RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія бомбить українські міста, тривають важкі бої: всі подробиці масштабної війни

У четвер, 24 лютого, Росія розпочала масштабну війну проти України. Вторгнення російських військ зафіксовано на Донбасі, а також у Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській, Херсонській, Одеській і Житомирській областях. Окрім цього, завдано ударів по багатьох містах, у тому числі на заході України. Є загиблі та поранені. У зв'язку із ситуацією в країні запроваджено військовий стан.

  • "Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Перша частина онлайну

__________________________________________________________________

11:45 Продовження онлайну за посиланням

11:28

11:12

10:25

10:02

09:33

09:00

08:20

08:10 ВСУ предупреждает, что возможен заход российских войск в Ворзель

07:15

03:10 В Україні скасовується Військовий кабінет РНБО, замість якого засновано Ставку верховного головнокомандувача. Тобто орган найвищого польового управління військами. Так, головою СВГ став сам Зеленський, а координатором — секретар РНБО Олексій Данилов.

02:55 Окупанти продовжують здаватися в полон українським військовим. Ними стали гвардії капітан Міхоєв та єфрейтор Касаткін з 11-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади (Улан-Уде).

02:35 СNN попередила, що, згідно з даними розвідки, о 3:00 Росія почне авіаудари по Києву.

Що робити? Затемнення. Бажано вимкнути вуличне освітлення. Перевірити тривожні рюкзаки. Підготувати теплий одяг та дощовики (+3 та дощ), термоси з гарячим питвом. Ненавидіти Росію та російських загарбників. Не забувати попередження президента про диверсійні групи у Києві – бути уважними до підозрілих людей та груп, підозрілих речей, бути готовими вбивати.

01:59. Генштаб звернувся до українців з дуже важливим проханням

01:55. допомога звідки не чекали. Наймасштабніша мережа хакерів оголосила кібервійну Росії

01:53. у Сумах російські окупанти відступають. Наші відбили атаки фашистів

01:48. У Сухопутних військах повідомили, що ця важка доба закінчилася тим, що ми не дали ворогу досягти своїх загарбницьких планів. Станом на 00:00 25 лютого угруповання сил оборони веде організовану оборонну операцію на півдні.

Визначеним складом сил ведуться оборонні бої в районі східніше Херсону. Механізовані підрозділи ЗС України відбили автомобільний міст та закріпилися на лівому березі Дніпра.

Нашими механізованими підрозділами в районі Рикове нанесено ураження переважаючим силам противника. Ворог знищений, успіху не має.

На Сіверському напрямку ведуться оборонні бої в районах Перемога та Глухів. Ворожа колона зупинена.

Підрозділи першої танкової бригади по річці Білоус у напрямку Чернігова зупинили переважаючі сили окупантів.

На Волині механізовані підрозділи ЗС України зайняли позиції на визначених рубежах в готовності до відбиття наступу противника.

На Слобожанщині оперативне угруповання ЗС України веде оборону в районах населених пунктів Довжанка, Харків, Охтирка, Суми.

В районах Вовчанська, Білого Колодязя, Приколотного ведуться оборонні бої.

Підрозділи забезпечення в Охтирці зупинили черговий наступ противника.

Угруповання Військово-Морських Сил ЗС України продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині Чорного моря. Здійснюється оборона пунктів базування та портів Одеси, Південного, Очакова, Чорноморська.

Визначені сили і засоби перейшли до оборони міста Києва.

Повітряні Сили ЗС України здійснюють відбиття повітряних ударів противника, ведуть постійну розвідку застосуванням БПЛА, нанесено удари по колонах окупаційних військ в районах населених пунктів Нова Збурівка, Куп’янськ, Нова Каховка та десанту противника в районі аеродрому Гостомель.

Угруповання об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей за результатом бойових дій на окремих напрямках відновили положення по передньому краю. В смузі відповідальності окремих підрозділів противник намагається вклинитися в бойові порядки наших військ на глибину взводних опорних пунктів.

01:31. фашизм має один кінець – безславний, а ми обов'язково переможемо! Слава Україні!

01:25. а це обкладинка британського таблоїду Daily Star. Путін у вигляді Гітлера і заголовок "Кривавий Влад. Кого ви намагаєтесь надурити, містере Путін?"

01:21. Голова Сумської обласної держадміністрації Дмитро Живицький повідомив, що у Сумах продовжуються важкі бої. Чутно постріли по всьому місту

01:09. надходять новини з Білого дому. Там проводять консультації з Конгресом щодо розширення військової та іншої допомоги Україні.

00:57. у київському метро поїзди спеціально підігнали на станції, щоб люди могли розміститися і всередині вагонів. Респект!!!

00:54. в МВС України повідомили - за сьогоднішній день МВС не зафіксувало жодного випадку пограбувань чи мародерства

00:51. сьогодні 13 героїв України героїчно билися за острів Зміїний у Чорному морі

- Острів Зміїний! Говорить російський військовий корабель! Щоб уникнути кровопролиття, пропоную скласти зброю і здатися! В іншому випадку по вас буде завдано удару. Як чуєте, Зміїний? Прийом!

– Російський військовий корабель! Ідіть на хуй!

Острів стерли на порошок. За нього стояли на смерть півдня. Усі 13 прикордонників наших загинули. Зміїний – це тепер із нами назавжди.

00:45. розбиті російські МТ-ЛБ та ЗРК "Тор" на виїзді з Криму

00:39. також підсумки першого дня боїв підбив головнокомандувач ЗСУ Залужний.

Російська армія за перший день повномасштабного вторгнення орієнтовно втратила понад 30 танків, до 130 бойових броньованих машин, 5 літаків та 6 вертольотів.

00:35. звернення президента Зеленського за підсумками першого дня боїв з російськими фашистами

00:32. нагадуємо, світломаскування зберігає життя

00:29. багато окупантів біжать, щойно отримують гідну відсіч

00:19. Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію

00:02. зведена інформація Міноборони станом на 12-ту ночі. Очікується наступ на Волині. Також тривають бої на сіверському і таврійському напрямках.

23:55. а це футболісти "Барселони" та "Наполі" перед матчем Ліги Європи показали банер Stop War

23:53. Зеленський звернувся до лідерів ЄС, зажадавши запровадження найпотужніших санкцій проти Росії та миротворчої операції ООН

23:26. у Херсоні сили ЗСУ відкинули ворога на правий берег, не дозволивши пройти автомобільним мостом

23:15. а ось у Гостомелі бої тривають, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

23:10. Макрон провів телефонну розмову з Путіним. Він вимагає негайно припинити війну та вивести війська з України

23:05. у НАТО відповіли на прохання Зеленського встановити безпілотну зону над Україною Очікувано відмовилися

"Це призвело б до прямого зіткнення альянсу з Росією", - сказав заступник міністра оборони Британії Джеймс Хіппі.

23:01. у Києві та Харкові багато людей йдуть ночувати у метро. Ситуація доброзичлива. Так і має бути. І ми обов'язково переможемо

22:57. у Києві добровольці отримали вже 10 тисяч автоматів Про це повідомили у МВС

22:51. Дуже сильні слова командира роти 56-ї бригади ЗСУ Семена Салатенка...


22:46. очевидці повідомили "Апострофу" що на найбільшій митниці на кордоні з Польщею у Старовойтово не випускають за межі країни українців віком 18-50 років

22:45. з 20:00 чоловіків 18-60 років не випускають за межі держави. Про це повідомив начальник Львівської митниці Данило Меньшиков.

"Прохання не створювати паніку та не пробувати самовільно перетинати кордон! Перемога за нами! Слава Україні!", - зазначив він.

22:35. у Сумах прямо зараз проходять бої

22:24. Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 20:00 щодо російського вторгнення.

Фашисти продовжують ведення повномасштабної агресії проти України. На цей час з 90 батальйонних тактичних груп на територію України введено понад 60. Основні зусилля противник зосереджує на Слобожанському, Сіверському, Таврійському напрямках. З дозволу ще одного "братського народа", Республіки Білорусь, проводяться демонстраційні дії вздовж північної ділянки державного кордону України літаками Су-25СМ. Вже зрозумілий підступний план російських загарбників. Основною метою операції є блокування Києва, створення сухопутного коридору до півострова Крим та самопроголошеної ПМР.

Ще одна мета загарбника нанести втрати критично важливій цивільній інфраструктурі, по якій регулярно наносяться ракетно-авіаційні удари.

На підступах до ХЕРСОНА ведуться бої. Противник намагається обійти місто зі сходу та продовжити наступ у напрямку МИКОЛАЇВ. Нанесено два ракетних удари по БУЯЛИК.

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції по відсічі збройної агресії.

Механізовані та танкові підрозділи ведуть оборону на півночі по рубежу Перемога-Глухів. Колона російських окупантів зупинена. 1 отбр продовжує бій на околиці ЧЕРНІГОВА.

На слобідському напрямку ведеться оборона по рубежу ДОВЖАНКА, ДВОРІЧНА, АРТЕМІВКА, КОТУЗІВКА, ХАРКІВ, ДЕРГАЧІ, ДОВЖИК, МУРАХА, ОХТИРКА, СУМИ.

Противник має вкрай низький моральний стан. Красномовний приклад – оборона Сум та Охтирки. В Охтирці малочисельний підрозділ забезпечення, озброєний лише стрілецькою зброєю, зачистив рідне місто від штурмового батальйону росіян.

Військові звертаються до громадян: кожна пляшка запалювальної суміші з даху на ворожий танк, кожен постріл з мисливської зброї по авто окупанта різко знижує наступальні апетити загарбників, надає значну перевагу силам оборони у відсічі збройної агресії.

22:20. у Держприкордонслужбі таки повідомили, що ворог ймовірно захопив острів Зміїний, оскільки зв'язок з нашими прикордонниками і моряками, які героїчно його боронили, втрачено

22:15. Гостомель відбитий – ворог знищений. Сили ЗСУ завершили операцію в аеропорту та зачистили десант ворога. Інформація надійшла одразу з кількох джерел у владі

22:14. у Києві знову чутно вибухи. Правий берег – Шулявка, Оболонь, Нивки, Борщагівка. Також про вибухи пишуть мешканці Троєщини

21:57. втрати України в перший день війни, за даними МОЗ - загинули 57 українців, поранено 169 людей

21:29. якісь жахіття відбуваються біля АЕС в Енергодарі Запорізької області. Нардеп Мар'яна Безугла повідомляє, що фашисти загрожують підірвати атомку

21:21. Станом на 20:00 ситуація у Донецькому оперативному районі напружена, але контрольована Об’єднаними силами. Тривають обстріли зі сторони російсько-окупаційних військ.

Незважаючи на численні атаки ворога, авіацію, артилерійські та ракетні удари, а також велику кількість броньованої техніки, ворог не зміг просунутися вглиб України на східному напрямку. Українським захисникам вдалося відбити атаки, відстояти та утримати всі ключові населені пункти та об'єкти інфраструктури.

На Луганському напрямку протягом дня найзапекліші бої точилися за Щастя, Станицю Луганську, Лобачеве, Біловодськ, Старобільська. У боях за Щастя було знищено два ворожих танки та захоплено один танк і одну ЗУ-23-2.

В районі окупованої Сентянівки наші артилеристи зупинили вогнем ворожу змішану колону броньованої техніки, градів та автомобільної техніки.

На Донецькому напрямку найгарячіше було в районах населених пунктів Новотроїцьке, Новогнатівке, Павлопів та Піщевик.

Станом на зараз нових спроб прориву противника не зафіксовано, спостерігається зменшення вогневої активності на деяких напрямках. Українські воїни міцно утримують свої позиції та завдають втрат агресору.

21:14. харків'яни пишуть, що ситуація поки що спокійна, а от з Гостомеля надходять тривожні новини - тривають кровопролитні бої

21:11. Байден повторив, що SWIFT поки не відключать, оскільки Німеччина та ще кілька ключових країн Європи проти

21:02. Головний виступ Байдена:

- Путін – агресор і він зіткнеться з наслідками;

- США вводять потужні санкції та експортні обмеження проти Росії. Ми обмежимо здатність влади Росії діяти в доларах, євро, ієні... Введено санкції проти банків, які володіють активами на трильйон доларів, і відключимо банки від фінансової системи, включаючи ВТБ, який має 250 млрд доларів активів;

- сили не воюватимуть в Україні, але ми захищатимемо членів НАТО всією силою США;

- нові санкції обмежують експорт високотехнологічної продукції в Росію і торкнуться зокрема космічної галузі.

20:50. Гостомель повністю під контролем українських військ! Десанта знищено. Про це пише Олексій Арестович

20:44. президент США Джо Байден проводить екстрений брифінг через війну в Україні

20:21. у соцмережах пишуть про сильний вибух в аеропорту "Антонов", а у Харкові знову сирени

20:18. Оновлений список міст та областей, де запроваджується комендантська година

Київ та Київська область з 22:00 - до 7:00
Дніпропетровьска область з 22:00 - до 6:00
Черкаська область з 22:00 - до 6:00
Вінницька область з 22:00 - до 7:00
Житомирська область з 22:00 - до 6:00
Запорізька область з 22:00 - до 6:00
Миколаївська область з 22:00 - до 6:00
Одеська область, Березівський район та м. Арциз з 22:00 - до 5:00
Полтавська область з 22:00 - до 6:00
Рівненська область з 22:00 - до 6:00
Харківська область з 22:00 - до 6:00
Черкаська область з 22:00 - до 6:00
Чернігівська область з 22:00 - до 6:00

20:15. тривають запеклі бої у Гостомелі. Фашисти намагаються захопити аеропорт "Антонов"

20:01. новини з Варшави. Україна отримає від Польщі майже 1 млрд дол

19:58. а ось Захід поки що мовчить. Ми все ще чекаємо на серйозні санкції США та інших союзників

19:57. у небі над нічним Харковом працює наша ППО

19:34. прем'єр Британії Борис Джонсон заявляє, що Британія та США вводять повне заморожування активів ВТБ.

"У ширшому сенсі ці повноваження дозволять нам повністю виключити російські банки з британської фінансової системи, яка, зрозуміло, є найбільшою в Європі, ізолювати їх від фунта стерлінгу та від клірингових платежів через Велику Британію. І з огляду на те, що половина російської торгівлі здійснюється через долар і фунт стерлінгів, я радий повідомити, що Сполучені Штати запроваджують аналогічні заходи... Ми обмежимо кількість грошей, які російські громадяни зможуть розміщувати на депозитах у британських банках", - заявив Борис Джонсон

19:24. повідомляється, що інформація про захоплення ЧАЕС поки не підтвердилась. Але пізніше в Офісі президента підтвердили, що ЗСУ відійшли від станції

19:15. окупанти ведуть обстріл лікарень та госпіталів, порушуючи всі мислимі та немислимі закони війни - повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко

19:00. Радник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Альона Шевцова заявила, що росіяни захопили Чорнобильську станцію. Персонал станції перебуває у заручниках. Це загрожує безпеці не тільки України, а й Європи.

18:57. Борис Джонсон наполягає на відключенні Росії від SWIFT

18:53. тим часом, у Москві люди зібралися на мітинг біля метро "Пушкінська" та кричать "Ні війні"

18:45. продовжуються спроби фашистських загарбників захопити острів Зміїний. Територію було обстріляно артилерією крейсеру "Москва" та патрульного корабля "Василий Быков". Після цього здійснено авіаційний наліт російським Су-24. Наразі на острові не залишилося жодної вцілілої будівлі.

Проте українські морські піхотинці разом з Державною Прикордонною Службою України тримають оборону острову.

18:42. а ось і так звані союзнички – Німеччина, Італія, Угорщина виступають проти можливості відключення Росії від системи SWIFT

18:39. на Донбасі ворог зіткнувся з непробивною силою ЗСУ, але продовжує обстріл наших позицій

18:29. у Нацгвардії заявили, що ситуація в Києві спокійна та контрольована

18:20. Журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що ЗСУ успішно відбили атаки російських військ на Харків, Суми та Київ.

18:10. Лідери G7 виступили із заявою і рішуче засудили Росію у зв'язку з війною в Україні. Краще б військову та іншу допомогу надали

18:06. окупанти починають здаватися. Говорять, що їхали не воювати, а збирати інформацію. Взвод 74-ї мотострілецької бригади здався під Черніговом

17:41. головне з брифінгу Зеленського о 17:30

- найбільша проблема на Півдні, бої під Херсоном;

- є втрати в нас, але великі у РФ: полонені, знищена рос авіація;

- "якщо ви нас розумієте (до росіян), виходьте на площі та вимагайте закінчити війну";

- Росія вже почала отримувати санкції, найсильніші в історії;

- будь-який громадянин з бойовим досвідом буде корисним;

- допомагайте волонтерам та медикам (донори);

- обов'язок журналістів - захищати демократію та свободу України;

- "лідери", якщо ви нам сьогодні не допоможете, війна завтра постукає до вас.

17:39. Армія РФ вже у Сумах, на вулицях точаться бої. Адмінбудівлі Сум під контролем України. Однак у місті ще залишаються фашистські загарбники, продовжуються бої.

17:22. учасник оборони Маріуполя записав відео, розповівши про ситуацію у місті

17:11. Україна створила антипутінську коаліцію. Про це заявив президент України Володимир Зеленський. Питання санкцій проти РФ та допомоги Україні він обговорив з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Австрії Карлом Нехаммером та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

16:55. актуальна карта наступу російських фашистів на Україну.

16:45. фашисти зайшли на територію зони ЧАЕС із Білорусі. Між російсько-білоруськими окупаційними військами та силами Нацгвардії точаться бої

16:24. З'явилися підтвердження знищення 15 танків окупантів у Глухові на Сумщині. Як повідомляють Сухопутні війська України, у районі Глухова військові застосували ПТРК Javelin та знешкодили колону техніки РФ у складі 15 танків Т-72

16:10 Окупанти відкрили вогонь по острову Зміїний із ствольної корабельної зброї. У районі острова знаходяться два кораблі ЧФ РФ "Москва" та "Василь Биков".

16:05


16:00 У мережі з'явилося відео роботи українських "Байракторів" по окупантах:


15:50 У районі Пищевика під Маріуполем ідуть запеклі бої. Окупанти намагалися прорвати оборону, застосувавши 16 танків. Військовослужбовці Об'єднаних сил використали ПТРК NLAW. Знищено три танки ворога.

15:40


15:35 Знищено два російські МТЛБ з військовими біля вказівника "Харків" на виїзді з міста у бік Циркунів. Поряд з броньовиками двоє вбитих у російських одностроях — чоловік та жінка. На дорозі також стоїть розстріляна "Нива", поруч з якою лежить вбита людина у цивільному.


15:25

15:00

14:58 Санкції ЄС проти РФ торкнуться військової, економічної та енергетичної сфери, — Макрон

14:20 McDonald's тимчасово зупиняє свою роботу в Україні.

14:11 МЗС України за дорученням Зеленського розпочало процедуру розриву дипломатичних відносин з Росією.

13:22 Війська РФ захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС

13:16 Прикордонна служба повідомляє про спробу прориву кордону на Київщині.

13:09 Прикордонна служба заявляє про прорив російських військ через кордон у Житомирській області.

12:52 Шольц заявив, що Євросоюз вже сьогодні ухвалить нові санкції проти Росії

12:50 ППО України збили 3 вертольоти окупантів біля аеропорту Гостомель

12:49 У Броварах загинули шість городян, ще 12 поранено, повідомляє міський голова.

12:48 На Київщині над Межигір'ям було знищено ще один російський вертоліт.

12:19 У районі аеродрому Гостомель чути звуки військових літаків та вибухи.

12:11 У різних районах Києва було чутно вибух.

Також вибух було чутно у Бучі.

12:05 Зеленський звернувся до українців. Ось про що він казав:

  • ми розірвали дипломатичні відносини з Росією
  • Україну атакували з півночі, півдня і сходу. Росія підло напала рано вранці на нашу державу. Так само як це зробила фашистська Німеччина у роки Другої світової
  • ЗСУ ведуть важкі бої, ворог зазнав серйозних втрат
  • ми вже видаємо зброю і видаватимемо для захисту нашої землі
  • закликав усіх, хто має бойовий досвід, стати на захист своєї землі
  • закликав росіян вийти на мітинги проти війни з Україною
  • ми знімемо санкції з усіх громадян України рішенням РНБО, які готові зі зброєю в руках захищати нашу державу у складі тероборони
  • закликав стати донором крові для ЗСУ
  • від кожного підприємства і від кожного підприємця залежить наше майбутнє. У людей мають бути всі необхідні товари й послуги. Нацбанк має усе, щоб забезпечувати потреби держави

12:02 МОЗ припинило в Україні планові госпіталізації до окремого розпорядження.

12:00

11:58 Екс-президент Литви Даля Грібаускайте звернулася до світу: "Загрози не зупинили агресора і не зупинять. Санкції – це лише відстрочка покарання. Військовий злочин можна зупинити лише на полі бою. Тому перестаньте здригати повітря даремно та застосовуйте реальні дії".

11:57 Члени НАТО Польща, Естонія, Латвія та Литва на тлі вторгнення в Україну ініціювали консультації щодо статті 4 Альянсу через загрозу безпеці союзників.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель попередив Росію про "безпрецедентну ізоляцію", з якою вона може зіткнутися.

Борис Джонсон скликає екстрений саміт НАТО.

11:55 У Чугуєві загинула дитина після вибухів.

11:55 ЗС РФ розвивають наступ із Криму на Мелітополь та Херсон, але у повільному темпі. ЗСУ зайняли оборону і готові давати відсіч, заявив Олексій. Арештович на брифінгу. Кілька десятків українських військових загинули внаслідок ракетних та авіа-ударів.

У зоні ООС усі атаки відбито.

Острів Зміїний наш – військові тримають оборону.

"Київ надійно захищений. Якщо ми їх зупинили під Харковом, то тут точно зупинимо", - заявив Арестович.

11:50

11:41

11:35 Відео про оголошення війни Україні Путін записав ще ввечері 21 лютого. Водночас запис опублікували лише 24 лютого. За даними РосЗМІ, переконатися в цьому можна, завантаживши відео із сайту Кремля та перевіривши його властивості.

11:32 Зеленський заявив, що Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

11:31 Лукашенко заявив, що питання про визнання "ЛНР" та "ДНР" для Мінська на порядку денному стоїть і найближчим часом.

11:29 Брифінг Зеленського:

11:27 Відео першого збитого літака РФ:

11:24 У Кривому Розі на Макулані стартувала евакуація через загрозу вибухів боєприпасів у танковій частині після ворожої диверсії. До будинку офіцерів під'їхали автобуси, які перед тим спеціально тимчасово зняли з маршрутів. Люди з валізами сідають усередину.

11:15 Поліція просить громадян повідомляти про підозрілих людей на вулицях. До всіх цивільних прохання не виходити на вулицю у форменому чи тактичному одязі.

11:09 Доля російського танка, який "заблукав" в Україні.

11:05 Вздовж українського кордону є кинуті російські танки, ряд солдатів не захотіли перетинати кордон і втекли.

11:00 До острова Зміїний підійшли дві нерозпізнані цілі.

11:00 Карта завданих ударів по Україні:

11:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що на об'їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки. Противник зазнає втрат.