RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Був одружений з українкою, але працював на Росію: охоронець посольства Британії потрапив до в'язниці

Охоронець посольства Великобританії в Німеччині Девід Сміт отримав 13 років в'язниці за співпрацю з росіянами, яким він продавав секретну інформацію. Чоловік був спійманий у ході чергової спецоперації агентами MI5.

Про це повідомляє The Independent.

Читайте також: У Європі знову почали затримувати російських шпигунів

58-річний Девід Сміт працював у посольстві в Берліні з 2016 року і мав доступ до зон обмеженого доступу, камер відеоспостереження та секретних документів.

Він визнав вісім звинувачень відповідно до Закону про державну таємницю, але заявив, що його дії були викликані гнівом щодо поводження з ним на роботі та проблемами в особистому житті.

Суддя відхилив пояснення і заявив, що його зрада була мотивована його "антипатією до Сполученого Королівства" та бажанням передати Росії компрометуючу інформацію. Він і справді виявився фанатом "російського світу" - у його вітальні був гігантський прапор РФ, радянський військовий кашкет та інші російські книги та прикраси, а в шафці на роботі він прикріпив карикатуру, на якій Володимир Путін тягне за шию Ангелу Меркель.

Серед документів, вкрадених Смітом, був "конфіденційний звіт", адресований тодішньому прем'єр-міністру Британії Борису Джонсону, а також він зробив "ретельні та методичні" відеоролики про планування посольства.

В результаті суддя засудив Сміта до 13 років і двох місяців тюремного ув'язнення після того, як він відкинув його заяву про каяття і сказав, що це "жалість до себе".

За деякими даними, Сміт почав працювати на РФ після того, як розлучився зі своєю дружиною-українкою Світланою у 2018 році. Жінка повернулася до України.

Захист Сміта заявив, що він мав проблеми з психічним здоров'ям і він зловживав алкоголем після від'їзду дружини в Україну, але суддя заявив, що між депресією і скоєним ним злочином немає "логічного причинно-наслідкового зв'язку".

Його викрили в таємній операції МІ5, в якій брали участь агенти, які грають російського перебіжчика та агента ГРУ, після того, як влада перехопила листа російському військовому аташе в листопаді 2020 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні затримано російського агента , підозрюваного в коригуванні ракетного удару по багатоповерхівці в Дніпрі