RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Реакція буде серйозною і швидкою: в Держдепі розповіли про важелі тиску на Росію

Газопровід "Північний потік - 2" вже добудований на 98%. Можна констатувати, що це завершений проект. Однак у Заходу все ж є важіль тиску на Москву.

Про це повідомив радник Держдепу США Дарек Шолль в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

За його словами, якщо Росія буде використовувати блакитне паливо для чинення політичного тиску, реакція Заходу буде "серйозною та швидкою". При цьому він додав, що Вашингтон і далі буде займати позицію противника "Північного потоку - 2".

Також він підкреслив, що ця труба була закінчена на 90%, коли президент Байден вступив на посаду. Сьогодні її будівництво вже практично завершене і цьому не завадить вже нічого.

Водночас він стверджує, що США вже майже дійшли спільної газової угоди з Німеччиною.

"Ми думаємо, як забезпечити отримання Україною підтримки, потрібної для побудови кращого енергетичного майбутнього, захисту від російської агресії. Звичайно, я хотів би, щоб "СП-2" не був настільки близький до завершення будівництва, як він є, але у нас все одно є важіль тиску на Росію", - додав Шолль і уточнив, що зараз вони працюють над тим, як забезпечити Україні статус транзитної країни не тільки до завершення контракту з "Газпромом".

За словами Шолля, Вашингтон опрацьовує декілька сценаріїв розвитку подій.

"Якщо газ буде використовуватися в якості політичної зброї, то треба буде приймати серйозні та швидкі заходи реагування", - заявив радник Державного департаменту США.

Раніше ми також повідомляли, що США і Німеччина домовилися по "Північному потоку - 2".