RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

Всі новини

Колишній спецназівець і мільйонер: що відомо про нового прем'єра Ізраїлю

У неділю, 13 червня, парламент Ізраїлю більшістю голосів затвердив новий склад коаліційного уряду, поклавши край 12-річному правлінню Біньяміна Нетаньяху. Новим прем'єр-міністром країни на наступні два роки стане екс-міністр оборони, правий політик, лідер блоку "Ямін" Нафталі Беннет.

Він - рішучий противник формули "двох держав" ізраїльтян і палестинців, колишній спецназівець і мільйонер, пише ВВС.

На виборах в березні партія 49-річного Беннета "Яміна" отримала всього сім з 120 місць в кнесеті. Однак сили двох конкуруючих блоків виявилися приблизно рівні і його фракція стала гирькою, що схиляє чашу терезів на ту чи іншу сторону. Пост прем'єра Беннету пропонували і нинішній глава уряду Біньямін Нетаньяху, і лідер опозиції Яір Лапід.

Незважаючи на ідеологічні розбіжності з центристом Лапідом, Беннет вибрав сторону опозиції. Тим самим він поклав край правлінню Нетаньяху.

Фото: REUTERS

Примітно, що Беннета свого часу вважали протеже Нетаньяху: в 2006-2008 роках він був головою апарату тодішнього прем'єра. Однак вони розсварилися і Беннет вийшов з партії Нетаньяху "Лікуд".

Нафталі Беннет - син емігрантів зі США, він народився в Хайфі. Служив в спеціальному підрозділі ізраїльської армії "Сайерет Маткаль", яке займається спецопераціями, в тому числі звільненням заручників і захопленням людей, що вважаються ворогами Ізраїлю.

До 2019 року Беннет займав міністерські пости в різних складах уряду. Потім його нинішня, тоді новостворена партія провалилася на чергових виборах кнесету. Однак вже на наступних позачергових виборах Беннет повернувся в парламент.

Багато хто вважає його ультранаціоналістом, а сам він називає себе більш правим, ніж Біньямін Нетаньяху. Він стоїть на позиціях, що Ізраїль має бути національною державою євреїв, і вважає, що Ізраїль має історичні права на Західний берег, Східний Єрусалим і окуповані ізраїльтянами в 1967 році сирійські Голанські висоти.

Читайте також матеріал "Апострофа": Кінець епохи Нетаньяху: чи зможуть в Ізраїлі прибрати прем'єра, що "засидівся".