RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Провокації із застосуванням "брудної бомби": Шойгу видав новий фейк на адресу України

23 жовтня міністр оборони країни-терориста РФ Сергій Шойгу провів телефонну розмову з главою Міноборони Франції Себастьяном Лекорню, у якій заявив, що Україна начебто збирається застосувати "брудну бомбу", аби звинуватити Росію. Такі ж меседжі російський міністр оборони доносив і до турецького й великобританського колег.

Про це написали в телеграм-каналі Міноборони країни-агресора РФ.

Шойгу заявив міністру оборони Франції, що він "занепокоєний з приводу можливих провокацій з боку України із застосуванням "брудної бомби"", а також визнав повномасштабну російсько-українську війну такою, "яка має стійку тенденцію до подальшої неконтрольованої ескалації". Аналогічні заяви Сергій Шойгу продекламував для міністра оборони Туреччини Хулусі Акара й міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса.

Читайте також: Ракетні удари по енергооб'єктах: у чому полягає стратегія Суровікіна у війні проти України

Ця розмова відбулася на тлі розповсюдження російського фейку про те, що нібито Україна готує "на території своєї країни провокацію, пов'язану з підривом т.зв. "брудної бомби" або малопотужного ядерного боєприпасу", аби потім перекласти відповідальність на РФ.

Російські пропагандисти, зокрема з прокремлівського медіа "РИА Новости", почали поширювати дезінформацію про те, що начебто "під керівництвом західних кураторів Київ уже розпочав практичну реалізацію цього плану". За словами путінських рупорів, міфічну "брудну бомбу" виготовляють на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, розташованому в Жовтих Водах на Дніпропетровщині, разом із Київським Інститутом ядерних досліджень.

Крім того, путінські пропагандисти заявляють, що Офіс Президента Зеленського в цьому питанні співпрацює з Великою Британією, мовляв, британці, можливо, передають Києву компоненти ядерної зброї.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які ризики несе підрив греблі Каховської ГЕС. Один із них - ядерна катастрофа на Запорізькій АЕС.