RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

НАТО збирається на екстрене засідання після обстрілу Польщі: що означає 4 стаття Альянсу

Увечері 15 листопада, під час масованого ракетного удару Росії по Україні, кілька російських ракет впали на території Польщі та вбили двох людей. У зв'язку з цим 16 листопада НАТО збереться на термінову консультацію, ініційовану Польщею, яка входить до Альянсу з 1999 року.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно зі статтею 4 установчого договору НАТО, його члени можуть ініціювати консультації з будь-якого питання, що викликає занепокоєння, особливо щодо загрози територіальної цілісності, політичної незалежності або безпеки будь-якої зі сторін.

Один із дипломатів зазначив, що НАТО "діятиме обережно", і потрібен час, щоб з'ясувати, як саме стався інцидент.

Читайте також: Ракетний удар по Польщі: Байден терміново зібрав лідерів G7 та ЄС

Як відомо, 4-та стаття НАТО застосовувалася лише сім разів за всю історію. Зокрема, це зробили Польща та країни Балтії 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну в Україні. Також Польща активувала статтю у 2014 році, коли РФ розпочала війну з Україною, окупувала Крим та частину Донбасу. Ще п'ять разів 4 статтю застосовувала Туреччина.

Як писав "Апостроф", військовий оглядач Денис Попович дав прогноз, як розвиватимуться події після падіння російських ракет на території Польщі.