RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Ірландські рибалки пригрозили зривом навчань ВМФ Росії: у чому причина

Частина об'єднання рибалок півдня та заходу Ірландії будуть "мирно зривати плани Росії щодо військових навчань у водах поблизу берегів Ірландії", які проводитимуться у лютому. Таку позицію висловив головний виконавчий директор об'єднання Патрік Мерфі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ірландське видання RTE.

Мерфі наголошує, що прибережна зона надзвичайно важлива для рибалок, і до того ж вони прагнуть зберегти там біорізноманіття.

У той же час, російський посол Юрій Філатов вважає, що ситуація довкола російських навчань "дуже перебільшена", і вони "не становлять жодної загрози Ірландії чи будь-кому іншому".

Асоціація рибалок вже провела дві розмови з посольством РФ у Дубліні, результатом яких стала відповідь про те, що відправляти в зону запланованих навчань риболовецькі судна та перешкоджати було б "нерозсудливо".

"Ми дали їм зрозуміти, що продовжимо вилов риби у тих місцях, де й завжди, а якщо це якось вплине на їхні навчання - ми вважатимемо це мирним протестом", - сказав Мерфі про розмову з представником посольства РФ.

Друга розмова увінчалась тим, що посольство заявило про відправку повідомлення уряду Ірландії про майбутні навчання, і що уряд має подбати про вихід ірландських суден зі вказаної зони. В асоціасії обурились такою відповіддю, адже вони мають повне право рибалити у своїх водах.

"Уявіть, якби росіяни подавали заявки, щоб постріляти з артилерії на території Ірландії, як би це сприйняли? І для рибалок це те саме. Це наша територія, це наша "ферма", ми тут заробляємо. Чому хтось може прийти у наші води з такою метою, якщо це вплине на нашу діяльність і на біорізноманіття?" - виказує невдоволення Патрік Мерфі.

Раніше "Апостроф" писав початок великого навчання російського флоту в Балтійському морі.