RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в Іспанії зброю, якій понад 2 тис. років - проливає світло на минуле: фото

В іспанській області Лібісоса, на захід від міста Альбасете, археологи знайшли давньоримську зброю - шоломи, мечі, кинджали і цінний щит, який міг використовуватися під час громадянської війни в 1 столітті до нашої ери.

Про це пише Аrchaeology news network.

Місто Лібісоса мало важливе значення для забезпечення проходу з Месети в Андалусію і з Леванте в Естремадуру і Португалію і, отже, зіграв важливу роль в завоюванні Піренейського півострова.

Розкопки в Лібісосі тривають, і завдяки Фернандо Кесаді, професору археології Автономного університету Мерсі, і Ектору Урозу, професору стародавньої історії в Університеті Мерсії, з'явилися нові відкриття в області озброєнь, що проливають світло на цей історичний період.

Одна з найяскравіших знахідок - меч середини II століття до нашої ери. Він був виявлений вертикально притуленим до стіни, що призвело до викривлення леза. Також були знайдені кинджали і наконечники стріл і частина виступу двостулкового щита.

Найяскравішим елементом цієї колекції є залізний шолом, який був витягнутий з невеликого вогнища - він відноситься до типу Монтефоріно, але без щік.

Дослідники наголосили, що римське або іберійське походження військових предметів не означає, що їх використовували тільки представники цих народів. Нерідко зброя втрачалася на поле бою, а потім використовувалася противником.

"Фактично, в середині 2 століття до нашої ери, по самому артефакту неможливо визначити, чи використовувався він в останній раз іберійцем проти Риму, іберійцем в союзі з Римом або римським легіонером", - пояснили вчені.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи з Регіональної асоціації Вестфалія-Ліппе (LWL) виявили на заході Німеччини арсенал зброї.