RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чому візит Лукашенка до Китаю вигідний для Путіна: думка західних аналітиків

Поїздка Лукашенко до Китаю може зіграти на руку Росії – країна-агресор може використати візит самопроголошеного президента республіки для досягнення кількох своїх завдань, серед яких є обхід режиму санкцій.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Так, 1 березня Олександр Лукашенко та лідер Китаю Сі Цзіньпін підписали пакет із 16 документів, які можуть сприяти обходу санкцій проти РФ.

Зокрема ці документи включають стратегію спільного білорусько-китайського промислового розвитку та науково-технічного співробітництва на 2023-2024 роки, а також меморандум про взаєморозуміння спільних проєктів з використанням державних кредитів Китаю.

Читайте також: Лукашенко вступить у війну? Ключові наслідки удару по літаку-розвіднику в Білорусі

Повідомляється, що такими діями Лукашенко, напевно, намагається підтримати свої давні зусилля щодо розвитку китайського економічного впливу в Білорусі, щоб застрахуватися від російського інтеграційного тиску.

Експерти ISW вважають, що вжиті заходи у кращому разі лише тимчасово затримають російську кампанію із забезпечення повного економічного контролю над Білоруссю. Це може означати, що Росія може продовжувати свої спроби посилити свій економічний контроль над Білоруссю у майбутньому.

Білорусь може продовжувати зміцнювати свої економічні зв'язки з Китаєм, що може призвести до подальшої конкуренції між Росією та Китаєм за економічний вплив у Білорусі.

Не можна точно стверджувати, що метою візиту Лукашенка є просування якогось конкретного наративу, але, можливо, це може бути одним із його завдань. У контексті відносин між Білоруссю та Росією мирні переговори можуть бути важливим питанням, і Білорусь може прагнути сприяти поліпшенню відносин між Росією та Заходом.

Раніше ми писали, на що чекати від Лукашенка після вибуху в Мачулищах.