RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

США і Німеччина домовилися по "Північному потоку 2": коли підпишуть угоду і в чому суть

Влада США і Німеччини досягла згоди по "Північному потоку-2" і мають намір оголосити про неї 21 липня.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

Читайте також: Газова зброя: чи допоможе ГТС відстояти незалежність України

"США і Німеччина досягли угоди, що дозволяє завершити будівництво спірного російського газопроводу", - пише видання.

Згідно з домовленостями, Вашингтон скоректує свою позицію щодо газопроводу з урахуванням інтересів Берліна. При цьому США і Німеччина будуть готові прийняти у відповідь заходи, якщо Росія стане використовувати поставки енергоносіїв як засіб тиску на Україну.

За словами одного з американських чиновників, США намагаються обмежити ризики, які газопровід може представляти для України і європейської енергетичної безпеки.

Якщо Росія спробує використовувати поставки енергоносіїв як зброю проти України, Берлін буде готовий ввести санкції або прийняти інші заходи. Це буде означати поступку з боку канцлера ФРН Ангели Меркель, яка досі утримувалася від незалежних кроків проти Кремля, пише Bloomberg.

Крім того, в проекті угоди передбачені інвестиції в розмірі до 1 мільярда доларів в так званий зелений фонд, метою якого стане допомога Україні в переході на поновлювані джерела енергії. При цьому Німеччина зобов'язується внести в цей фонд початкові 175 мільйонів доларів, вказується далі. Крім того, ФРН призначить спецпосланця для підтримки двосторонніх енергетичних проектів з Україною, на ці цілі буде направлено ще 70 мільйонів доларів.

Як повідомляє Politico з посиланням на джерела в Білому домі "представники адміністрації закликали своїх українських колег утриматися від критики майбутньої угоди з Німеччиною, що стосується газопроводу". Американські офіційні особи вказали, що публічні виступи проти майбутньої угоди можуть завдати шкоди двостороннім відносинам Вашингтона і Києва. Вони додали, що чиновники також закликали українців не обговорювати потенційні плани США і Німеччини з Конгресом.

Пізніше радник Державного департаменту США Дерек Шолле під час свого візиту до Києва 21 липня спростував інформацію, нібито адміністрація США закликала Україну утриматися від критики"Північного потоку-2".

На запитання, чи дійсно Вашингтон тисне на Україну в цьому питанні, Шолле відповів: "Ні. Україна – демократична країна, в неї є свій голос. Ми прагнемо близького і конструктивного партнерства з нашими українськими друзями. Такого, в якому ми відстоювали б наші спільні інтереси та цінності".

Нагадаємо, скандальний газопровід "Північний потік-2" може запрацювати вже в кінці нинішнього року, а це означає, що найближчим часом Україна ризикує втратити статус країни-транзитера газу.