RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Ракетний обстріл у Краматорську, понад 50 загиблих: хроніка подій війни 8 квітня

Повномасштабна війна з російськими окупантами, які продовжують зазнавати великих втрат, триває вже 44-й день.

Станом на ранок 8 квітня ворог активізувався на Донбасі та намагається прорватися туди з боку Ізюма. Наші герої продовжують боронити Маріуполь, а також вибивають ворога з Херсонської області.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 7 квітня

_____________________________________________________

00:06. та за кожне українське життя окупанти дуже дорого заплатять. Ворог буде знищений. Доброї ночі, українці.

00:03. кількість загиблих внаслідок ракетного удару по вокзалу в Краматорську зросла до 52 людей. Ще 109 мирних жителів поранені. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

23:41. ЗСУ ліквідували ще одного воєначальника окупантів. Знищено командира 59-го гвардійського танкового полку Олександра Беспалова. Відправився на концерт Кобзона слідом за Жириновським.

23:37. джерела у нашій розвідці повідомляють, що російська армія не зможе вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей і там це вже розуміють. Спостерігається конфлікт між частиною генералів рф та Шойгу. Але міністр оборони має здобути перемогу для путіна до 9 травня, інакше полетять голови. На даний момент коридор перемог звузився до взяття Маріуполя та недопущення звільнення ЗСУ Херсона з Новою Каховкою та Енергодаром.

22:49. у суботу, 9 квітня, до Києва прибуде австрійський канцлер Карл Негаммер. Разом з президентом України він відвідає міста, звільнені від окупації на Київщині

22:46. вечірнє звернення Зеленського. Сьогодні раніше, ніж зазвичай

22:42. російські окупанти закатували 78-річного письменника Євгена Баля, що мешкав у селищі Мелекіне поблизу Маріуполя. Три дні його жорстоко катували, після чого він помер. Зазначимо, що з 2014 року Євген Баль активно займався волонтерством, зокрема в Приазов’ї. Він часто зустрічався з морпіхами, прикордонниками та іншими захисниками України. За період російсько-української війни він написав багато художніх творів та журналістських матеріалів про гібридну війну. 18 березня окупанти увірвалися в його помешкання. Знайшовши у його будинку пам’ятні фото з українськими захисниками, членський квиток НСПУ та інші "докази фашизму", над ним три дні жорстоко знущалися, попри поважний вік. Зрештою, Євген Баль не витримав катувань.

22:24. мешканка Бучі розповіла про жахіття, які коїли окупанти у місті

22:22. у Нідерландах вивели сорт тюльпанів на честь України

22:21. увечері у Києві відбувся брифінг Володимира Зеленського, голови Єврокомісії Урсули фон дер Лайєн та єврокомісара із закордонних справ Жозепа Борреля. Основні тези:

- Україна отримає нові гроші на зброю;

- ЄС виділяє Україні ще мільярд євро допомоги: 120 млн на підтримку бюджету, 330 млн із екстреного пакету та 600 млн макрофінансової допомоги;

- ЄС продовжить турботу про біженців з України. "Ми зробимо все, щоб вони мали житло, медобслуговування, школу та роботу", - наголосила фон дер Ляйєн;

- глава Єврокомісії передала Зеленському опитувальник для вступу до ЄС – "формальні рекомендації, тому розгляд не триватиме роками, а триватиме тижні";

– "Після того, як Україна подасть заявку, Єврокомісія зробить висновки. Зазвичай це триває роками, зараз буде набагато швидше. Висновки Єврокомісії – це рекомендація для Ради ЄС. Це унікальний шлях", – наголосила голова Єврокомісії;

- Україна отримає "величезні інвестиції, які прокладуть країні дорогу до Євросоюзу";

- ЄС вивчає питання, як можна "вдарити по Ощадбанку рф";

- Боррель заявив, що посольство ЄС у Києві повертається, "і за нами повернеться багато хто".

22:11. протягом доби на Донецькому та Луганському напрямках було успішно відбито 7 атак ворога. Сили Операції об‘єднаних сил знищели 9 танків, 7 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки, 2 вертольоти, одну крилату ракету та багато живої сили ворога.

22:05. Євросоюз оголосив чергові санкції проти рф. До них потрапило найближче оточення путіна: Олег Дерипаска, Герман Греф, Керімов-молодший, Кесаєв, Бажаєв, Березкін, Богданов, Шульгін, брати Ротенберги, Тихонова та Воронцова (дочки Путіна), Ігор Конашенков, Сунгоркін, Коротченко, Шамалов. Також під санкціями концерн "Калашников", ГТЛК, ОДК. Крім того, ЄС заморозив активи ВТБ, Новікомбанку, Радкомбанку, банку Відкриття та 14 промислових і транспортних компаній.

21:50. європейські чиновники шоковані побаченим у Бучі. Це вони ще Бородянку, Макарів та інші міста та села України не бачили, в яких окупанти катували українців

21:47. в одному з господарств на Київщині російські нацисти замінували мішки з картоплею.

21:31. один з очевидців зняв відео перших хвилин після ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську

21:25. за даними Генштабу, у деяких військових частинах рф понад 80% військовослужбовців відмовляються воювати.

20:47. США продовжать допомогу Україні в галузі безпеки та постачання зброї, щоб допомогти захистити українців. Про це заявив Джо Байден, коментуючи ракетний удар по Краматорську.

19:57. вибухи у Харкові на півночі міста

19:55. Україна і США обговорюють, як запобігти війнам з РФ у майбутньому. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Я не вдаватимусь в подробиці того, що це може включати, але низка країн говорять з Україною саме про це. І ми хочемо зробити все можливе, щоб після того, коли ця російська агресія закінчиться і Україна повністю затвердить свій суверенітет та незалежність, цього не повторилося", - сказав Блінкен.

19:51. оновлені дані по ракетному удару по залізничному вокзалу у Краматорську - вже 50 загиблих, із них 5 дітей. До лікарень потрапили 98 осіб - 16 дітей, 46 жінок та 36 чоловіків. 12 з них померли у лікарні. 38 людей загинули одразу на вокзалі.

19:38. підрозділ російських військових, які воювали у Сирії, у повному складі відмовився від подальших спроб штурму Маріуполя. З 2 по 4 квітня підрозділ втратив близько 30 військовослужбовців. Після цього підрозділ відмовився від ведення бойових дій і покинув територію України. Про це повідомили у розвідці.

19:01. актуальна карта бойових дій

18:44. продовжуємо стежити за подіями українсько-російської війни.

14:26 Словаччина передала Україні ЗРК С-300. Про це офіційно повідомив прем’єр-міністр країни Хегер.

13:51 Краматорські лікарні не справляються з кількістю поранених, які надходять із вокзалу після ракетного удару.

Багато людей важких, без рук, ніг. Їх оперують 30-40 хірургів одночасно», – заявив мер Краматорська Олександр Гончаренко

13:15 Внаслідок удару по вокзалу Краматорська загинули 35 дорослих та четверо дітей, - повідомили в СБУ.

12:50 Європейський Союз запровадив п'ятий пакет санкцій проти Росії за озброєну агресію проти України. Він включає ембарго на імпорт російського вугілля та низку інших обмежень.

П'ятий пакет санкцій включає:

  • заборона на купівлю, імпорт або передачу російського вугілля та інших твердих копалин палива в ЄС з серпня 2022 року;
  • заборона доступу в порти російським кораблям. Виняток для сільськогосподарських та харчових вантажів, гуманітарної допомоги та енергетики;
  • заборона будь-які російські та білоруські автоперевезення в межах країн ЄС, у тому числі на транзит. Виняток для фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та харчових вантажів, включаючи пшеницю;
  • заборони експорту авіапалива, квантових комп'ютерів, високотехнологічної електроніки, програмного забезпечення та іншого устаткування. А також заборона на імпорт деревини, цементу, добрив, морепродуктів та алкоголю;
  • заборона на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах ЄС, будь-якої фінансової підтримки російських державних органів, заборона на депозити, криптогаманці, а також на продаж Росії та Білорусі банкнот та переказних цінних паперів, номінованих у будь-якій офіційній валюті країн ЄС.

12:35 Начальник КП "Київський метрополітен", депутат Київської міської ради Віктор Брагінський звернувся до мера з ініціативою перейменування 5 станцій метро:

"Наші люди в укритті на "Дружби народів", поки ця так звана "дружба народів" вбиває їхніх земляків, сусідів, родичів і знищує нашу країну. Такого не може бути.

«Площа Льва Толстого», «Берестейська», «Мінська», «Героїв Дніпра» – туди!

Переконаний, що профільна комісія з найменувань разом із громадськістю вибере гідні назви та увічнить наших героїв!” – написав Брагінський у FB.

У коментарях мешканці столиці пропонують перейменувати станцію "Мінську" на "Ризьку" або "Варшавську", а також виступають проти перейменування станцій метро "Берестейська" та "Героїв Дніпра".

12:00 Володимир Зеленський заявив, що по вокзалу в Краматорську вдарили російські війська "Точкою У".

11:33 У багатьох областях повітряна тривога

11:28 Внаслідок ракетного обстрілу вокзалу Краматорська за оперативними даними понад 30 людей загинули і понад 100 поранених.

Це цілеспрямований удар по пасажирській інфраструктурі залізниці та мешканцям міста Краматорськ.

11:17 Окупанти обстріляв вокзал у Краматорську

10:55 Державні органи України атакує група хакерів Armageddon

Про це повідомляє Держспецзв'язку

"Урядова команда реагування на надзвичайні події України CERT-UA, що діє при Держспецзв'язку, попереджає про отримання нових небезпечних електронних листів із темою "№1275 від 07.04.2022", - йдеться у повідомленні

10:44 З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну пошкодження у Києві отримали 208 житлових будинків, 46 шкіл, 29 садів та 1 дитячий будинок. У столиці також пошкоджено 13 адміністративних будівель, 2 спортивні об'єкти, 5 об'єктів соціальної сфери, 17 – охорони здоров'я, 10 – культурної сфери, 48 – транспортної інфраструктури.

10:06 У Харківській області минулої доби російські війська завдали близько 48 ударів з артилерії, мінометів, танків та РСЗВ по районах Салтівки, П'ятихаток, Олексіївки, центру Харкова та Дергачів.

У Харкові та районі – 15 постраждалих.

Про це повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

"Вночі в результаті обстрілів окупантів було суттєво пошкоджено газопровід, на місці працюють аварійні бригади та намагаються ліквідувати наслідки", - повідомив він.

Бої продовжуються в Ізюмському напрямку, у цьому районі продовжуємо евакуаційні заходи, зокрема, з Барвінкового та Лозової.

9:43 Майже всю колону автобусів, які їхали до Мелітополя з гуманітарною допомогою для подальшої евакуації людей, забрали російські військові. Про це повідомив голова Запорізької ОВ Олександр Старух.

Водіям наказали пересісти в один автобус та повертатися назад. Інші автобуси російські окупанти конфіскували.

9:20 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виїхала до Києва. Про це вона повідомила у своєму Twitter.

До столиці України фон дер Ляйєн прибуде у складі делегації за участю прем'єр-міністра Словаччини Едуарда Хегера, Жозепа Борреля та ще кількох європарламентаріїв.

8:54 Три евакуаційні поїзди, які були заблоковані на Донецькій залізниці через російський авіаудар, змогли відновити рух. Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко

8:42 Військові злочини з початку вторгнення Росії в Україну станом на 8 квітня, за даними прокуратури.

8:22 Ранкове зведення британської розвідки:

▪️ На півночі російські війська в даний час повністю виведені з України до Білорусі та Росії. Як мінімум, частина цих сил буде перекинута на схід України для атак на Донбасі.

▪️ Багатьом з цих сил буде потрібно значне поповнення, перш ніж вони будуть готові до перекидання далі на схід. При цьому будь-яка масова передислокація з півночі, ймовірно, займе щонайменше тиждень.

▪️ Обстріли міст на сході та півдні продовжуються, і російські війська просунулися далі на південь від стратегічно важливого міста Ізюм, яке залишається під їх контролем.

7:56 Байден відреагував на виключення Росії із Ради ООН з прав людини.

"Це значний крок з боку міжнародного співтовариства, який ще раз демонструє, як війна Путіна зробила Росію міжнародним ізгоєм... Російські війська вчиняють військові злочини. Росії немає місця у Раді з прав людини", - заявив глава Білого дому.

7:20 Територію Сумщини звільнили від російських окупантів , але вона все ще не є безпечною для мирних жителів.

Про це на сторінці у facebook написав голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Він повідомив про те, що регіон вільний від російських військових, тому якщо чутно вибухи (а їх багато в останні дні) - це рятувальники і вибухотехніки. Утилізують боєприпаси, які залишили російські військові на території області.

7:10 Президент Франції Еммануель Макрон розповів про готовність країни стати гарантом безпеки України після завершення війни.

6:52 Зведення Генштабу ЗСУ на ранок:

Основні зусилля російські загарбники продовжують зосереджуватись на захопленні Маріуполя, веденні наступу в районі міста Ізюм, прорив оборони угруповання Об'єднаних сил на Донецькому напрямку. На Південнобузькому напрямку ворог намагається не допустити просування наших військ.