RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Без перемоги України миру не буде: заява країн НАТО про Путіна та агресію РФ

Очільники держав та урядів Польщі, Румунії, Латвії, Нідерландів, Данії, Португалії та Бельгії публічно заявили про те, що мир і безпека повернуться в Європу лише за умови перемоги України в повномасштабній війні.

Про це вони повідомили на пресконференції в Гаазі за підсумками зустрічі з Єнсом Столтенбергом.

За словами одного з ініціаторами зустрічі прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, головна тема обговорення з очільником НАТО була російська війна проти України.

"Путін не повинен виграти цю війну. Ті країни, які сьогодні з нами, підтвердили свою непохитну підтримку України. Від імені всіх нас я ще раз закликаю володимира путіна зупинити цю агресію. Війна в Україні має серйозні наслідки для безпеки в Європі та ще раз підкреслює необхідність сильного й об’єднаного трансатлантичного Альянсу", - наголосив Рютте.

Разом з цим прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен зазначила, що жорстоке та неспровоковане вторгнення країни-агресора РФ в Україну стало ознакою приходу невизначених часів для Європи.

"Союзники підтримують героїчну боротьбу України. Ми маємо продовжувати це робити та забезпечити, щоб Україна виграла цю війну. З початку цього конфлікту союзники прийняли ряд важливих рішень, що продемонстрували: безсумнівно, НАТО є основою трансатлантичної безпеки, та залишатиметься таким у майбутньому", - сказала очільниця уряду Данії.

Також висловився й прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, який наголосив, що повномасштабна російсько-українська війна об'єднала зусилля НАТО.

"Зрозуміло, що з двадцятих чисел лютого ми живемо в іншому світі. Російська війна та російська агресія проти України є тим, що змінює правила гри у безпеці в Європі. Але хороша новина у тому, що НАТО сьогодні є більш сильним, об’єднаним та міцним, ніж будь-коли раніше", - заявив він.

Щодо прем'єр-міністра Португалії Антоніу Кошти, то він висловив солідарність з Україною та закликав Росію поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Водночас прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш переконаний, що світ дійсно змінився після 24 лютого, коли Росія змінила гібридну війну, яку розпочала вісім років тому на Донбасі, до повномасштабного вторгнення на всю територію України з метою знищити українську державність та ідентичність.

"Коли Путін починав цю війну, він не врахував спротив українського народу та української армії. Не думаю, що він очікував також на рішучу реакцію від Європи та від НАТО… Ми маємо допомогти Україні у цій війні. Тому що існує лише один шлях для відновлення миру й безпеки в Європі. Це означає, що Україна має виграти цю війну, а Росія – програти. Тож Україні потрібна зброя, потрібне фінансування. Я також думаю, що українці потребують нашої політичної підтримки у відкритті дороги у Європейський Союз", - наголосив Каріньш.

Цю думку цілком підтримує та поділяє прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який закликає ЄС відкрити України шлях до вступу.

"Поряд із наданням військової допомоги… для українців дуже важливою є наша політична підтримка їхніх амбіцій на шляху до ЄС. Ми підтримуємо надання їм статусу кандидата якомога швидше. Тому що українському народу зараз потрібна надія, і це є головною основою для сподівань на майбутнє", - сказав польський прем'єр.

За його словами, він не уявляє сценарію, в якому Україна програє, оскільки такий розвиток подій означав би повний провал для ЄС, для європейських цінностей, а також для НАТО.

"Українські солдати та народ України воюють за найважливіші європейські цінності - суверенітет, свободу, право на життя. А чи достатньо потужно ми захищаємо наші європейські цінності? Відповідь – ні, ми не робимо достатньо. Ми не робимо достатньо, щоб оборонити Україну, щоб підтримати народ України, щоб захистити їх свободу та суверенітет. Саме тому я закликаю і прошу вас зробити набагато більше, щоб поставити зброю та артилерію в Україну", - зазначив Моравецький.

Також він підкреслив, що Україні потрібна зброя для захисту країни, збереження територіальної цілісності та суверенітету.

"Саме тому так важливо, щоб ми сконцентрувалися на належній та ефективній підтримці України тут і зараз, а не за кілька тижнів або місяців. Допомога потрібна Україні тут і зараз", - резюмував польський прем'єр-міністр.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що незабаром Європейська комісія винесе фінальне рішення щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Також повідомлялось, що в ОП дали чіткі дані, скільки Україні потрібно важкого озброєння для остаточної перемоги над Росією. Постачання від західних партнерів може значно пришвидшити розгром російського окупаційного війська.