RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені відновили зовнішність фараона Рамзеса II та показали 3D-модель

Вчені відновили обличчя наймогутнішого фараона стародавнього Єгипту Рамсеса II, який правив 3200 років тому, завдяки новій науковій реконструкції, використовуючи 3D-модель його черепа.

Про це повідомили в DailyMail.

Вчені з Єгипту та Англії співпрацювали, щоб показати вигляд фараона на момент його смерті. Потім вони створили його обличчя таким, яким воно було в розквіті сил. Сахар Салім з Каїрського університету, що зробила 3D-модель черепа, зазначила: результат показав "дуже красивого" правителя.

Читайте також: Вчені змогли розгадати одну з найзагадковіших таємниць будівництва пірамід у Єгипті

"Реконструкція обличчя допомогла створити живе обличчя мумії. Я вважаю, що реконструйоване обличчя належить дуже красивому єгиптяниному з рисами обличчя, характерними для Рамзеса II – яскраво вираженим носом і сильною щелепою", - додала вона.

Керолайн Вілкінсон, директорка лабораторії обличчя Ліверпульського університету Джона Мурса, яка відновила образ фараона, описала науковий процес: вони брали комп’ютерну томографію (КТ) модель черепа, яка дає тривимірну форму черепа. Потім вони використали базу даних із попередньо змодельованою анатомією обличчя.

"Тож ми, в основному, будуємо обличчя, від поверхні черепа до поверхні обличчя, через м’язову структуру та жирові шари, а потім, нарешті, шар шкіри. Ми всі маємо більше або менше тих самих м'язів того самого походження з однаковими прикріпленнями. Оскільки кожен із нас має дещо різні пропорції та форму черепа, ви отримаєте дещо інші форми та пропорції м’язів, і це безпосередньо вплине на форму обличчя", - пояснила Вілкінсон.

Цей проект є другим у своєму роді, яким нещодавно керувала Сахар, після наукової реконструкції обличчя Тутанхамона, виконаної королівським скульптором Крістіаном Корбетом.

"Король Рамзес II був великим воїном, який правив Єгиптом 66 років. Він ініціював перший у світі договір. Зображення обличчя на мумії Рамсеса II у його похилому віці та молодшій версії нагадує світові про його легендарний статус", - резюмували вчені.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що дослідники розкрили інтимний секрет єгипетського фараона Аменхотепа І.