RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Росія намагається відкрити "третій фронт": на що робить ставку Кремль

Росія робить спроби дестабілізації ситуації на Західних Балканах на тлі повномасштабного вторгнення в Україну. Кремль незадоволений орієнтацією балканських держав на європейську інтеграцію, зокрема їх контактами з НАТО та підтримкою української армії.

Про це йдеться у статті "ZN.UA".

Є кілька причин, через які Росія намагається посилити свої позиції на Західних Балканах:

1. Війна проти України. Росія провокує міжнаціональні та міжконфесійні конфлікти на Балканах, намагаючись відвернути увагу світу від своєї агресії проти українців та повчити якщо не відкриту підтримку, то мовчазну підтримку.

Читайте також: У Росії немає шансів: Захід готує передачу Україні танків, літаків та багато іншого.

2. Кремль використовує абстрактність Заходу від проблем Балкан, які досі залишаються невирішеними. У 2003 році на саміті в Салоніках балканським країнам було обіцяно вступ до ЄС, проте включили туди лише Хорватію. Російська пропаганда діє на цьому фоні та іноді знижує підтримку євроінтеграції в окремих країнах.

3. Між ЄС та Західними Балканами сформувалася ситуація, коли європейське партнерство підміняється просто виділенням нової фінансової допомоги, яка часто використовується не за призначенням. При цьому реальні реформи буксують.

4. Терпимість ЄС до напівдемократичних режимів призвела до того, що Європа часто заплющує очі на порушення прав людини в інших країнах, зокрема на Балканах.

На тлі ситуації, що склалася в останні десятиліття, Росія намагається повернутися на Західні Балкани, проте цей процес зараз сповільнюється, а підтримка Москвою балканських регіонів слабшає.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно на аеродромі в Мачулищах під Мінськом з'явилися військові літаки Міг-31К Повітряно-космічних сил РФ.