RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Тисячі "стволів", ракети та понад мільйон боєприпасів: США знайшли ще одне джерело для посилення ЗСУ

Американські військові розглядають можливість відправлення Україні тисяч одиниць захопленої зброї та понад мільйон набоїв, колись призначених для бойовиків у Ємені, які підтримує Іран, військовий персонал якого бере участь в атаках по Україні.

Про це пише газета Wall Street Journal, яка зазначає, що це є безпрецедентним кроком, який допоможе Києву боротися з російськими військами.

Представники США заявили, що планують відправити Україні понад 5000 автоматів, 1,6 млн. набоїв до стрілецької зброї, невелику кількість протитанкових ракет і понад 7000 неконтактних підривників, вилучених останніми місяцями біля узбережжя Ємену у контрабандистів, підозрюваних у роботі на Іран.

Читайте: На човнах і літаках: РФ отримала від Ірану нову партію БПЛА далекого радіусу дії

Цей незвичайний крок відкриє нове джерело вогневої могутності, до якої Америка та її союзники зможуть підключитися, оскільки вони щосили намагаються задовольнити потребу України у військовій підтримці, бо її війна з Росією триває другий рік.

Америка та її союзники за Північноатлантичним договором зустрілися цього тижня у Брюсселі, щоб обговорити нові способи прискорити потік зброї, що йде в Україну, та нестачу військових поставок, яку створює війна.

"Війна в Україні споживає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників", - заявив у понеділок генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За його словами, поточні темпи витрачання боєприпасів в Україні у багато разів перевищують темпи виробництва, що створює навантаження на оборонну промисловість.

За даними Пентагону, цього тижня США надали Україні понад 100 мільйонів набоїв для стрілецької зброї.

Наразі завдання адміністрації президента Джо Байдена — знайти юридичне виправдання вилучення зброї з одного конфлікту та передачі його до іншого.

Ембарго ООН на постачання зброї вимагає від США та їх союзників знищення, зберігання чи позбавлення захопленої зброї. За словами офіційних осіб, юристи розглядають питання, чи створює резолюція якийсь простір для маневру для передачі зброї Україні.

Водночас, заступник міністра інформації хуситів Наср аль-Дін Амір висловився про ідею США як неефективну. "Що це може змінити у війні? ", - сказав він про ідею відправити зброю в Україну, оскільки Захід надсилає Києву набагато важчу зброю.

Гвинтівки та боєприпаси за останні місяці були конфісковані США та Францією в рамках глобальних зусиль, спрямованих головним чином на запобігання контрабанді Іраном зброї до Ємену. Союзники Тегерана хусіти ведуть восьмирічну війну проти уряду, який підтримує Саудівська Аравія, що був змушений покинути столицю у 2014 році.

Як правило, зброя захоплюється і знищується США та їх союзниками, які забезпечують дотримання ембарго Організації Об'єднаних Націй на постачання зброї до Ємену. Але офіційні особи США заявили, що глобальні зусилля щодо постачання України зброєю викликали дискусію щодо відправки конфіскованих військових вантажів до Києва.

Американські військові чиновники почали серйозно розглядати цю ідею наприкінці минулого року після того, як ВМС США конфіскували мільйон набоїв на борту рибальського судна, яке прямувало з Ірану до Ємену. Через кілька тижнів американські військові захопили понад 2000 автоматів АК-47 з невеликого рибальського судна в Оманській затоці. У середині січня французькі війська виявили 3000 автоматів, майже 600 000 набоїв та понад 20 протитанкових ракет на борту іншого рибальського судна в Оманській затоці.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн", що відбулася в Бельгії, принесла Україні наземну військову техніку.