RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Китай зухвало відповів США на заклик не постачати Росії летальну зброю

У відповідь на звинувачення Вашингтона про можливі постачання летальної зброї Росії, міністерство закордонних справ Китаю розкритикувало Сполучені Штати Америки за "перекладання відповідальності та провини і поширення хибної інформації".

Про це повідомляє CNN.

Читайте також: У США вирішили збити китайську кулю-шпигун: що відомо

Представник китайського міністерства Ван І під час прес-конференції цинічно відповів на звинувачення США, заявивши, що саме Вашингтон "постачає на поле бою постійний потік зброї".

"Американська сторона не має права читати лекції Китаю, і ми ніколи не припустимо, щоб США диктували чи навіть чинили тиск на китайсько-російські відносини. Хто закликає до діалогу та світу? А хто роздає ножі та заохочує конфронтацію? Міжнародна спільнота все ясно бачить", - різко відповів він.

Згідно з повідомленням CNN, офіційні особи США були настільки стурбовані розвідданими, що поділилися ними з союзниками та партнерами у Мюнхені. На зустрічі в кулуарах суботньої конференції Блінкен також порушив це питання і попередив головного радника китайського лідера Сі Цзіньпіна Ван І про наслідки.

Звинувачення США, якщо вони достовірні, ознаменують серйозну ескалацію підтримки Китаєм Росії і сповістять про нову небезпечну і непередбачувану фазу самої війни. Раніше Пекін ретельно уникав дій, які могли призвести до вторинних санкцій, які б завдали нищівного удару по економіці, що стримується трьома роками дорогої політики нульового поширення Covid.

Хоча Пекін заявив про свою неупередженість у конфлікті та про те, що йому заздалегідь не відомо про наміри Росії, він відмовився засудити Москву і повторив слова Кремля, звинувачуючи НАТО у провокуванні конфлікту. І хоча проросійська риторика Пекіна останніми місяцями, схоже, пом'якшилася, його підтримка Москви — якщо судити з її щорічної торгівлі, дипломатичних зобов'язань та графіка спільних військових навчань — за останній рік посилилася.

Відзначимо, поки американський президент Джо Байден прибув до України, щоб зустрітися з Володимиром Зеленським, високопоставлений китайський дипломат вирушив у протилежному напрямку - до РФ.