RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Вчені виявили невідомий раніше ескіз да Вінчі з зображенням Христа: фото

Італійські дослідники нещодавно виявили ескіз із зображенням Христа, який, ймовірно, належить Леонардо да Вінчі.

Про це пише The Daily Telegraph.

Як розповіла одна з учасниць дослідження, мистецтвознавець Анналіза ді Марія, результати дослідження на 60 сторінках вчені планують презентувати у Флоренції, як тільки спаде друга хвиля пандемії COVID-19.

Малюнок, зроблений червоною крейдою в манері, характерній саме для Леонардо да Вінчі, довгий час знаходився в одній з приватних колекцій, а потім був придбаний колекціонерами з міста Лекко на півночі Італії.

Лабораторний аналіз паперу показав, що малюнок був зроблений на початку XVI століття. За словами ді Марії, і розворот голови Христа на три чверті, і очевидний динамізм зображення, відчуття руху, і використання червоної крейди - все це характерно для робіт да Вінчі. Більш того, саме зображення Христа, на думку експерта, має деяку схожість із автопортретами да Вінчі.

Британський експерт, почесний професор історії мистецтв Оксфордського університету і один з найбільших в світі фахівців в області життя і творчості Леонардо да Вінчі Мартін Кемп, в коментарі видавництву зазначив, що необхідна ще одна перевірка паперу незалежними експертами. Він також не виключив, що ескіз міг зробити не сам да Вінчі, а хтось із його послідовників.

"Я б не відкидав версію авторства да Вінчі, але для її підтвердження ще потрібно зробити дуже багато. Небезпечно було б відразу відкидати цю версію, але ще небезпечніше було б з ходу приймати її за справжню", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", під час розкопок стародавнього міста Флавіаполіса на території сучасної Туреччини археологи знайшли мозаїчне зображення жінки, яка своїми рисами нагадує знамениту Мону Лізу авторства Леонардо да Вінчі.