RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені змогли розгадати одну з найзагадковіших таємниць будівництва пірамід у Єгипті

Вчені зуміли розгадати таємницю будівництва пірамід у Єгипті.

Про це повідомляє LiveScience.

Нове дослідження показало, що коли стародавні єгиптяни збудували піраміди в Гізі близько 4500 років тому, біля річки Ніл був рукав — той, який давно зник — із високим рівнем води, який допомагав робітникам доставляти матеріали на будівельний майданчик.

Відкриття засноване на попередніх археологічних та історичних знахідках про те, що Ніл мав додатковий рукав, що протікав поряд з пірамідами. Протягом десятиліть дослідникам було відомо, що гілка Хуфу, що давно зникла, простягалася до плато Гіза в давні часи, але новий проект був спрямований на те, щоб з'ясувати, як саме змінився рівень води за останні 8000 років.

Дослідження проливає світло те що, як піраміди — царські гробниці фараонів — досягли монументальної висоти. Вчені займалися дослідженням цієї теми з травня 2019 року: тоді команда пробурила п'ять кернів (порода ґрунту – "Апостроф") у заплаві Гізи. Дослідники виміряли кількість пилку, виявленого в різних частинах ядер, щоб визначити, як рівні пилку змінювалися з часом. Автори дослідження написали, що у періоди, коли води було багато, має бути більше пилку, ніж у посушливі періоди.

Аналіз пилку показав, що в той час, коли стародавні єгиптяни будували піраміди Гізи, води було чимало, щоб гілка Хуфу протікала поряд з пірамідами Гізи. За словами фізичного географа з Екс-Марсельського університету у Франції Хадер Шейша, рівень води був важливим для будівництва піраміди. Коли саме ця гілка вимерла, невідомо, але дослідження показують, що 2400 років тому рівень води у цій галузі був дуже низьким.

Раніше ми повідомляли, що спільна німецько-єгипетська археологічна експедиція під час реставрації виявила в храмі Есна в Єгипті первісні візерунки, приховані під більш новим розписом.