RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Радбез ООН готує екстрене засідання: всі подробиці ескалації в зоні палестино-ізраїльського конфлікту

У середу, 12 травня, Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання, на якому обговорить ескалацію напруженості в зоні палестино-ізраїльського конфлікту - напередодні палестинські угруповання випустили по Ізраїлю більше сотні ракет.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Ескалація конфлікту почалася в перші дні травня, коли в Єрусалимі загострилися зіткнення між палестинцями та ізраїльською поліцією. Причиною стало рішення суду про виселення кількох палестинських сімей з району Шейх Джаррах у Східному Єрусалимі.

У ході заворушень у старому місті, зокрема на Храмовій горі, постраждали кілька сотень протестуючих і десятки правоохоронців, але на цьому зіткнення не зупинилися, а стали більш масовими.

10 травня ісламістське угруповання ХАМАС, яка фактично контролює Сектор Газа, влаштувало масовий обстріл ізраїльської території. Армія Ізраїлю відповіла бомбардуваннями об'єктів на території Сектора Газа, зокрема, баз ХАМАС і руху "Ісламський джихад".

ХАМАС запустив ракети по Тель-Авіву

11 травня Times of Israel повідомила, що десятки людей були поранені в передмістях Тель-Авіва та інших містах у центрі Ізраїлю в результаті обстрілу ракетами з Сектора Газа, загинули двоє мирних жителів.

За даними армії, з Сектора Газа по Ізраїлю було випущено більше 470 ракет. Є випадки, коли після перехоплення ракет системою "Залізної купол" осколки падали в житлових районах і поранили людей. Одна ракета потрапила в пасажирський автобус в Холоні, кілька людей поранено.

Відзначається, що обстріл центрального регіону Ізраїлю став "найбільшою атакою подібного роду", так як зазвичай вогонь з Сектора Газа ведеться в напрямку прилеглих міст, Сдерот і Ашкелон. Тель-Авів розташований значно далі. Через масовані обстріли аеропорт Бен-Гуріон тимчасово припиняв роботу.

Ліквідація ключових фігур розвідки ХАМАС

Армія Ізраїлю заявила про удар по дев'ятиповерховому будинку в Газі, де розміщувалося кілька офісів ХАМАС - там знаходилися розвідувальний центр, командування на Західному березі і відділ пропаганди.

У цілому ізраїльські військові знищили 300 об'єктів ХАМАС, у тому числі місця виробництва і зберігання зброї, об'єкти військової розвідки. В армії Ізраїлю заявили, що продовжать "знищувати джерела терору", поки населення Ізраїлю під обстрілом.

Також ізраїльські військові заявили про ліквідацію ключових фігур розвідки ХАМАС, що стало найбільшим ударом з 2014 року.

"Наші винищувачі разом зі службою безпеки ліквідували ключових фігур розвідки ХАМАС: Хасана Каогу, главу відділу безпеки військової розвідки ХАМАС, і його заступника Ваїля Ісса, главу контррозвідки. Схоже, наша розвідка краще", - заявили в армії.

Заворушення в Лоді

11 травня в ізраїльському місті Лод почалися сутички між арабським і єврейським населенням. Люди підпалювали машини, синагоги і магазини, а також нападали на проїжджаючі мимо автомобілі.

Через масові сутичок на вулицях місцева влада попросили ввести війська, оголосити надзвичайний стан і комендантську годину. За словами мера Яіра Ревіво, контроль над ситуацією був повністю втрачений.

"Я закликав прем'єр-міністра оголосити в Лоді надзвичайний стан. Зателефонувати в Армію оборони Ізраїлю. Щоб ввести комендантську годину, щоб відновити тишу... Це гігантський інцидент - інтифада арабських ізраїльтян. Вся робота, яку ми робили тут протягом багатьох років [по співіснуванню], пішла нанівець", - зазначив він.

Незабаром стало відомо, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху направляється в охоплений безладами Лод. У місті вже оголошено надзвичайний стан. Також повідомляється, що спецназ ізраїльської поліції прибуває в місто.