RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Ворог обстріляв Дніпро, Полтаву та Олександрію: онлайн подій війни 16 квітня

Повномасштабна війна українського народу проти російських загарбників продовжується вже 52-й день. Щодня окупанти втрачають сотні людей, продовжуючи атакувати українську армію та вбивати мирних жителів.

У ніч проти 16 квітня ворог здійснив масований обстріл української території. Під ракетним ударом опинилися Полтава, Дніпро, Олександрія та Миколаїв.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 15 квітня


23:52 Міністерство оборони РФ поширює фейк про "зачистку" Маріуполя від бійців полку "Азов".

"Українські захисники продовжують боронити Маріуполь, однак у міноборони рф вже відрапортували, що "вся міська територія Маріуполя повністю зачищена від бойовиків "Азова", іноземних найманців та ЗСУ". Застерігаємо: це – фейк!", - заявили в РНБО.

23:48 У Києві перейменували одразу три залізничні станції, бо мали назви, пов'язані з РФ:

  • станція "Київ-Жовтневий" перейменована на станцію "Грушки";
  • "Київ-Московський" - на "Київ-Деміївський";
  • "Київ-Петрівка" - на "Почайна".

23:45 Зеленський:

"Або партнери дадуть Україні всю необхідну важку зброю та літаки, причому, без перебільшення, негайно, щоб ми могли знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати його. Або – переговорний шлях, на якому також роль партнерів має бути визначальною".

23:37 На Донецькому й Луганському напрямках протягом доби українські захисники відбили десять атак ворога та знищили 15 танків, 3 артилерійські системи, 24 одиниці броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки.

23:30 На фото - свіжі могили в Ірпені.

23:25 Журнал Fortune та агентство Bloomberg повідомили з посиланням на інформовані джерела, що російський бізнесмен Роман Абрамович побував у Києві, щоб спробувати пожвавити мирні переговори між Росією та Україною, які загальмувалися на тлі повідомлень про вбивства українських мирних мешканців армією РФ.

22:43 На сайті британського уряду з'явилася обіцянка Бориса Джонсона передати Україні бронетехніку найближчими днями.

22:14 Після перебування російських військових на Сумщині у селі Білка було виявлено залишки хімічної зброї — зарин та інші речовини.

21:45 Сьогодні ввечері один з районів Харкова піддався обстрілу російської армії. Одна людина загинула, двоє поранені.

20:58 Через обстріли російських окупантів у суботу, 16 квітня, в Харкові загинули три людини, ще понад 30 - поранені.

20:29 Зеленський висловив думку, що Росія своєю пропозицією українським захисникам Маріуполя здатися в полон та обіцянками зберегти їм життя насправді хоче розстріляти військових, як в Іловайську 2014 року:

"Особисто моя думка – що вони по-різному до різних наших військових там ставляться. І ви це прекрасно знаєте. Є там військові, яких вони ненавидять. Я не вірю, що вони збережуть там їм життя, навіть якщо вони їм пообіцяли. Так, можливо, буде Іловайськ. Я так вважаю, але треба запитати в наших військових".

20:25 Наслідки обстрілу Дарницького району Києва сьогодні.

20:08 Омбудсмен Людмила Денісова повідомила про наміри окупантів провести псевдореферендум у Херсоні по кримському сценарію.

20:04 Американська влада стурбована, що в української армії швидко виснажуються боєприпаси, особливо артилерійські снаряди, а тому пришвидшують постачання збройної допомоги.

19:52 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що з нового навчального року предмет "російська мова" у школах необхідно замінити іншими, збільшивши частку вивчення інших важливих предметів, а саме: "Історія України", "Українська мова", "Українська література", "Математика" та "Англійська мова".

19:48 13-річного сина українки Інни було вбито, коли жінка з дітьми намагалася вибратися з окупованого російськими військовими села Перемога. Інна розповідає, що росіяни, які захопили село, дозволили їм поїхати і навіть помахали на прощання руками, як би кажучи "До побачення!", а потім обстріляли машини.

19:35 Зеленський заявив, що підсумковий документ про завершення війни РФ проти України може складатися з двох частин: договору про гарантії безпеки для України та окремого двостороннього договору між Україною і Росією.

За словами Зеленського, російська сторона хотіла б мати один договір, який включав би усі питання. Однак, не всі країни, які могли б бути гарантами безпеки для України, бачать себе за одним столом з РФ.

19:22 Невідомі патріоти успішно скоригували вогонь по російських армійцях у тимчасово окупованому Токмаку на Запоріжжі. Весь особовий склад росіян, які розвантажували 10 вагонів із боєприпасами, ліквідований.

19:17 Личаківський районний суд Львова обрав Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

18:35 Маріуполь. На відео район меткомбінату імені Ілліча. Велика кількість убитих людей лежить на вулиці. Бої за місто продовжуються, але тисячі вбитих мирних жителів уже не повернути.

17:56 Наслідки авіаудару по адмінбудівлі у Харкові, де постраждали 18 людей і загинула одна особа.

17:50 Врятувати Маріуполь може потужне озброєння та переговори, але ситуація є дуже складною, заявив Зеленський в інтерв'ю українським ЗМІ.

"Що може врятувати Маріуполь? Це потужне озброєння, яке потрібно надати якнайшвидше. Друге – це питання переговорів. Режим припинення вогню дуже необхідний, щоб забрати поранених. Але це залежить від бажання росії. Вони пропонують нашим людям здатися", - сказав президент .

Зеленський запевнив, що влада - на зв'язку з захисниками міста, що знаходяться на заблокованому заводі, розмови йдуть "на різних рівнях".

17:19 ЄС надає Україні зброю, проте не ту, яку просить влада. До того ж зброя їде з ЄС надто довго — написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

17:08 З 17 квітня Румунія та Італія закривають для російських суден свої порти. Обмеження також поширюватимуться на судна, які після 24 лютого змінили прапор, щоб уникнути можливих заборон або змінили свою російську реєстрацію на будь-яку іншу державу після початку вторгнення в Україну.

16:59 Окупанти майже вщент зруйнували Охтирку, заявив мер міста. Майже всі будинки не придатні для життя - від прямого обстрілу пошкоджено 25-30% будинків, вікон, дверей і балконів немає. 70-75% будинків холодні через відсутність опалення.

16:46 Опублікувано супутникові знімки, які свідчать про те, що з 28 лютого по 15 квітня на околицях Херсона було викопано щонайменше 824 нові могили.

16:20 Окупанти продовжують вивозити наших людей до мордора.

15:55 Захід більше не може вдавати, що мир в Україні можна встановити шляхом переговорів. Тільки не після того, як Росія вбила ракетою 57 ні в чому не винних жителів Краматорська на залізничній станції. Будь-які домовленості лише легітимізують російський контроль над українською територією. Це не прийнятно. Україна має стати переможцем. І будь-який інструмент світу має задокументувати цей факт. Про це у статті для Wall Street Journal пишуть екс-заступник Держсекретаря з глобальної політики Паула Добрянскі та колишній перший заступник начальника ВМС США з питань передачі технологій та військової допомоги Річард Левін.

15:47 Мер Лозової Харківської області просить терміново їхати городян у безпечні місця. Загроза авіаударів та ракетних ударів дуже висока. Поїзд до Хмельницького вирушає о 17.30.

Після повідомлень, що акаунт мера зламали він записав відеозвернення.

14:55 До Києва прибула делегація грузинських парламентаріїв на чолі зі спікером Шалвою Папуашвілі

"Сьогодні у Києві разом із колегами-парламентаріями, щоб передати послання Грузії: ми відчуваємо ваш біль, Грузія підтримує Україну, грузини - з українцями", - написав Папуашвілі.

14:00 Фото наслідків обстрілу Полтавської області

13:50 Харків зазнав ракетного удару: є жертва і щонайменше 18 поранених.

"Одна людина загинула щонайменше 18 поранених внаслідок ракетного удару по Харкову 16 квітня", - сказав директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

13:00 Мер Києва Віталій Кличко заявив в ефірі телемарафону, що під час ранкових обстрілів у Дарницькому районі одна людина загинула, ще кількох у результаті госпіталізували з пораненнями.

12:26 На в'їзді до Києва – кілометрові пробки. За даними столичної влади

щодня до міста повертається 40-50 тисяч жителів.

При цьому влада постійно закликає людей не поспішати повертатися, оскільки зберігається загроза ракетного обстрілу.

10:30 Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російські війська наразі вишукують слабкі місця в українській обороні для початку повномасштабного наступу на Донбасі.

Крім поповнення запасів техніки та особового складу вони також готують медичну інфраструктуру для допомоги пораненим та поповнюють запаси провіанту.

9:55 Фото наслідків удару по передмісті Дніпра

9:36 Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN:

- всі країни світу мають бути готові до того, що президент Росії Володимир Путін може застосувати тактичну ядерну зброю у війні проти України;

- Росія перекидає свої військові сили на східні та південні регіони країни, де Україна очікує на значну ескалацію бойових дій найближчими днями, при цьому запускає крилаті ракети по околицях Києва, зберігаючи можливість обстрілювати українську столицю з далекобійної зброї;

- Українські офіційні особи вважають, що на війні загинуло від 2500 до 3000 українських військовослужбовців, близько 10 000 українських військовослужбовців зазнали поранень: "Важко сказати, скільки з них виживе";

"Про мирних жителів говорити дуже складно, тому що південь нашої країни, де блокуються селища та міста - Херсон, Бердянськ, Маріуполь далі на схід, і район на схід, де знаходиться Волноваха, - ми просто не знаємо. скільки людей загинуло в тій зоні, яка заблокована".

9:14 Bild пише, що після запровадження санкцій російські олігархи перестали скуповувати яйця Фаберже на аукціонах.

Через це аукціонні будинки зазнають величезних збитків.

Sotheby's і Christie's навіть змушені були скасувати свої спеціальні дні російського мистецтва цього літа.

8:42 Під час повітряної тривоги працювало наше ППО. Більше інформації пізніше – голова Львівської ОВ Максим Козицький

8:40 Імовірність застосування Росією ядерної зброї проти України наднизька. Про це заявив радник глави МВС України Вадим Денисенко.

"Станом на зараз ні про який ядерний удар не йдеться. Чи можемо ми теоретично виключити це? Ні, на жаль, не можемо, але ймовірність наднизька", - сказав він.

8:10 У районі Ізюму росіяни зосередили до 22 батальйонних тактичних груп.

Як повідомляє Генштаб, основні зусилля окупантів – на утриманні зайнятих позицій та рубежів. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку відзначається розгортання додаткових підрозділів зі складу 35 загальновійськової армії. Не виключено, що ворог активізується у напрямку Ізюма та Барвінкового для виходу до тилу підрозділів Об'єднаних сил у районі Слов'янська.