RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

ЗСУ відкинули ворога від Києва: хроніка війни в Україні 18 березня

Вже 23 добу тривають бої між захисниками України та російськими військами. Ворог не досяг стратегічних цілей наступальної операції та веде підготовку до чергової атаки на Київ. Російські війська деморалізовані та фіксуються нові випадки дезертирства.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 16 березня

Хроніка боїв 17 березня

_____________________________________________________

01:28. завершуємо день позитивом. Україна отримає від Словаччини системи ППО С-300

01:07. і ще одна інформація зі знаком мінус. У Генштабі повідомили, що окупаційні війська відрізали Україну від виходу до Азовського моря.

01:00. звернення Зеленського за підсумками 18 березня - і жодного слова про Миколаїв...

00:46. зведення Генштабу за підсумками 18 березня - деталі за посиланням.

00:43. за минулу добу Повітряні сили знищили 8 бойових одиниць окупантів: 2 літаки, 3 вертольоти і 3 БпЛА.

00:37. у Норвегії поблизу міста Буде розбився американський літак НАТО. Зараз шукають екіпаж з чотирьох людей. Літак виконував завдання у рамках військових навчань НАТО, які відбуваються у Норвегії з 14 березня до 1 квітня.

23:33. в оперативно-тактичному угрупованні "Схід" повідомили, що 18 березня російські війська вчергове спробували прорвати оборону українських захисників одразу на декількох напрямках східних рубежів. В результаті знищено 8 танків, 11 БМП та до взводу піхоти ворога.

23:08. у Миколаєві, за попередніми даними, щонайменше 40 загиблих десантників

23:04. ключові деталі розмови Сі Цзіньпіна та Джо Байдена, оприлюднені Білим Домом:

- Байден не вимагав від Сі Цзіньпіна конкретних дій у контексті війни в Україні,

- Байден попередив про наслідки для Китаю "від США та всього світу" за підтримку Росії,

- Байден порушив тему біолабораторій в Україні, озвучену РФ,

- у контексті Тайваню Байден заявив, що США вважатимуть неприпустимим односторонні кроки щодо порушення статус-кво.

22:52. на Київщині окупанти будують земляні вали для захисту військових позицій на північний захід від Києва. На нових супутникових знімках помітні захисні вали навколо російської військової техніки в районі Озер та авіабази Антонов. У селах Здвижівка та Берестянка, розташованих далі на північний захід, також можна побачити додаткову російську військову техніку та деякі споруди насипів.

22:44. невтішна інформація надходить з Миколаєва. Ворожа ракета забрала багато життів військових. Подробиць наразі немає.

22:31. техніка на Росії закінчується. Час пересідати на оленів

22:30. під час удару по позиціям ворога у Чернобаєвці на Херсонщині ліквідовано командувача 8-ї армії південного військового округу РФ генерал-лейтенанта Андрія Мордвичева

22:27. ЗСУ знищили колону орків на Миколаївщині

22:25. в "Азові" розповіли про ситуацію в Маріуполі. Закликають негайної деблокади міста і створення гуманітарного коридору для евакуації цивільного населення.

22:06. евакуація з Маріуполя - 18 березня гуманітарними коридорами евакуйовано 4 972 мешканця Маріуполя, з яких 1 124 - діти. Колони виїхали до Запоріжжя. Крім того, до Бердянська було доставлено пальне для дозаправки особистого транспорту маріупольців, які рухаються гуманітарним коридором. Завтра до Бердянська також буде направлено 10 автобусів, які забиратимуть маріупольців.

22:01. сьогодні наші захисники захопили зенітно-ракетний комплекс малої дальності "Стріла-10". Тепер його стріли полетять в окупантів

21:12. сьогодні в Авдіївці на Донеччині під обстріли потрапили житловий будинок, крамниця та адміністративна будівля. За попередньою інформацією, є двоє загиблих і троє поранених. Про це повідомив голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

21:06. у Маріуполі тривають запеклі бої на лівому березі та у центрі міста. Ворог веде обстріли двох основних металургійних гігантів міста. Також працює ворожа авіація.

21:01. за 23 дні війни російські окупанти випустили по Україні вже 1080 ракет. Такі дані наводить Пентагон.

20:37. на це можна дивитись вічно. "Байрактар" наносить прицільний удар по ворожій колоні

20:32. під Києвом наші доблесні воїни знищили ще одну колону кадировців. Час уже рамзанці особисто тут повоювати і стати шашликом

20:25. ЗСУ показали як звільняють населені пункти на Київщині

20:10. про ситуацію у Маріуполі - військова операція наразі є малоймовірною з низки причин. По-перше, противник побудував там потужну протиповітряну оборону, і авіаційну з Криму, і наземну. Були спроби надати повітряну підтримку, які не мали успіху. По-друге, найближчі підрозділи ЗСУ ведуть важкі бої на північ від Волновахи. На них наступають переважаючі сили противника. Тож вони перейти в контрнаступ на Маріуполь наразі не можуть. А через 150 кілометрів степу до міста також не дійти - ворог розстріляє колони з артилерії. Однак сили оборони Маріуполя продовжують успішно обороняти місто. Разом з тим, ведеться потужна політико-дипломатична кампанія щодо вивезення з міста мирних жителів.

19:15. на Сумщині сьогодні наші воїни знищили колону техніки окупанта

19:10. невдача спіткала танкіста-окупанта.

18:59. у Маріуполі окупанти знищують завод "Азовсталь"

18:26. на Київщині окупанти хотіли побудувати понтонну переправу через річку Ірпінь поблизу села Мощун. Але і переправи нема, і техніка разом з окупантами плаває у водах притоки Дніпра.

18:24. ось такий пам'ятник Путлеру з'явився у Запоріжжі. Амінь!

18:20. на Київщині окупанти РФ обстріляли Макарів. Загинуло 6 мирних людей, 5 поранено.

18:02. ще один нацист. Розмовляв зі своєю чи то дівчиною, чи то жінкою. Каже, що всі масово пишуть відмови, не хочуть ставати добривом на полях України. І радіє, що багато 200-х і швидше піде черга на квартиру.

17:58. одкровення чергового окупанта. Мали дійти до Одеси, а залишки їхньої ударної групи відповзали до Херсону

17:41. з'вились перші деталі розмови Сі Цзіньпіна і Джо Байдена. Китайський лідер заявив, що конфлікт в Україні не відповідає нічиїм інтересам, а мир та безпека — це те, чим має дорожити міжнародне співтовариство.

"Тому Китай та США, будучи постійними членами Ради Безпеки ООН та двома найбільшими економіками, мають взяти на себе міжнародну відповідальність за підтримання глобального миру", - заявив лідер Китаю.

17:32. на Закарпатті для переселенців встановлять тимчасові міні-будинки, доставлені з країн ЄС

17:29. ЗСУ завдали удару по аеродрому в Чорнобаївці Херсонської області і знищили передовий командний пункт 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ. За словами радника ОП Олексія Арестовича, це напрямок, який відповідав за ОРДЛО ­– створення і постачання збройних сил так званих "ДНР" і "ЛНР".

"За попередніми даними, командувач цієї армії загинув. Можливо, не лише він, а ще декілька генералів. Інформація уточнюється", – повідомив Арестович.

17:27. ворог здійснив ракетну атаку на Миколаїв. Прилетіли "Калібри". Багато вбитих та постраждалих.

17:23. над Києвом сили ППО збили чотири ракети окупантів

17:16. це теж денацифікація? Чи там була база НАТО? У Сумах окупанти обстріляли лакофарбове виробництво


16:54. у центрі Києва на Софіївській площі виклали гігантський герб України із 1,5 мільйона живих квітів. Герб створено на честь українок, які наближають перемогу.

15:46. захисники Києва відкинули армії окупантів з боку правого берега Дніпра на відстань до 70 км. Про це на брифінгу повідомив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ бригадний генерал Олександр Грузевич.

Таким чином, на сьогодні неможливий будь-який вогонь по Києву, крім ракетного.

Наразі навколо Києва створено два кола оборони, на яких противник зупинено.

"На деяких напрямках, а це Броварський та Бориспільський напрямок, ворог взагалі відмовився від активних наступальних дій", - заявив Грузевич.

15:29. яке нещастя спіткало москалів. Під час виступу Путлера до народонаселення трансляція на федеральних аналах різко перервалась.

15:23. Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що атакуючи Україну, Путін відкинув Росію на десятки років назад. Кожен день війни відкидає Росію на роки.

15:22. трохи статистики по Києву станом на 18 березня:

- від початку повномасштабної агресії російські окупанти пошкодили 36 житлових будинків, 5 приватних садиб, 6 шкіл та 4 садочки. Пошкоджено фасади, балкони та вікна в 55 будинках;

- загинули 222 людини, із них 60 цивільних, серед них 4 дитини;

- 889 осіб поранено, із них 241 цивільний, зокрема 18 дітей, 3 водії швидкої, 1 лікар швидкої.

- народилися 757 дітей, 403 хлопчики та 354 дівчинки. Серед новонароджених – 13 двієнь.

15:17. запеклі бої тривають під Ізюмом на Харківщині. У місті складна гуманітарна ситуація. Місцева влада разом із теробороною намагається розвозити допомогу та вивозити людей із міста. Збожеволілі окупанти ведуть постійні обстріли.

15:14. зараз почалися важливі для України перемовини між президентом США Байденом і лідером Китаю Сі Цзиньпіном.

15:10. тим часом, наші західні сусіди поляки збільшать чисельність армії до 300 тисяч. Відповідний закон підписав президент Польщі Анджей Дуда.

15:06. на Луганщині тривають бої по всій лінії фронту. У Рубіжному і Попасній тривають запеклі бої. Орки намагалися зайти в місто, але успіхів не мають. Окупанти реально біснуться через невдачі, тому артилерією руйнують міста вщент. Про це повідомив голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай

15:05. спецслужби провели операцію в західних областях, в результаті якої знищено 15 завербованих диверсантів окупанта.

14:51. від сьогодні дипломатичним працівникам Росії та Білорусі заборонено вхід до приміщень Європарламенту. Про це повідомила голова європарламенту Роберта Метсола.

14:48. наші військовослужбовці так швидко утилізують нацистів разом з технікою, що підприємства ВПК окупанта, залучені до виробництва "Калібрів" та боєприпасів до "Смерча", перевели на цілодобовий режим роботи. Про це повідомляють у Генштабі.

14:33. активна фаза війни має закінчитися за 2-3 тижні. Про це заявив радник Офісу президента Олексій Арестович. Він додав, що під Києвом, Харковом, Сумами та Черніговом активну фазу завершено. Навіть якщо вони десь нашкребуть якісь резерви, спробують перейти в наступ, то все одно, все закінчиться їхньою поразкою. Головне – окупанти програли стратегічно, програють і оперативно. Також Арестович прогнозує, що у другій половині квітня кияни, що виїхали, зможуть повертатися додому.

14:23. президент Зеленський повідомив, що висновок Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС буде готовий протягом декількох місяців.

14:02. через обстріли російських окупантів в Україні знеструмлено 1429 населених пунктів. Без електроенергії залишаються близько 846 тисяч споживачів. Такі дані приводить Міністерство енергетики.

13:48 Європарламент заборонив російським дипломатам та держслужбовцям вхід до своїх резиденцій у Брюсселі та Страсбурзі.

13:46 Порожні дитячі візочки на площі Ринок у Львові. Від початку повномасштабного вторгнення російські війська безжально вбили 109 українських дітей.

13:40 Мер Луцька Ігор Поліщук після ракетного удару окупантів по району аеропорту у Львові звернувся до місцевих жителів із проханням відселитися якнайдалі від авіаремонтного заводу.

"Всі ви знаєте, що у нас у Луцьку є завод "Мотор". І на превеликий жаль він теж перебуває у зоні ризику. Ми не знаємо, чи буде удар чи не буде. Але сьогоднішні події показують нам, що це може статися", - сказав він.

13:14 RuTraсker виступила проти війни Росії в Україні і блокуватиме доступ для користувачів із РФ.

13:10 У зв’язку з витратою майже всього боєзапасу ракет та деяких видів боєприпасів, Росія переводить на цілодобовий режим роботи підприємства військово-промислового комплексу, що залучені до виробництва КРМБ "Калібр" та боєприпасів до РСЗВ "Смерч".

12:54 На спецрахунку Нацбанку для допомоги армії залишилось 26 млн грн — потрібна подальша допомога. Про це повідомили у НБУ.

12:33 Голова військової адміністрації Києва генерал Микола Жирнов заявив, що російські окупанти на Київщині відмовляються виконувати накази командування.

12:22 Кадирівці тікають як щури разом з російськими орками, залишаючи свою техніку:

12:02 Над Вінницькою областю збили три ракети від початку доби.

11:46 Кількість громадян України, які прибули до Польщі, перевищила 2 млн осіб.

11:34 Легкоатлетів з Росії та Білорусі повністю відсторонили від участі в Чемпіонаті світу, Чемпіонаті Європи та Діамантовій лізі — спортсменам заборонили виступати навіть у ролі нейтральних атлетів.

11:30 Глава МЗС РФ Лавров повідомив, що будь-які вантажі з озброєнням для України стануть їхньою "законною метою".

11:16 Один із окупантів під Харковом телефонує своїй матері в РФ і просить її про допомогу від знайомої ворожки. Благає провести спеціальний обряд, щоб його не зачепили українські снаряди.

10:59 На Харківщині ЗСУ знищили чергову колону ворожої техніки та особовий склад орків.

10:46 Російські окупанти використовують нову тактику в зоні відчуження ЧАЕС.

10:28 Ракетний удар по Краматорську. Цілилися в район місцевого СБУ, але вони звідти виїхали завчасно. Є жертви, але кількість загиблих наразі невідома.

10:10 Шведська профспілка портових робітників прийняла рішення оголосити про блокаду суден, що прямують до Росії і з Росії. Блокада поширюється також на судна, що перевозять російські товари, і судна, що належать Російській Федерації.

При цьому всі розвантажувально-навантажувальні роботи, буксирування і швартування пов'язаних з Росією суден будуть блоковані у шведських портах.

10:07 На Житомирщині внаслідок артилерійського обстрілу зруйновано приватні будинки в селах Яблунівка та Залісся Коростенського району. Загиблих та травмованих немає.

10:05 Близько 8:15 на Київщині в Бучанському районі підрозділами ППО Сухопутних військ України збито ворожий винищувач-бомбардувальник СУ-34. Літак збито з використанням ПЗРК "Стінгер".Катапультування екіпажу не помічено, літак впав на тимчасово окупованій території.

10:02 Путін озвучив свої нинішні вимоги до України: "нейтралітет" і відмова від євроатлантичного курсу, "роззброєння України, щоб вона не могла становити загрози для Росії", "захист російської мови" та "денацифікацію".Також Росія має свої вимоги щодо статусу ОРДЛО та окупованого Криму.

09:44 Втрати Росії на ранок 18 березня:

  • особового складу - близько 14200 осіб,
  • танків ‒ 450 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1448 од,
  • артилерійських систем – 205 од,
  • РСЗВ - 72 од,
  • засоби ППО - 43 од,
  • літаків – 93 од,
  • гелікоптерів – 112 од,
  • автомобільної техніки - 879 од,
  • кораблі /катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 12.
  • спеціальна техніка - 11.

09:30 Рейтингове агентство S&P знизило рейтинг рф до CC з CCC, адже власники російських бондів так і не отримали виплати. До дефолтного рейтингу Росії залишилася одна сходинка. У шкалі агентства рейтинг СС означає високу вразливість. Тобто дефолт ще не відбувся, але по суті є безсумнівним.

09:26 У Харкові снаряд потрапив до Академії управління при президенті

09:24 Ракети, що вдарили по авіаремонтному заводу у Львові, були запущені російською армією з акваторії Чорного моря. Загалом окупанти запустили шість крилатих ракет, ймовірно Х-555. Про це повідомляє Повітряне командування "Захід".

09:12 Влада Румунії заблокувала рахунки представництва "Аерофлоту" в Бухаресті.

09:05 Група ССО України провела засідку на світанку в тилу противника. Влучним вогнем з NLAW, ліквідовано російський Тигр з високопосадовцем 35 армії, а також дистанційним підривом ТМ-62 було знищено БТР-82 з десантом.

08:55 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух розповів, що до Запоріжжя із Маріуполя прибуло 4 912 людей на 1 254 автомобілях. З них 1 295 - діти.

08:38 Київ зазнав чергового удару від ворога. Обстріляно житловий квартал у Подільському районі. На місці вже працюють рятувальники та медики. Характер, кількість пошкоджень житлових будинків та кількість постраждалих уточнюється.

08:33 Садовий уточнив інформацію про вибухи у Львові: "Кілька ракет вдарили по авіаремонтному заводу. Від ударів його будівлі знищено. Активну роботу заводу було завчасно зупинено, тому наразі людських жертв немає. На місці працюють рятувальники та відповідні комунальні служби".

08:23 У ніч проти 18 березня був ракетний бій.

08:11 В Одесі чутно вибухи. Оголошено повітряну тривогу.

08:09 У Харкові рятувальники продовжують гасити пожежу на ринку "Барабашово", викликану обстрілами з боку військ РФ.

"Триває ліквідація пожежі, що сталася 17 березня в одному з найбільших торговельних центрів міста Харкова... Площа пожежі складає близько 7 га. Горять торговельні павільйони та частково пошкоджено 2 житлових будинки", - йдеться у повідомленні ДСНС.

07:59 "Рашистські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту. Поки що в режимі реального часу не можу називати адресу, але це точно не аеропорт. У будівлях нашого АТП-1 пошкоджено вікна", – мер Львова Андрій Садовий.

07:53 У "Слузі народу" пропонують саджати на 15 років за "допомогу" у виїзді чоловіків призовного віку за кордон під час воєнного стану.

07:52 З наступного тижня українці зможуть обміняти готівкові гривні на злоті у відділеннях найбільшого банку Польщі – PKO Bank Polski.

Програма почне діяти із "середини наступного тижня", однак точна дата не називається. Останнім часом майже всі пункти обміну в Польщі відмовлялися брати українські гроші через великий наплив біженців та надлишок готівкових гривень.

У заяві Нацбанку зазначається, що гривні прийматимуть у всіх відділеннях PKO Bank Polski. Проте йдеться поки що лише про купюри номіналом 100, 200, 500 та 1,000 гривень. При цьому одна людина зможе обміняти не більше ніж 10 тисяч гривень за раз.

07:48 У Запоріжжі прогримів вибух, після якого було оголошено повітряну тривогу.

07:46 Пентагон заявив, що українська армія встановила рекорд ефективності використання протитанкових комплексів Javelin. На 112 пострілів – 100 точних влучень у ціль.

07:42 Уряд України та Світовий банк ухвалили рішення про екстрену допомогу в галузі вищої освіти у розмірі майже $100 млн, що дозволить виплачувати академічні стипендії для 172 тис. студентів та соціальні стипендії для 50 тис. студентів стипендіальних програм у 2021-2022 рр..

07:25 Понад 20 житлових будинків та об’єктів інфраструктури росіяни зруйнували в Сєвєродонецьку та Рубіжному за ніч, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Артилерія і системи залпового вогню російської армії протягом вечора та ночі із 17 на 18 березня цілили по мирних жителях Сєвєродонецька та Рубіжного. Ворог обстріляв градами старі райони Сєвєродонецька, внаслідок чого пошкоджено або зруйновано шість інфраструктурних об’єктів, два будинки, гаражі.

На жаль, ми вже маємо двох загиблих та чотирьох поранених. В деяких домах поблизу обстрілів відсутні газ та вода.

Складна ситуація і в Рубіжному, яке відбивається від ворога з останніх сил. За ніч сталося займання десятьох будинків та магазину. Є двоє поранених.

О 5-й ранку росіяни знов відкрили вогонь по Сєвєродонецьку, Кремінній, Привіллю. Кількість жертв і руйнувань уточнюється.

07:21 Австралія оголосила санкції проти російських олігархів Віктора Вексельберга та Олега Дерипаски, а Нова Зеландія наклала санкції на президента РФ Володимира Путіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова, колишнього президента Дмитра Медведєва та міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Також у санкційний список потрапили 19 організацій, зокрема незаконного збройного формування "Козацька національна гвардія".

07:10 Зеленський поспілкувався з Макроном.

"Обговорили підтримку народу у боротьбі проти російської агресії, зокрема в оборонній сфері. Окрема увага – продовженню мирного діалогу. Маємо посилювати антивоєнну коаліцію", — розповів президент України.

07:07 Близько шостої ранку у Вознесенську на Миколаївщині снаряди влучили в склад, де зберігалася зброя. У будинках повибивало вікна. Станом на 06:40 інформації про травмованих та загиблих немає. Про це розповів Вознесенський міський голова Євгеній Величко.

07:00 Через обстріли загинув артист балету Національної опери України 43-річний Артем Дацишин.

Прощання відбудеться у Києві 18 березня об 11 годині ранку. Кремація на Байковому кладовищі.

06:49 Про вибухи у Львові:

06:45 У Львові, Дніпрі та Харкові чутно вибухи.

06:39 Українська ППО знищила минулої доби ще 14 повітряних цілей російських окупантів.06:38 У місті Охтирка на Сумщині російські окупанти повністю знищили залізничний вокзал.

06:35 Британська розвідка зазначає, що активні контратаки збройних сил України обмежують наступальні можливості Росії:

"Безперервні українські контратаки змушують Росію велику кількість військ використовувати для захисту власних шляхів постачання. Це серйозно обмежує наступальний потенціал Росії ".

Також розвідка зафіксувала проблеми матеріально-технічного забезпечення російської армії.

"Проблеми в маневруванні, відсутність контролю над повітрям та обмежені можливості пересування заважають Росії забезпечити свої передові війська навіть предметами першої необхідності, такими як їжа та пальне", - заявило Міністерство оборони Британії.

06:34 Ранок 18 березня розпочався з повітряної тривоги майже у всіх областях України.