RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна між Азербайджаном та Вірменією: що відбувається в Нагірному Карабасі

Військову операцію в Баку назвали примусом Вірменії до миру

Військову операцію в Баку назвали примусом Вірменії до миру Баку, Азербайджан Фото: Getty Images

Між Азербайджаном і Вірменією, станом на 28 вересня, тривають активні бойові дії. Обидві країни оголосили про введення воєнного стану та проведення мобілізації. Бойові зіткнення вже привели до численних жертв з обох сторін, але йти на мирову поки ані Баку, ані Єреван не готові. Детальніше про те, що відбувається на даний момент - читайте на "Апострофі".

Що відбувається на лінії розмежування

В ніч з неділі на понеділок Азербайджан та Вірменія продовжували вести бойові дії, внаслідок чого в Баку заявили, що їх війська вибили противника з кількох стратегічних висот навколо села Талиш в Нагірному Карабасі. "Кілька стратегічних висот навколо села Талиш були звільнені від окупаційних військ, і противник зазнав великих втрат. Внаслідок ракетних, артилерійських та авіаційних ударів ворог змушений відступити від рубежів, які він мав намір утримувати", - йдеться в повідомленні міністерства оборони Азербайджану.

Відео боїв між Азербайджаном і Вірменією

Так само в Міноборони країни заявили, що в ході боїв на лінії зіткнення в Карабасі армія Вірменії втратила понад 550 вбитими. У перший день боїв, були знищені 22 танки, 18 безпілотників, 8 артилерійських установок, три склади з боєприпасами. Однак в Єревані спростували дану інформацію: "Ця інформація не відповідає дійсності", - повідомив журналістам представник Міноборони Вірменії Арцруни Ованесян.

Азербайджан показав відео ударів з безпілотника по танкам Вірменії

У свою чергу, Міноборони Вірменії повідомило про знищення чотирьох вертольотів, 27 безпілотників, 33 танків та БМП, а також близько 200 військовослужбовців азербайджанських військ. У Баку офіційно дані не підтвердили.

Разом з тим Генпрокуратура Азербайджану повідомляє про 27 поранених цивільних, які знаходяться в лікарнях, і загиблого жителя села Евоглу Агдамського району. Ще шість цивільних було вбито, повідомили в МЗС країни.

За даними ж міністерства оборони невизнаної Нагірно-Карабахської республіки (НКР), в результаті боїв з Азербайджаном в зоні карабаського конфлікту загинув 31 військовослужбовець НКР. Станом на 14:00 було заявлено, що в сьогоднішніх боях загинули 28 вірменських військових.

Тим часом стало відомо, що президент Азербайджану Ільхам Алієв підписав указ про введення воєнного стану на всій території країни з 00:00 28 вересня. У Баку, п'яти містах та 16 районах вводиться комендантська година з 21:00 до 06:00 і особливий режим в'їзду-виїзду. Крім того Алієв оголосив про часткову мобілізацію в країні.

Раніше військовий стан було введено і у Вірменії, де також оголосили повну мобілізацію.

Станом на ранок понеділка, 28 вересня, азербайджанська армія відновила бойові дії в Нагірному Карабасі, повідомляє прес-секретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Азербайджан повідомляє, що збройні сили Вірменії ведуть інтенсивний обстріл азербайджанського міста Тертер. У заяві МЗС в Баку стверджується, що Вірменія "цілеспрямовано бере під приціл цивільних осіб та цивільні об'єкти", а також міститься заклик до світової спільноти засудити дії Єревану.

Про запеклі бої повідомив і азербайджанський командир військового об'єднання генерал-майор Маїс Бархударов.

За останніми офіційними даними, число поранених в Вірменії становить близько 200 осіб, частину з них перевезли до військових госпіталів Єревану, передає прес-служба Міноборони Вірменії. Там також опублікували відео боїв у Нагігрному Карабасі, і звинуватили війська Азербайджану в нібито застосуванні важкої вогнеметної системи ТОС.

Які звинувачення закидають один одному Баку та Єреван

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян прямо заявив, що Азербайджан оголосив війну всьому народу Вірменії.

"Це війна, оголошена вірменському народу. Це війна проти нашої незалежності, свободи та гідності. Вірменський народ готовий до цієї війни", - повідомив він.

У свою чергу, помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв заявляє, що військова операція Азербайджану в Нагірному Карабасі спрямована на "примус Вірменії до миру".

"В даний час на лінії зіткнення бої тривають. Наша операція носить оборонний характер - для захисту населення і примусу Вірменії до миру", - сказав він, додавши, що військові дії мають змусити Вірменію зайняти конструктивну позицію в переговорах щодо врегулювання нагірно-карабахського конфлікту.

Ще одне відео знищення танків Вірменія з безпілотників

Реакція світу

Беззастережну підтримку Азербайджану практично відразу висловила Туреччина, про що президент Реджеп Тайіп Ердоган запевнив свого азербайджанському колегу Ільхама Алієва в телефонній розмові. До того ж Ердоган закликав Єреван піти з території Азербайджану.

"Вірменія повинна негайно піти з азербайджанських земель, на які вона вторгається" - заявив він.

На підтвердження розмови офіційний представник глави турецького держави Ібрагім Калим написав на сторінці Twitter, що Туреччина рішуче засуджує агресію Вірменії проти Азербайджану.

"Нападаючи на населені пункти, Вірменія порушила режим припинення вогню та в черговий раз продемонструвала своє неприйняття миру та стабільності. Туреччина повністю солідарна з Азербайджаном і беззастережно підтримує його право на самооборону", - зазначив він.

Через такі категоричні заяви посол Вірменії в Росії Вардан Тоганян навіть звинуватив Туреччину у відправленні в Азербайджан для участі в боях за Нагірний Карабах близько 4000 бійців з північної частини Сирії. Заяву спростував помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв: "Це чергова провокація вірменської сторони і повна нісенітниця".

Пізніше в допомозі Азербайджану Туреччину звинуватили в МЗС Вірменії. За їхніми даними, турецькі військові фахівці нібито "воюють пліч-о-пліч з Азербайджаном" в Нагірному Карабасі, при цьому Туреччина забезпечує Азербайджан безпілотниками і бойовими літаками. Цю інформацію в Баку також спростували.

Більш нейтральну позицію зайняли в США і Європі. Так президент США Дональд Трамп так прокоментував нове загострення військового протистояння в районі Нагірного Карабаху: "Ми спостерігаємо за конфліктом дуже уважно. У нас хороші зв'язки в цьому регіоні. Подивимося, чи зуміємо ми припинити військові дії".

У Європейському союзі закликали Вірменію і Азербайджан припинити збройний конфлікт в Нагірному Карабасі та повернутися до переговорів.

"Європейський союз закликає до негайного припинення бойових дій, деескалації та суворого дотримання режиму припинення вогню", - написав високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

За його словами, Євросоюз вимагає повернення до переговорів щодо врегулювання нагірно-карабахського конфлікту під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ без попередніх умов.

Канада ж запропонувала своє посередництво в конфлікті між Вірменією та Азербайджаном за контроль над Нагірним Карабахом, повідомляє міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

Він підкреслив, що Канада закликає до негайного припинення насильства, суворого дотримання режиму припинення вогню і захисту цивільних осіб.

Серед інших країн поки не зрозуміла позиція Росії, яка має дружні стосунки з Вірменією, разом з якою вони входять в Організацію договору про колективну безпеку. МЗС Росії всього лише закликало Вірменію та Азербайджан негайно припинити вогонь в Нагірному Карабасі і приступити до переговорів для стабілізації ситуації.

А прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що надзвичайне загострення ситуації в Карабасі викликає серйозне занепокоєння Москви.

"Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією, вважаємо, що бойові дії повинні бути негайно припинені та врегулювання конфлікту має перейти в політико-дипломатичне русло", - заявив прес-секретар президента.

Він також нагадав, що Росія є співголовою Мінської групи ОБСЄ і в цій якості виконує роль посередника у врегулюванні конфлікту між Вірменією та Азербайджаном.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію