RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Президент Киргизстану заявив про спробу військового перевороту: що зараз відбувається в країні

Президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков в зверненні до народу заявив про спробу незаконного захоплення влади в країні, де люди вийшли на акції протесту.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

За його словами, вночі "деякі політичні сили" спробували "незаконно захопити державну владу", вони порушили громадський порядок, "використовуючи підсумки виборів як привід".

"Я дав наказ силовикам, щоб вони не стріляли кулями (в протестуючих - "Апостроф"), щоб уникнути пролиття крові громадян. Ми вжили всіх заходів, щоб не погіршити ситуацію. Світ в країні, стабільність в суспільстві вище будь-якого мандата депутата. Я пропонував ЦВК скасувати результати виборів, якщо це необхідно і були випадки порушення закону", - сказав Жеенбеков.

Він заявив, що президент готовий анулювати підсумки виборів - якщо є порушення. А уряд Киргизії, згідно з даними прес-служби, працює, але в "особливому режимі".

Протестуючі в Бішкеку зламали ворота в'язниці Держкомітету нацбезпеки і відпустили з СІЗО місцевого КДБ колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва. Його соратниця Кундуз Джолдубаева опублікувала його фото через кілька годин після звільнення з СІЗО.

Відзначимо, що в червні суд визнав Атамбаєва винним в корупції і засудив до 11 років і 2 місяців колонії.

Протести в Киргизії розпочалися 5 жовтня після підведення підсумків парламентських виборів, в результаті яких бар'єр в 7% подолали лише 4 з 16 партій, три з яких вважаються провладними.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 6 жовтня в Киргизстані, де почалися масові протести проти результатів парламентських виборів, спалахнула пожежа в будівлі парламенту.