RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Удар не тільки по репутації: як відіб'ється на США виведення військ з Афганістану

В результаті виведення військ з Афганістану репутаційні втрати США можуть серйозно змінити світову систему безпеки. Сполучені Штати, які ввели свої війська в Афганістан 20 років тому, давши в 2012 році Кабулу статус основного союзника поза НАТО, банально кинули свого партнера.

Про це йдеться в статті "Апострофа".

За словами політолога Віталія Кулика, ситуацію слід розцінювати як геополітичну катастрофу для США і для їхніх амбіцій в геополітичному масштабі.

"Це найпотужніший удар не тільки по репутації США, але і по інститутах, які будувалися Вашингтоном довгі роки щодо формування механізмів регіональної і глобальної безпеки. Те, що у статусу союзника поза НАТО були проблеми політичного і військово-політичного характеру, було видно ще за Трампа. Трамп шукав рішення протиріч з Північної Кореї, ігноруючи питання безпеки Південної Кореї і Японії. Тобто фактично він ігнорував своїх головних союзників в цьому регіоні. Зараз же, коли ми говоримо про Афганістан, це фактично зрада свого союзника. Яким би не був цей режим - ми розуміємо, що він був клептократичним, відірваним від населення, і за великим рахунком окупаційним для місцевого населення - але те, як біжать американці з Афганістану, несе удар не тільки по репутації США, але і по всіх інститутах", - сказав політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Кладовище для гегемона: чому Байдену не пробачать виведення американських військ з Афганістану.