RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

ЗСУ звільнили Лиман: хроніка війни 1 жовтня

Вже 220-й день український народ бореться із російським агресором. 1 жовтня із боями українські бійці звільнили від окупантів Лиман.

У ніч проти 1 жовтня окупанти знову обстріляли ракетами Дніпровську область, Миколаїв та Одеську область. Внаслідок обстрілів є постраждалі.

Водночас ЗСУ продовжують успішно виконувати завдання щодо повернення українських територій на Сході України.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 вересня


23:52 Жителька села Курилівка Куп'янського району Ольга Терещенко вижила під час російського розстрілу евакуаційної колони поблизу села 25 вересня. Внаслідок обстрілу загинули її чоловік та син. Виїжджати з села Ольга з сім'єю вирішила 22 вересня, після того, як в її будинок влучив снаряд. За її словами, під час розстрілу колони загалом вижило 5-7 людей.

23:36 У Washington Post вийшла стаття в якій неназвані американські та українські офіційні особи розповіли, що Путін не прислухався до попередження ФСБ про те, що обмін 215 полонених, включаючи 10 іноземців та п'ятьох командирів-захисників "Азовсталі", на Медведчука та 55 росіян із українського полону викличе негативну реакцію серед прихильників російського президента.

23:15 Сьогодні у лікарні Запоріжжя померла жінка, яка була важко поранена напередодні внаслідок ракетного удару по евакуаційній колоні. Наразі кількість жертв досягла 31 людини: 30 цивільних і один співробітник поліції, який допомагав людям.

23:12 Заявка України про прискорений вступ до НАТО вже найближчим часом надійде до штаб-квартири Альянсу, яка знаходиться у Брюсселі. Про це заявила міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

22:34 Бійці 81 окремої аеромобільної бригади разом із військовими батальйону Нацгвардії імені Кульчицького записали відео зі звільненого ними Лиману. Відео зняте біля міськради.

22:24 Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт раптово прибула з візитом до Одеси, де її зустрів міністр оборони України Олексій Резніков. Це перший візит Ламбрехт в Україну з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії. Вона пообіцяла, що Україна найближчим часом отримає перший з кількох обіцяних Берліном комплексів протиповітряної оборони IRIS-T. За її словами, він має надійти протягом "наступних кількох днів".

22:12 Артилеристи з 44-ї бригади імені гетьмана Данила Апостола очищають нашу землю від російських паразитів.

22:00 Українку та її 7 дітей повернули з примусової депортації, наразі сім'я перебуває в Швейцарії. Під час окупації Харківщини родина вимушено опинилася на території РФ.

21:34 Український прапор уже в Лимані, підтвердив Зеленський.

"Там ще тривають бойові дії. Але там вже немає і сліду від якогось псевдореферендуму. Для України це логічно. А для ворога таких "нестиковочок" буде все більше і більше… Україна поверне своє і на сході, і на півдні. І те, що пробували анексувати зараз, і Крим, який називають анексованим із 2014 року", — наголосив він.

21:12 У Росії хочуть узаконити залучення в’язнів до участі у війні. Відповідний законопроєкт має розглянути Держдума РФ.

20:53 Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що усі російські окупанти обов'язково будуть покарані за свої звірства. Він також підтвердив, що "український Моссад" вже працює і що він не буде використовуватись в політичних цілях. Він додав, що в Ізраїлі члени Моссаду не зазначені ні в яких документах. Їхні імена стають відомими, якщо вони зазнають якоїсь невдачі. Таким чином і члени "українського Моссаду" будуть невідомими для загалу.

20:24 Франція скасовує постачання 12 замовлених Данією САУ Caesar, щоб передати їх Україні, пише газета Le Monde.

20:14 Унаслідок удару по об’єкту в районі Золотого на Луганщині росіяни втратили близько 60 осіб загиблими та пораненими, а також 4 одиниці військової техніки.

19:54 Російські "мобікі" на навчаннях. Екіпірування минулого століття.

19:33 Паблики Маріуполя повідомляють про дим над "Азовсталлю" та автоматні черги в місті.

19:25 Під час сьогоднішніх провокацій орки влучили по трубі ТЕС в Енергодарі. Станція була зупинена через неможливість доставляти вугілля.

18:54 Українська авіація завдала за останню добу по окупантах 21 удар. Підтверджено ураження опорного пункту противника, 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один БпЛА.

ЗСУ уразили 4 командних пункти, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. В зону ураження потрапили 2 склади з боєприпасами.

18:24 У Бельбеку сьогодні "бавовна". Гауляйтер Севастополя переконує, що на аеродромі Бельбек "позаштатна ситуація" - нібито під час посадки за межі смуги викотився літак і спалахнув.

17:53 Унаслідок російського обстрілу цивільної автоколони біля села Курилівка Куп’янського району Харківщини загинули 24 людини, серед яких вагітна жінка й 13 дітей. Відео з місця трагедії.

17:27 В Миколаєві під завалами після нічного прильоту знайшли тіло молодої жінки.

17:06 Російські воєнкори повідомляють, що ЗС РФ розпочали оборону Кремінної на Луганщині.

16:55 В Міноборони РФ підтвердили відступ з Лиману на "більш вигідні рубежі".

16:39 ЗСУ вже у Лимані. Про це йдеться в офіційному повідомленні спікера Східного угрупування ЗСУ Сергія Череватого:

"Ми вже у Лимані. Але йдуть бої. Деталі будуть пізніше".

16:22 Журналіст Андрій Цаплієнко: "Мої джерела надсилають мені, як вони стверджують, внутрішню переписку функціонерів ПАО "Газпром".

16:10 Звільнення села Шандриголове в районі Лиману. Про його деокупацію заявив сьогодні вранці речник Східного угруповання військ.

15:56 Лиман. Колона орків намагалася вирватись з оточення, але щось пішло не так.

15:49 РНБО запровадила санкції щодо понад 3600 фізичних і юридичних осіб РФ, серед яких родичі Путіна. Також ухвалено санкції проти іноземних громадян — "міжнародних спостерігачів", що брали участь у "референдумах" на тимчасово окупованих територіях України.

14:45 СБУ публікує подробиці розстрілу колони мирних громадян під Куп'янськом

14:00 Сьогодні набув чинності закон США про ленд-ліз для України

13:23 ВСУ вже на в'їзді до Лимана!

12:49 Німеччина вітає рішення України подати заявку на вступ України до НАТО. Проте слід зазначити, що рішення щодо її ухвалення повинні прийматися всіма без винятку країнами Північноатлантичного альянсу.

11:45 Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголово, Дробишеве, Ставки – звільнено, там тривають стабілізаційні заходи.

Про це заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

10:40 Окупанти визнають, що потрапили до оточення в Лимані

10:23 Подання президентом Володимиром Зеленським заявки про прискорений вступ України до НАТО стало несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена, пише Politico.

9:32 Загальні бойові втрати Росії на 1 жовтня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 59610 (+530) осіб ліквідовано;
  • танків – 2354 (+16);
  • бойових броньованих машин – 4949 (+17);
  • артилерійських систем – 1397 (+6);
  • РСЗВ - 336 (+3);
  • кошти ППО – 176 (+0);
  • літаків – 264 (+0);
  • вертольотів – 226 (+1);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 1009 (+6);
  • крилаті ракети – 246 (+0);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3786 (+18);
  • спеціальної техніки – 131 (+0).

9:10 Збройні сили України, ймовірно, повністю оточать чи візьмуть під контроль Лиман Донецької області протягом наступних 72 годин, повідомили в Інституті вивчення війни.

8:40 Російська армія в ніч проти 1 жовтня обстріляла два райони Дніпропетровської області. Проте найбільше дісталося Нікополю.