RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Винна лише Росія: всі подробиці ракетного удару по Польщі

Увечері 15 листопада під час масованого удару ракетного росії по Україні кілька російських ракет впали на території Польщі. Внаслідок НП загинули двоє мешканців села Пшеходов Люблінського воєводства.

"Апостроф" розповідає головне про трагічну подію у Польщі.

Дивіться: Де саме впали російські ракети у Польщі: детальна карта

________________________________________________________

14:51. ну що ж, з ракетою начебто розібралися - хоча заява Данілова додає запитань. В будь якому разі - винних названо. На цьому наш онлайн завершується. До нових зустрічей в ефірі "Апострофа".

14:44. а може це таки були російські ракети? Почекаємо відповіді поляків на запит.

14:42. голова РНБО Олексій Данілов звернувся до польських колег з запитом на допущення українських фахівців на місце падіння ракети.

"Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міноборони і Держприкордонслужби. Ми виступаємо за спільне вивчення інциденту з падінням ракети в Польщі. Готові передати наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений висновок про те, що йдеться про ракету української ППО", - наголосив Олексій Данілов.

14:19. Єнс Столтенберг наголосив, що Україна має право захищатися як незалежна держава.

"Відповідальність за цю війну несуть росія і президент путін. Якби президент Зеленський і Україна припинили боротьбу, росія досягла б своїх цілей. Реальність така, що якщо президент путін і росія припинять боротьбу - настане мир", - заявив Столтенберг.

14:09. на питання, чому НАТО не хоче допомогти Україні закрити небо, щоб допомогти перехоплювати російські ракети, і таким чином захищати своїх союзників, Столтенберг відповів: "Союзники НАТО не є стороною конфлікту в Україні".

Генсек додав, що Альянс забезпечить Україні протиповітряну оборону.

14:01. "Ми вже значно збільшили військову присутність у Польщі, особливо на східному фланзі. У нас немає ознак того, що цей інцидент був навмисною атакою. Це показує, які небезпеки несе ця війна, але не змінює нашої оцінки", - додав генсек НАТО.

13:58. в Брюсселі почалась прес-конференція генсека НАТО Єнса Столтенберга.

- у нас немає жодних ознак того, що це був результат навмисного нападу;

- але хочу сказати чітко: це не провина України. Росія несе за це 100% відповідальність;

- НАТО єдине, ми зробимо все необхідне, щоб захистити наших союзників;

- наразі у нас немає жодних ознак того, що росія готує напад на НАТО;

- чи може це повторитися? Ми постійно оцінюємо, що робити далі, і аналізуємо, як отримати повну картину ситуації на кордоні.

13:29. Анджей Дуда закликає жителів Польщі не хвилюватися через військову техніку на вулицях і авіації в повітрі.

"Зберігайте спокій. Ми працюємо для того, щоб ви були в безпеці", - наголосив Дуда.

13:23. також за підсумками засідання виступив і польський прем'єр Моравецький. Ось ключові тези:

- наші військові частини приведені в стан підвищеної готовності;

- вчора був день масованого удару по Україні, частина ракет була спрямована на Львів. Багато з цих ракет були збиті. Деякі ракети вразили різні міста, особливо енергетичну інфраструктуру. Протидіючи цій масованій атаці, українські війська використовували сили ППО;

– є багато ознак того, що одна з ракет, випущених Україною для захисту від російських ракет, впала на територію Польщі;

- більшість доказів вказує на те, що на цьому шляху ескалації активація ст. 4 НАТО не знадобиться, але цей інструмент в наших руках.

13:13. Анджей Дуда виступає з заявою за підсумками засідання Бюро нацбезпеки:

– Україна захищалася, що було очевидно і зрозуміло, також стріляючи ракетами, щоб збивати російські ракети. Винна лише російська сторона;

- слідство триває;

– немає жодних ознак того, що це був навмисний напад на Польщу;

- ймовірно, це була ракета російського виробництва, 1970-х років виробництва, ракета С-300. У нас немає доказів того, що цю ракету запустила російська сторона. Є багато ознак того, що це була ракета, яка захищала Україну;

– попередні експертизи свідчать, що не було класичного вибуху заряду ракети, а це сталося в результаті падіння ракети в цьому місці, можливо, пов’язане з вибухом палива, яке було в ракеті. Наші слідчі разом з американськими колегами там проводять заходи;

- ми постійно контактуємо з нашими колегами. Хочу ще раз підкреслити, що доказів того, що це був умисний удар, немає. Швидше за все, це був прикрий випадок.

12:46. Олаф Шольц також зробив вичерпну заяву щодо ракетного удару по Польщі: "Не має значення, чия ракета впала в Польщі, у будь-якому разі винна росія, тому що вона напала на Україну".

12:40. тим часом, чеський парламент визнав російський режим терористичним

12:39. черговими заявами "відзначився" спікер Кремля Пєсков. Він назвав заяви представників деяких західних країн "черговою істеричною, шаленою русофобською реакцією", яка не базується "на жодних реальних даних", а "росія тут не має відношення до інциденту".

12:35. дуже чітка позиція британського прем'єра Ріші Сунака. Він заявив, що якби не вторгнення росії в Україну, то жодних ракетних ударів по Польщі не було б.

12:30. польське радіо RMF FM повідомляє, що під час консультацій НАТО Польща проситиме західні країни надіслати полякам і Україні додаткове протиракетне та протиповітряне обладнання. Польща хоче, щоб американці, а також Німеччина надали нове обладнання для захисту східного флангу НАТО.

12:28. за півгодини у Варшаві відбудеться засідання Бюро національної безпеки, за підсумками якої запланована заява президента Анджея Дуди та прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

12:24. видання Reuters повідомляє, що Байден на зустрічі з лідерами G7 і НАТО заявив про те, що ракета ймовірно була української системи ППО. Водночас всі учасники зустрічі наголосили, що вини України в цьому немає, оскільки це був російський обстріл, тому лише росія винна у цій події. Навіть якщо це була українська ракета.

12:23. польська поліція показала свіже фото з місця вибуху в Пшеходові. Зараз там працюють криміналісти спільно з іншими службами, детально вивчаючи обставини події.

12:19. через технічні проблеми - через відсутність світла - наш онлайн був перерваний, але зараз ми продовжуємо інформувати про головні новини щодо ракетного удару по Польщі

07:51. президент Туреччини Ердоган заявив, що дані показують, що "Росія ні до чого в інциденті з падінням ракети на території Польщі"

06:45. глава Білого Дому закликав для обговорення напруженої ситуації лідерів ЄС та країн G7. Серед учасників зустрічі були помічені канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, президент Європейської комісії Урсула фон та голова Європейської ради Шарль Мішель.

02:20. і наостанок заява польського МЗС, де чітко вказано, що це РОСІЙСЬКА РАКЕТА

"15 листопада 2022 року протягом багатьох годин спостерігався масований обстріл всієї території України та її критичної інфраструктури з боку збройних формувань російської федерації. О 15:40 у селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє громадян Республіки Польща. У зв’язку з цією подією міністр закордонних справ Збігнєв Рау викликав посла російської федерації в МЗС з проханням негайно надати детальні пояснення", - йдеться у заяві МЗС Польщі.

02:15. Давид із дружиною Анною та трьома малими дітьми живуть у Пшеводові у двоповерховому будинку.

"Це приблизно 300 метрів від місця вибуху, – каже чоловік в коментарі люблінському виданню Dziennik Wschodni. – Я був на балконі, не бачив, як ракети летіли, але почув вибух: спочатку один, потім другий. Було ще зовсім світло, близько п'ятої години".

Давид спочатку подумав, що це якась машина вибухнула в сусідньому елеваторі. "Але одразу після цього — це бомби. Перші думки – безпека дітей. Найменшому лише 2,5 місяці, двом старшим – 2 та 6 років. Деякі люди пішли до місця вибуху, але туди швидко прибула поліція та пожежна команда, які нікого не пустили на місце вибуху", – додав очевидець.

"Більшість мешканців евакуювалися. Коли дружина повернулася з магазину, ми теж вирішили поїхати. Взяли найнеобхідніше і сіли в автомобіль. Поліцейський запитав, куди ми йдемо, але, побачивши дітей, пропустив. Зараз ми в Молдятичах (місто біля Грубешова, приблизно 55 кілометрів від Пшеводова)", - розповів Давид.

02:06. відео моменту вибуху. 28-річний Давид якраз знаходився на балконі свого будинку і встиг зафільмувати момент вибуху

02:00. Ріші Сунак закликав Польщу якнайшвидше визначити, що сталося. Про це йдеться у заяві на Даунінг-стріт після розмови Сунака з Дудою.

"Ми солідарні з Польщею як з близьким союзником і висловлюємо свої співчуття жертвам та їхнім сім'ям, - йдеться в заяві Сунака. - Ми домовилися залишатися в тісному контакті і координувати подальші дії з іноземними партнерами, включаючи союзників по НАТО".

01:55. "Наш посол візьме участь у засіданні Північноатлантичної ради. Цілком ймовірно, що посол вимагатиме активації ст. 4, тобто союзницькі консультації", - каже польський президент.

Він також запевнив, що немає жодних ознак того, що подібні обстріли відбудуться знову.

"Можна сказати, що те, що сталося - це одинична подія", - наголосив Дуда.

01:50. "Я мав розмову з президентом Зеленським. Він запевнив мене, що українська сторона переконана у тому, що це російська ракета, запущена росіянами. Це були запевнення президента Зеленського, але повторюю: ми чекаємо на результати роботи слідчих", – каже Дуда.

01:49. "Переконливих доказів того, хто запустив цю ракету, наразі немає. Сподіваюся, це питання буде детально з'ясовано. І хочу всіх запевнити, що ми діємо спокійно, виважено, не приймаємо поспішних рішень", - додав Дуда.

Також президент Польщі наголошує на важливості скликаної в середу Раду національної безпеки.

"Я вирішив, що потрібно запросити представників усієї політичної сцени, щоб поговорити про цю подію", - наголосив Дуда.

01:45. "Джо Байден чітко сказав, що США дотримуються угоди НАТО, на нас діють положення Північноатлантичного договору. Це найважливіше питання для мене як президента Республіки Польща", - почав свій виступ Дуда.

01:41. а тепер заява Анджея Дуди

01:40. російські окупанти вже встигли сказати, що "ихтамнет". Тільки хто ж їм повірить

спікер Кремля Дмитро Пєсков в коментарі CNN відповів: "На жаль, у мене немає інформації з цього приводу". Раніше в міноборони рф стверджували, що росія не завдавала ударів по цілях "поблизу українсько-польського кордону".

01:34. нічого несподіваного польський прем'єр не сказав. Наголошуємо, що стаття 4 НАТО - це не п'ята стаття.

Стаття 4 говорить, що сторони "проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із Сторін загрожує небезпека".

01:32. "Ми проводимо аналізи та консультації з союзниками щодо ст. 4 договору НАТО. Наші служби вже кілька годин на місці події", – наголошує Моравецький.

Він додає, що в стан підвищеної готовності також приведені поліція, прикордонна служба та пожежна служба.

"Я закликаю всіх поляків зберігати спокій. Будьмо пильними. Не даймо маніпулювати собою", - закликає Моравецький.

01:28. прем'єр Польщі додав, що причини інциденту з'ясовуються. У розслідуванні беруть участь іноземні експерти, які вже присутні в Польщі.

01:27. заява польського прем'єра Моравецького.

"Щойно завершилося позачергове засідання Ради міністрів. Обговорили подію в Пшеводуві. Там стався вибух, в результаті якого загинули двоє наших співвітчизників. У зв'язку з цим, ми вирішили підвищити бойову готовність окремих підрозділів польських збройних сил, з особливим наголосом на моніторингу повітряного простору", - каже Моравецький.

01:24. сьогодні у Брюсселі у зв'язку з "трагічним інцидентом" у Польщі відбудеться екстрена зустріч послів країн НАТО, яку очолить генсек Єнс Столтенберг.

01:22. а поки що Дуда проводить телефонну розмову з президентом Франції Макроном

01:19. найближчим часом очікується і заява Анджея Дуди. Правда, ще заяви Моравецького не було

01:18. Білий дім оприлюднив заяву після розмови Анджея Дуди і Джо Байдена: "Президент Байден запропонував повну підтримку та допомогу США в польському розслідуванні. Президент Байден підтвердив непохитну відданість Сполучених Штатів НАТО. Обидва лідери сказали, що вони та їхні команди повинні підтримувати тісний контакт, щоб визначити відповідні наступні кроки в ході розслідування".

01:13. глава польської дипломатії Збігнєв Рау викликав до МЗС російського посла в Польщі.

01:11. власне фото уламку ракети з місця події

01:09. "Я мав телефонну розмову з експертом, який оцінив, що залишки цієї крилатої ракети схожі на залишки ракети Х-101. Такими крилатими ракетами росіяни сьогодні обстрілювали цілі в Україні. Все вказує на те, що російська ракета чи ракети впали на Пшеводув Люблінського воєводства", - розповів журналіст Polsat News Матеуш Лаховскі.

01:04. після Сунака Дуда проводить телефонну розмову з німецьким канцлером Олафом Шольцем

01:02. поки чекаємо виступу Моравецького, Анджей Дуда проводить консультації з союзниками по НАТО.

"Зараз відбувається розмова між президентом Анджеєм Дудою та прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком", - повідомляє керівник президентської канцелярії Якуб Кумох.

00:56. зараз у Пшеводуві тривають слідчі дії

00:53. опівночі за польським часом (о першій ночі за Києвом) із заявою виступить прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

00:50. "Висловив співчуття польському народові у зв’язку із загибеллю громадян Польщі від російського ракетного терору. Також обговорили наявну інформацію та з’ясовуємо всі факти. Україна, Польща, уся Європа та світ мають бути повністю захищені від держави-терориста", - сказав президент України Володимир Зеленський за підсумками телефонної розмови з Анджеєм Дудою.

00:47. на окремих КПП на українсько-польському кордоні протягом якогось часу не працювали митниці. Про це повідомляють українські прикордонні пабліки. Зараз рух поновлено.

00:43. "Один за одним я почув два гучні удари. Мені було так страшно, що по спині пробігли мурашки. Нічого подібного я в житті не чув", – цитує польська Gazeta Wyborcza 60-річного місцевого мешканця Станіслава Іванека.

00:38. "Я доручив прокурору воєводства особисто контролювати розслідування вибуху ракети та загибелі двох громадян Польщі. На місці вже кілька годин працює група прокурорів зі своїми службами та експертами", - сказав генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро.

00:36. президент Європейської ради Шарль Мішель оголосив, що через вибухи в Польщі запропонує "координаційну зустріч" лідерам ЄС на саміті G20 у середу

00:30. польське видання Onet повідомляє, що загинули два чоловіки – фермер і працівник компанії, яка займається закупівлею зерна. Обидва загинули на місці.

"Я почув великий удар, десь за кілометр від мого дому, злякався, що це війна. Потерпілих я знаю, один із них був моїм однокласником, йому близько 60 років. Другого я добре знав, ми завжди віталися", – розповідає один з мешканців Пшеводува.

00:21. кореспондент польського телеканалу TVN24 у США Марчін Врона повідомляє, що Ентоні Блінкен проводить розмову з польським міністром закордонних справ Збігнєвом Рау.

"Американці офіційно весь час кажуть: "Ми не можемо підтвердити ці повідомлення, у нас немає повної інформації з цього приводу". Але у стінах Державного департаменту також говорять, що американська сторона не має інформації, яка б вказувала на те, що інцидент був спричинений будь-яким іншим чином, окрім як ударом ракети чи уламками ракети", - сказав Марчін Врона.

00:14. а наші телеграм-канали вже зобразили Дуду-воїна

00:12. сьогодні о 12:00 відбудеться засідання Ради національної безпеки Польщі. Про це повідомив Павел Шрот, керівник канцелярії президента Польщі Анджея Дуди

Читайте: Закрити небо над Україною та 5-та стаття НАТО: як світ відреагував на удар Росії по Польщі

00:03. президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: "Ми стурбовані повідомленнями про вибух у Польщі після масованого російського ракетного удару по українських містах. Висловлюю співчуття родинам загиблих. Висловлюю найщирішу підтримку та солідарність з Польщею та нашими українськими друзями. Ми уважно стежимо за ситуацією та підтримуємо зв’язок із польською владою, а також партнерами та союзниками".

23:59. зараз Анджей Дуда проводить телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Раніше польський президент провів телефонні переговори із лідером США Джо Байденом

23:50 Уряд Польщі ухвалив рішення підвищити боєздатність війська після вибуху поблизу кордону з Україною.

Таку заяву зробив представник польського уряду Петро Мюллер.

"Враховуючи ситуацію, що склалася, були реалізовані процедури, які передбачені в такій ситуації, зокрема, серед іншого, щойно ухвалене рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі та про підвищення бойової готовності підрозділів силових структур у нашій країні", - заявив Мюллер.