 7 складів боєприпасів;

- понад 130 автомобільної техніки;

- 1 зенітно-ракетний комплекс С-300.

07:11 Вірменські військові захопили в Карабасі у азербайджанської сторони два танка Т-90С і один бронетранспортер БТР-82. Один Т-90С виглядає значно пошкодженим, другий - практично не має видимих пошкоджень. БТР-82, схоже, підбитий.

07:02 В результаті обстрілу Степанакерту 2 жовтня 11 осіб отримали поранення, за попередніми даними 1 людина загинула. Всього протягом дня по місту було випущено 4 ракети - 1 днем, 3 - ввечері.

В результаті обстрілу ввечері були поранені принаймні 4 людини, 1 загинула. 2 житлових будинки були серйозно пошкоджені.

2 жовтня

22:20 По свіжій карті видно, що Азербайджан поступово просувається вперед.

19:45 В результаті сильного обстрілу Степанакерту є поранені мирні жителі, повідомляє місцевий омбудсмен.

18:30 Зеленський під час візиту до Чернівців прокоментував конфлікт:

"Що стосується відносин з Азербайджаном, вони в останній рік-два особливі, це правда. Вони серйозні, потужні. Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність Азербайджану і вони так само завжди, коли ми говоримо про Крим, кажуть, що була незаконна анексія Криму та завжди підтримують нашу цілісність".

17:09 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган сподівається, що Азербайджан продовжить наступ.

15:21 При обстрілі Степанакерту були поранені 10 рятувальників.

15:07 Азербайджан поки не звертався за військовою допомогою до Туреччини, але при необхідності Анкара її надасть. Про це заявив глава турецького МЗС.

14:42 Вірменія завдає ударів у відповідь:

14:17 Два журналісти газети Le Monde, що отримали поранення при обстрілі азербайджанською армією в Нагірному Карабасі, відправлені спеціальним бортом до Франції.

13:55 У Степанакерті снаряд випущений з азербайджанського РСЗВ впав поряд з будівлею Рятувальної Служби. Будівлю частково зруйновано, вибито скло в довколишніх будівлях.

Військові з'єднання Вірменії приведені в стан повної боєготовності.

13:18 Азербайджанські ЗС завдали ударів по "столиці" Нагорного Карабаху - Степанакерту:

Також почали наносити удари по мостах, які з'єднують Карабах і Вірменію:

12:51 Наслідки удару з системи залпового вогню "Смерч" по житловому будинку в Карабасі:

12:38 Азербайджан заявив, що під обстріл ЗС Вірменії в селі Гапанли Тертерського району потрапили місцеві і міжнародні журналісти.

11:49 Одіозна російська співачка Юлія Чичеріна з чоловіком потрапила під обстріл азербайджанських безпілотників в Карабасі на шляху до Степанакерту.

Чоловік співачки Сухраб Раджабов розповів, що вона не поранена. Їх група ще не вибралася із зони ураження.

11:32 Прем'єр Вірменії Пашинян вимагає заморозити членство Туреччини в Мінській групі ОБСЄ щодо Карабаху "через її войовничу поведінку".

У Мінську групу входять Туреччина, Білорусь, Німеччина, Італія, Фінляндія, Швеція, Азербайджан і Єреван. Співголови групи - Росія, Франція і США.

11:09 В міністерстві оборони Азербайджану заявили про звільнення стратегічних висот навколо села Мадагіз в Нагірному Карабасі, де тривають бойові дії, і взяли під контроль цей населений пункт. Також в мережі з'явилися відео ударів по вірменським військовим.

10:48 МЗС Вірменії заявив, що готовий до переговорів з припинення вогню за участю країн Мінської групи ОБСЄ.

10:32 Омбудсмен Карабаху стверджує, що Азербайджан застосовує заборонені касетні боєприпаси - ізраїльського виробництва. Коментаря Баку поки немає.

10:27 Карабахські військові повідомили про загибель 54 своїх солдатів за добу. Раніше вони повідомляли про 103 загиблих.

08:53 Міністерство оборони Вірменії опублікувало відео, на якому зафіксовано знищення азербайджанського вертольота напередодні, 1 жовтня.

08:44 Макрон заявив, що 300 сирійських бойовиків перекинуті через Туреччину в Баку.

"Ці бойовики були ідентифіковані, вони походять з джихадистського угруповання, яке діє в районі Алеппо", - сказав президент Франції.

07:50 В соцмережах з'явилися фотографії сирійських найманців, які борються в рядах вірменської армії, повідомляє азербайджанський ресурс Day.Az. На них зображена група найманців разом з офіцерами ЗС Вірменії.

07:10 США закликають сторони конфлікту до перемир'я і виступають проти втручання в ситуацію третіх сторін, заявив держсекретар США Майк Помпео.

"Ми виступаємо проти того, щоб цей конфлікт набув міжнародного характеру. Ми вважаємо, що сторонні повинні триматися подалі. Ми закликаємо до припинення вогню. Ми хочемо, щоб обидві сторони відступили", - сказав Помпео.

"Ми поговорили з керівництвом кожної з двох країн і попросили їх зробити саме це. Ми сподіваємося, що в найближчі дні вони побачать, що насильство не вирішить існуючі етнічні і політичні конфлікти... а участь третіх сторін - інших держав тільки посилить проблему", - зазначив держсекретар.

1 жовтня

23:01 Прем'єр Вірменії Пашинян заявив, що в небі над Котайкською і Гегаркунікською областями з'явилися чотири азербайджанських безпілотника. Вірменські сили ППО вже знищили три з них.

22:24 В Єревані кілька хвилин тому було чутно, як на низькій висоті пролетіли бойові винищувачі.

Згідно з повідомленням Міноборони Вірменії, були підняті в повітря винищувачі ВПС для забезпечення безпеки повітряного простору в небі над Гегаркунікською областю, де трохи раніше були обстріли з боку Азербайджану.

21:38 Карабахські лікарі врятували життя французького журналіста з Le Monde, важко пораненого в результаті обстрілу в місті Мартуні.

20:52 Відео наслідків обстрілу вірменського міста Мартуні з населенням понад 12 000 людей.

"Обстріл Мартуні завершився. Віце-мер Мартуні Азнавур бігає по місцях попадання снарядів і шукає потерпілих. Це те місце, де були поранені французькі журналісти, яких ми доставили в Мартунінський госпіталь", - пише автор відео.

20:23 Вірменія відкликає посла в Ізраїлі для консультацій через поставки зброї Азербайджану. Про це заявили в вірменському Міністерстві закордонних справ.

20:02 Вірменська влада повідомила про втрати Азербайджану з 27 до 1 жовтня. Убито 1 280 військовослужбовців 2 700 поранених, знищено 90 безпілотників, 12 вертольотів, 181 танків і БМП, три важкі вогнеметні системи "ТОС", дві системи "Смерч", чотири літаки.

19:41 Азербайджан заявив, що його військові в Карабасі за останні 5 днів зайняли на південному напрямку кілька сіл (позначені на карті синім) з загальною кількістю населення 24 тисячи.

19:22 Міноборони Вірменії заявило про знищення азербайджанського безпілотника і опублікувало відео:

19:15 В Азербайджані заявили про відступ вірменської армії і показали фото захопленої військової техніки.

18:27 Туреччина заявила, що США, Франція і Росія не повинні грати ніякої ролі в мирному врегулюванні ситуації в Нагірному Карабасі.

17:38 Макрон заявив, що напад, ініційований Азербайджаном 27 вересня в Карабасі, не мав підстав.

"Я висловлюся дуже ясно: удар, нанесений Азербайджаном в неділю, за нашими даними, був невиправданий. І я прямо сказав про це президенту Алієву", - заявив президент Франції.

17:31 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив: якщо Мінська Група ОБСЄ хоче забезпечить мир і стабільність в регіоні, то вона в першу чергу повинна примусити Вірменію звільнити Нагірний Карабах.

"Лицеміри, що мовчать про окупацію Вірменією територій Азербайджану, як і їхні заяви, спрямовані проти Туреччини і Азербайджану, не мають ніякого значення", - сказав Ердоган.

Він заявив, що Вірменія повинна звільнити захоплені території Азербайджану.

17:10 У Вірменії заявили, що, за попередніми даними, збиті сьогодні азербайджанські літаки - це штурмовики Су-25, а вертольоти - Мі-24.

16:28 Азербайджанський телеканал СВС опублікував кадри з Тертерського району, де, як стверджується, вірменські військові обстріляли житлові будинки.

16:24 Франція направить літак за журналістами газети Monde, пораненими в Карабасі.

16:02 Макрон: У Франції є факти, що сирійські ісламісти з Туреччини беруть участь в бойових діях в Нагірному Карабасі.

15:28 Росія, США і Франція опублікували спільну заяву щодо ситуації в Карабасі

"Ми сумуємо за загиблими та висловлюємо співчуття сім'ям убитих і поранених. Ми закликаємо до негайного припинення бойових дій між збройними силами сторін-учасниць", - йдеться в заяві.

14:55 ВC Азербайджану відкрили вогонь по автомобілю, що віз журналістів Agence France-Presse (AFP).

14:20 Туреччина вважає неприпустимим, що Мінська група ОБСЄ прагне домогтися припинення вогню в Нагірному Карабасі, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він вважає, що спочатку потрібно вимагати від Вірменії виведення сил з Нагірного Карабаху, а вже потім - працювати над припиненням вогню.

13:45 Вірменія заявила, що збила два літаки і один вертоліт ЗС Азербайджану в Карабасі.

13:20 Свіжа карта боїв за Нагірний Карабах. Вірменські та азербайджанські сили ведуть запеклі бої відразу на декількох напрямках.

12:40 Помічник президента Азербайджану Хікмет Хаджиєв повідомив, що якщо атаки Вірменії проти Азербайджану не припиняться, то будуть вжиті адекватні заходи проти законних військових цілей.

12:18 Військові Карабаху в ході війни з Азербайджаном почали використовувати "Гради" для придушення вогневих точок противника.

11:20 Азербайджан заявив, що його територія піддалася ракетному обстрілу з Горуського району Вірменії. Ракети потрапили на лінію фронту в районі Джебраіл-Фізулі.

"Ми вимагаємо, щоб Вірменія негайно припинила обстріл території Азербайджану, і попереджаємо, що в іншому випадку будуть вжиті адекватні заходи у відповідь", - заявили в Міноборони країни.

10:40 Військові Нагірного Карабаху заявили, що збили літак збройних сил Азербайджану.

10:05 Залишки одного із збитих над містом Аскеран азербайджанських безпілотників.

09:26 У боях у Нагірному Карабасі загинули 130 азербайджанців і 23 вірменина - такі цифри наводить прес-секретар президента невизнаної Нагірно-Карабаської республіки. За його словами, ще 260 осіб постраждали.

09:00 Нагірному Карабасі не вщухають бойові дії. З обох сторін гинуть як військові, так і мирне населення.

08:20 Азербайджанські підрозділи за ніч завдали нищівних артилерійських ударів по позиціях ВС Вірменії.

07:25 У Вірменії опублікували новий список загиблих військовослужбовців у Нагірному Карабасі. У списку 23 прізвища, включаючи льотчика збитого Су-25.

"Таким чином, втрати вірменських сил вже склали 103 людини", - сказано в повідомленні.

07:00 Азербайджан заявив, що військові колони противника, що пересуваються в різних напрямках, були знищені його підрозділами.були знищені його підрозділами.

30 вересня

23:01 Грузія готова надати Азербайджану і Вірменії платформу для діалогу для вирішення конфлікту в Нагірному Карабасі.

"Ми зацікавлені в якнайшвидшому встановленні миру в регіоні. Грузія готова сприяти цьому процесу, зокрема, провівши зустріч представників сторін конфлікту в Тбілісі з метою діалогу", - заявив грузинський прем'єр Георгій Гахарія.

22:07 В Азербайджан перед самим початком війни в Карабасі були переправлені кілька сотень найманців з підконтрольних Туреччині сирійських територій. Один з них розповів BBC, що їх завербували "з відома турецьких військових та Сирійської національної армії". Минулої середи, за чотири дні до початку боїв, вони були переправлені літаками в Азербайджан і розквартировані поблизу лінії протистояння з вірменами.

Співрозмовник розповів, що вже 27 вересня його з товаришами вивезли до передової, де вони потрапили під вогонь і зазнали втрат: четверо сирійців були вбиті.

За його словами, більшість тих, кого було завербовано - не загартовані в боях з Асадом бійці, а мирні ненавчені громадяни, і вони вже після перших втрат попросилися додому - але їх не відпускають, погрожуючи в'язницею.

21:19 Оновлена карта боїв:

21:03 Азербайджан заявив що, його війська за 30 вересня знищили і вивели з ладу дві бойові машини зенітно-ракетного комплексу "ОСА-АКМ", одну реактивну систему залпового вогню "Ураган", чотири реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град" , чотири гаубиці-гармати Д-20, 16 танків, одну бойову машину піхоти і дві вантажівки з особовим складом.

20:23 В Азербайджані закрили 420 шкіл, розташованих поруч із зоною конфлікту. Відновити заняття планують через три - чотири дні.

"Усі школи в трьох районах повністю призупинили свою роботу, а в 11 районах було прийнято рішення про закриття деяких з них в залежності від місця розташування", - заявив міністр освіти Азербайджану Емін Амруллаев.

19:46 Азербайджанська влада ніколи не ставила питання вигнання вірмен з Карабаху.

"Азербайджан ніколи не ставив питання вигнання вірмен з Карабаху. Ніколи таке питання не піднімалося", - заявив посол Азербайджану в Росії Поллад Бюльбюль огли.

19:43 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян скликав засідання Радбезу, щоб обговорити подальші дії вірменських збройних сил.

19:20 Представник Міністерства оборони Вірменії Арцрун Ованнісян заявив, що протягом дня з азербайджанської сторони загинули 130, поранення отримали 200 військовослужбовців. Збройні сили Вірменії знищили 29 танків і одиниць бронетехніки, 3 тяжкі вогнеметні системи, 1 реактивну систему залпового вогню "Смерч", 11 безпілотних літальних апаратів.

Дані можуть змінюватися, оскільки бої тривають.

19:16 Росія підтвердила готовність надати московський майданчик для організації контактів між Вірменією і Азербайджаном.

18:29 Міноборони Вірменії заявило, що Азербайджан передав ВПС Туреччини повітряне управління наступальною операцією проти Карабаху.

18:12 Міноборони Вірменії опублікувало відео контрнаступу своїх військ.

17:06 Міністерство оборони Азербайджану показало нове відео знищення бойової техніки Вірменії. Знищені 1 реактивна система залпового вогню (РСЗВ) "Ураган", 1 зенітно-ракетний комплекс "ОСА", 3 РСЗО БМ-21 "Град", 1 бойова машина піхоти і 2 гармати-гаубиці Д-20.

16:33 Збройні сили Вірменії застосували ракетний комплекс "Смерч". У Міноборони Азербайджану відзначили, що через непридатність і низьку якість військової техніки супротивника три з випущених ракет не вибухнули.

16:25 Росія не погодилася на пропозицію Туреччини про сирійському варіанті карабахського врегулювання.

"Ми говорили з Путіним, з Лавровим. Як ми разом діємо в Сирії, так намагалися і тут, але не вдалося. Кажуть: нехай зупиниться війна. Нехай", - сказав заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

На думку Туреччини, необхідно оголосити перемир'я, але в той же час "Вірменія повинна піти з окупованих територій".

16:07 Генпрокуратура Азербайджану повідомила про загибель 14 і поранення 46 цивільних осіб країни.

15:50 Азербайджан відновить свою територіальну цілісність, заявив президент країни Ільхам Алієв.

"Азербайджанська армія укомплектована, в допомозі ззовні не має потреби... Переговорний формат по Карабаху не дав результатів, в закликах до діалогу немає потреби", - зазначив він.

Також Міноборони Азербайджану заявило про застосування збройними силами Вірменії тактичного ракетного комплексу "Точка-У" в Карабасі.

15:45 Президент Азербайджану заявив, що виведення збройних сил Вірменії з Нагірного Карабаху - єдина умова Баку. Якщо Єреван її виконає, бої припиняться.

15:40 Азербайджан провів військову операцію в Фізулінському районі країни, який контролюється невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. У результаті операції була захоплено військову техніку вірменської армії.

15:27 Рада безпеки ООН закликала Азербайджан і Вірменію негайно припинити бойові дії в Нагірному Карабасі. Закриті переговори з цього питання пройшли напередодні.

14:45 Підрозділи азербайджанської армії піддали обстрілу з важкої артилерії 4-й батальйон збройних сил Вірменії, розташований на Фізулінському напрямку

"Противник зазнав великих втрат у живій силі і військовій техніці", - йдеться в повідомленні Міноборони.

14:10 МЗС Азербайджану заявив, що Азербайджан буде продовжувати військові дії до повного виведення вірменських сил з спірних територій. Ця заява може означати, що в Баку налаштовані на тривале протистояння. Спірні території - це весь Карабах і навколишні його райони.

13:30 Військові Азербайджану завдали удар по автомобілю військовослужбовців Вірменії поблизу лінії військового зіткнення Вірменії та Азербайджану в Нагірному Карабасі.

12:40 Вірменське Міноборони опублікувало фото свого знищеного штурмовика Су-25. А Азербайджан у відповідь заявив, що, за їхніми даними, вчора 2 вірменських літака Су-25 врізалися в гору і вибухнули. А турецькі F-16 нікого не збивали, як раніше повідомляла Вірменія.

12:38 Греція зажадала позачергового скликання Постійної ради ОБСЄ для обговорення ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі. Про це йдеться в повідомленні, поширеному МЗС Греції.

12:27 Міноборони Вірменії повідомляє, що в ході бойових зіткнень у Нагірному Карабасі азербайджанські ВС використовують багато видів озброєнь, "у тому числі дальньої дії", - заявив у ході брифінгу офіційний представник Міноборони Арцруні Ованесян.

"Бої по всій лінії фронту тривають, зокрема, азербайджанські ВС на північній частині використовують різні види озброєння, в тому числі і дальньої дії. Задіяні безпілотники і артилерія. І у нас, і у супротивника є втрати", - зазначив він.

12:10 На фото - все, що залишилося від вірменського штурмовика Су-25, імовірно, збитого вчора турецьким винищувачем.

11:45 Україна підтримала Азербайджан у війні з Вірменією.

"Ми послідовно підтримували цілісність Азербайджану, як і він - нашу. Цей принцип залишається для нас незмінним", - заявив міністр закордонних справ України.

11:15 Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що Туреччина "зробить все необхідне", якщо Азербайджан запросить військову підтримку у Анкари.

10:45 Міноборони Азербайджану в новому відео показує кадри артилерійських ударів по вірменських позиціях у Карабасі.

10:20 Міноборони Азербайджану оприлюднило кадри знищення бронетехніки суміжної сторони із застосуванням боєприпасів IAI Harop ізраїльського виробництва.

09:44 Міноборони Вірменії повідомило про перехоплення розмови турецьких льотчиків. За даними міністерства, Азербайджан наносить у Карабаху авіаудари на північному напрямку, використовуючи турецькі винищувачі F-16 та безпілотники.

09:40 Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив Пашинян.

09:15 Нікол Пашинян заявив, що не обговорював з Володимиром Путиним можливість військового втручання Росії в конфлікт у Нагірному Карабасі. За його словом, влада Арменії не розглядає введення міжнародних миротворчих сил у зону воєнного конфлікту.

08:44 У прес-службі Міністерства оборони Азербайджану заявили, що, починаючи з 27 вересня до сьогоднішнього ранку, було вбито і поранено близько 2 300 військовослужбовців противника, були знищені і виведені з ладу близько 130 танків і іншої бронетехніки, понад 200 артилерійських установок, реактивних систем залпового вогню, гранатометів, близько 25 систем протиповітряної оборони, 6 командних пунктів управління і командно-спостережних пунктів, 5 складів боєприпасів, близько 50 протитанкових засобів, 55 автомобільної техніки.

08:10 Азербайджан завдав нищівного удару по танках і бункеру з генералом у Вірменії.

На опублікованих кадрах видно, як азербайджанська армія знищила як мінімум п'ять вірменських танків. У відео також можна помітити тих, хто кинув військову техніку і рятується втечею.

07:28 У Міністерстві оборони Азербайджану заявили, що в результаті артилерійських ударів їх армії були знищені позиції 1-го батальйону 5-го мотострілецького полку, дислокованого поблизу населеного пункту Гасангая Тертерського району і 1-го батальйону 6-го мотострілецького полку збройних сил Вірменії, дислокованого в Талишському напрямку.

06:45 Міністерство оборони Вірменії оприлюднило останні дані про втрати ВС Азербайджану. Так, представник МО Вірменії Арцруни Ованісян у ході брифінгу повідомив, що втрати ВС Азербайджану з початку бойових дій у живій силі склали 790 осіб, з яких 180 – у напрямку Карвачара, де були важкі бої.

"У цілому бої тривають, вірменські ЗС чітко виконують поставлені перед ними бойові завдання. На жаль, втрати є і у вірменської сторони, дані будуть підсумовані", - сказав він.

06:00 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про неприпустимість подальших переговорів з Вірменією через її дії. На його думку, Вірменія свідомо порушує переговорний процес і висуває неприйнятні вимоги.

"Вірменський прем'єр-міністр публічно заявляє, що Карабах - це Вірменія і крапка. У такому випадку про який переговорний процес може йти мова? Адже суть вироблених мінською групою ОБСЄ принципів полягає в тому, що території навколо колишньої Нагірно-Карбаської автономної області повинні бути передані Азербайджану", - зазначив Алієв.

05:45 Прес-секретар Міноборони Вірменії опублікувала кадри, на яких, як стверджується, - результат атаки по азербайджанській колоні з боєприпасами.

29 вересня

23:31 Грузія призупинила транзит військових вантажів для потреб Вірменії та Азербайджану.

"Хочу підкреслити, що обидві держави з обережністю ставляться до наших позицій. Мова про можливість використання територій Грузії будь-якою країною для транзиту і у власних військових інтересах. Ми на це говоримо жорстке ні. Про це знають наші сусіди, які з повагою ставляться до цієї позиції", - сказав голова парламентського комітету з оборони і національної безпеки Грузії Іраклій Сесіашвілі.

23:18 Міноборони Азербайджану заявило про розгром позицій двох батальйонів Вірменії в Карабасі.

Зі свого боку, вірменське Міноборони заявляє, що з початку ескалації карабахські сили знищили 137 одиниць бронетехніки Азербайджану, 72 безпілотника, 7 вертольотів і 1 літак.

22:21 Іран спрямував свої війська до кордону з Азербайджаном.

21:35 Журналісти BBC підвели проміжні підсумки третього дня боїв:

  • Бої тривають відразу на декількох ділянках лінії зіткнення, але в першу чергу на півночі і півдні Карабаху.
  • Обидві сторони заявили про нові жертви серед цивільного населення. Загальна кількість загиблих в результаті трьох днів ескалації - майже 100 осіб (військових і мирних жителів, згідно з офіційними зведеннями обох сторін). Азербайджан повідомляє лише про жертви серед мирного населення.
  • Активна підтримка Азербайджану з боку Туреччини різко відрізняє ці зіткнення від всіх колишніх. Підтверджень військової участі Анкари на даний момент немає, але в МЗС Туреччини говорять про готовність допомогти братській нації.
  • Вірменія стверджує, що вірменський штурмовик Су-25 був збитий турецьким винищувачем F-16. В Анкарі та Баку це заперечують.
  • Росія займає нейтральну позицію і закликає обидві сторони до повернення за стіл переговорів.

20:59 Російське агентство опублікувало кадри з азербайджанським безпілотником, збитим на лінії зіткнення сил в Нагірному Карабасі.

20:22 Європейський Союз закликає сторони конфлікту до негайного припинення бойових дій та відновлення переговорів під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ. Відповідна заява була виголошена у вівторок під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ. У заяві також міститься заклик до сторін конфлікту утриматися від будь-яких дій та риторики, що можуть призвести до посилення напруженості на місцях.

19:47 Президент РФ Володимир Путін провів телефонний дзвінок з Ніколом Пашіняном. В ході розмови була акцентована нагальна необхідність припинення сторонами вогню в Карабасі. Путін в розмові висловив "серйозну заклопотаність" у зв'язку з бойовими діями.

19:07 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Азербайджан бомбить вірменські села і є жертви серед мирних громадян.

"Туреччина, по нашій достовірної інформації, залучена в це. Високопоставлені турецькі військові знаходяться в командних пунктах Азербайджану. Місцями вони навіть керують військовими діями. Туреччина перевозить найманців з Сирії для участі у війні на боці Азербайджану", - заявив Пашинян.

19:04 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що ситуація в Нагірному Карабасі напружена. Він підкреслив, що Туреччина надає лише моральну підтримку і не бере участі в конфлікті. При цьому Алієв відмовився від переговорів з Єреваном, пославшись на нинішню позицію керівництва Вірменії.

18:57 Туреччина звинуватила Вірменію в використанні в Карабасі іноземних найманців, пов'язаних з Робочою партією Курдистану.

18:16 Міністерство оборони Азербайджану опублікувало відео артилерійських ударів на лінії зіткнення з Вірменією.

"Артилерійські частини азербайджанської армії завдають нищівних ударів противнику", - йдеться у підписі до відео.

Бої тривають уздовж всієї лінії зіткнення з Вірменією.

18:02 Вірменія опублікувала відео знищення артилерійським вогнем цілого підрозділу азербайджанської армії.

Також в Карабасі за три години боїв подбили ще 12 танків ВС Азербайджану.

17:13 Прес-секретарка міністра оборони Вірменії Шушан Степанян заявила, що 29 вересня турецький винищувач F-16 збив вірменський штурмовик Су-25.

Відзначається, що винищувач піднявся в повітря з аеродрому азербайджанського міста Гянджа і прикривав дії азербайджанської авіації і безпілотників, які завдавали удари по населених пунктах Варденіс, Мец Масрік і Сотка в самій Вірменії.

В цей час дії вірменських ППО підтримувала авіація. Під час виконання бойового завдання вірменський штурмовик був збитий турецьким винищувачем. Засоби контролю зафіксували турецький літак на глибині 60 кілометрів в сторону території Азербайджану, на висоті 8200 метрів.

У свою чергу прес-секретар президента Туреччини спростував інформацію про знищення турецьким F-16 винищувачі ВПС Вірменії.

16:38 Вірменське міноборони заявило, що Туреччина здійснює пряму агресію проти Вірменії.

15:45 У Росії закликали Туреччину та інші країни переконати Азербайджан і Вірменію повернутися до мирного врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі і не робити заяв про військову підтримку однієї зі сторін, заявив спікер Кремля Дмитро Пєсков.

15:00 Міністерство оборони Вірменії опублікувало знімки з Степанакерта, який з першого дня початку ескалації в Нагірному Карабасі знаходиться під обстрілом.

14:25 Вірменія опублікувала відео знищення азербайджанського вертоліта, раніше Азербайджан заперечував, що його вертоліт був збитий.

13:45 Під час обстрілу Карабаху трагічно загинула дев'ятирічна дівчинка, про що журналістам розповів її батько. За словами убитого горем чоловіка, він змушений чергувати біля ліжка свого п'ятирічного сина, який також отримав серйозні травми під час бомбардування. Крім того, постраждала і його дружина.

13:20 Туреччина заявила, що готова надати підтримку Азербайджану в ситуації з Нагірним Карабахом не тільки за столом переговорів, але і на полі бою. За деякими даними, зараз з Анкари в Баку летить військово-транспортний літак. На його борту авіаційні бомби Mk 82. Це боєприпаси, обладнані комплектами лазерного наведення.

12:47 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив у вівторок, що за два дні з початку зіткнень в зоні карабаського конфлікту в результаті обстрілів з вірменської сторони були вбиті 10 мирних азербайджанських громадян.

12:20 У Вірменії заявили про можливість військово-політичного союзу з "республікою Нагірний Карабах" через поновлення воєнних дій у регіоні. Таку позицію передала представник правлячої в країні парламентської фракції "Мій крок" Ліліт Макунц.

11:44 З'явилися свіжі дані про втрати Азербайджану.

10:50 Міноборони Вірменії публікує кадри знищення літальних апаратів ВС Азербайджану.

10:28 Меркель у розмові з Пашіняном і Алієвим закликала до негайного перемир'я і повернення за стіл переговорів, заявляє уряд ФРН.

10:15 Вірменія заявила, що готова застосувати більш потужні ударні системи.

"Дії Азербайджану не залишають іншого виходу, як перейти до застосування ударних систем великої дальності і руйнівної сили", - йдеться в заяві Міноборони країни.

09:48 Міноборони Вірменії повідомляє, що Азербайджан обстріляв територію республіки і військову частину в Варденісі.

09:27 Азербайджанська армія знищила ще два танки противника в зоні карабаського конфлікту, повідомляє прес-служба Міноборони Азербайджану.

09:00 У результаті удару азербайджанського безпілотника по карабаському місту Гадрут один мирний житель загинув і троє людей отримали поранення. При цьому азербайджанська армія з ранку продовжує наступ у напрямку міста Фізулі, заявляють в оборонному відомстві. Зараз бойові дії тривають.

08:48 Вірменія заявила, що їй вдалося відбити атаки противника, а на окремих ділянках контратакувати, завдавши значної шкоди.

08:20 Міноборони Азербайджану заявило, що його військові знищили колону вірменської бронетехніки і артилерійську батарею, а також один танк, одну машину і близько 10 осіб, коли ті намагалися просунутися на Фізулі-Джебраїльському напрямку.

07:45 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову з канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель.

Він зазначив, що Карабах зазнав агресії з боку Азербайджану, і висловив серйозну заклопотаність триваючими бойовими діями, які загрожують безпеці Арцаха і Вірменії.

Канцлер Німеччини висловила глибоку стурбованість ситуацією, що склалася. Вона зазначила, що мирне врегулювання нагірно-карабахського конфлікту не має альтернативи, і наголосила на необхідності відновлення мирного процесу в рамках Мінської групи ОБСЄ.

07:28 У всьому Нагірному Карабасі не працює стільниковий зв'язок. Люди не можуть зателефонувати своїм близьким і сказати, де вони і що з ними.

07:15 Армія Азербайджану також завдала артилерійського удару по підрозділах Вірменії на агдеренському напрямку Нагірного Карабаху, задіявши 203-мм самохідні артилерійські установки 2С7 "Піон". Втрати позицій у Вірменії заперечують, але Азербайджан стверджує, що вірменські війська змушені були відступити.

06:45 У зв'язку з гарячим етапом війни Азербайджан вирішив відключити доступ до Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Zoom і Skype.

06:20 У Вірменії офіційно підтвердили факт загибелі 84 своїх військовослужбовців за два останні дні, що стало найбільшими втратами в зоні карабаського конфлікту з початку 90-х років. Ведуча вірменського каналу не змогла стримати сліз в ефірі після зачитування імен загиблих вірменських військовослужбовців.

28 вересня

23:47 В результаті вибуху загинув начальник розвідувального управління Генерального штабу ЗС Вірменії генерал-майор Аракел Мартікян, повідомляє Day.Az.

Разом з генералом вірменська армія втратила ще двох високопоставлених офіцерів. Ними є командир бригади спеціального призначення полковник-лейтенант Варданян Лернік Арегі і полковник Микола Мікаеловіч Айкян.

23:16 В так званій Нагірно-Карабахській "республіці" повідомили про загибель 84 своїх військових за два дні.

22:59 Азербайджанські військові оприлюднили жорсткі кадри з убитими вірменськими солдатами.

22:48 Міноборони Азербайджану заявили, що поширена раніше інформація про збитий літак ВПС Азербайджану не відповідає дійсності.

22:42 Вірменія показала відео танкової битви під час наступу азербайджанських підрозділів на південному напрямку лінії зіткнення. Бої в цьому напрямку тривають. За словами прес-секретаря Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян, втрати Азербайджану склали десять одиниць бронетехніки.

Раніше Азербайджан опублікував відео артилерійських ударів по збройних силах Вірменії на Агдерінському напрямку. Повідомлялося, що вірменським військам довелося відступити.

22:33 Рада Безпеки ООН планує провести екстрене обговорення ситуації в Нагірному Карабасі у вівторок, 29 вересня, в форматі закритих консультацій. Про це повідомило російське інформагентство ТАСС з посиланням на джерело в організації. Зустріч ініціював ряд європейських країн. Формат консультацій передбачає, що в них беруть участь тільки дипломати 15 країн Радбезу без представників сторін конфлікту.

22:13 Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян провів екстрене засідання Радбезу, обговорювалося питання нанесення "пропорційного удару" по азербайджанських збройних силах.

21:53 Євросоюз закликав Вірменію і Азербайджан припинити бойові дії.

"Ми закликаємо всіх зробити все можливе, щоб не вибухнула повномасштабна війна. Це останнє, що потрібно регіону. Ескалація навколо Нагірного Карабаху дуже тривожна, оскільки несе в собі ризик серйозної ескалації і серйозних наслідків для регіональної стабільності. Тому ЄС офіційно закликав обидві сторони утримуватися від насильства і негайно припинити збройне протистояння", - сказав прес-секретар зовнішньополітичного відомства ЄС Петер Стано.

Також про конфлікт висловився представник німецького канцлера Штеффен Зайберт:

"Уряд Німеччини розглядає цей новий спалах конфлікту між Вірменією та Азербайджаном як дуже небезпечний розвиток ситуації. Ми закликаємо обидві сторони до негайного припинення вогню і повернення до переговорів. Для цього є відповідний форум - це Мінська група ОБСЄ. Такий наш наполегливий заклик до обох сторін" .

21:28 З Вірменії заборонили виїзд військовослужбовцям запасу: рядовим, молодшим і старшим прапорщикам віком до 48 років; включеним до складу середнього офіцерського складу громадянам до 50 років, включеним до складу вищого офіцерського складу громадянам до 55 років.

21:18 Пакистан і Афганістан висловили повну підтримку Азербайджану.

21:17 В Карабасі заявили, що літак азербайджанських ВПС збитий на ділянці міста Мартуні.

21:15 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що карабахський конфлікт повинен бути врегульований на основі резолюцій Радбезу ООН.

20:55 Глава Міноборони Вірменії Арцруни Ованесян на своїй сторінці в Facebook повідомив, що збройні сили Азербайджану почали нову велику наступальну операцію в долині річки Аракс і на ділянці Матагіс-Талиш в Карабасі.

"Армія оборони Арцаха успішно протистоїть всім нападам і атакам, завдаючи значних втрат особовому складу і техніці противника", - заявив Ованесян.

За його словами, на даний момент знищено 22 танка і 10 одиниць іншої бронетехніки Азербайджану.

"Ліквідовано понад 370 військових. У них велика кількість поранених. Згідно з отриманою інформацією, число поранених, чий стан оцінюється як середньої тяжкості, становить 35%", - зазначив Ованесян.