RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Лукашенко вступить у війну? Ключові наслідки удару по літаку-розвіднику в Білорусі

Виведення з ладу літака А50 має важливе значення

Виведення з ладу літака А50 має важливе значення У білоруських Мачулищах пошкоджено літак ДРЛО А-50 Фото: rbc.ua

Цими вихідними у білоруських Мачулищах було пошкоджено літак ДРЛО А-50. Цей борт, як повідомляється, атакували безпілотниками. Тепер цей літак не зможе вести радіолокаційну розвідку і виявляти місце розташування батарей ППО України. Як ця ситуація вплине на участь Білорусі у війні рф проти України, наскільки суттєвою є ця втрата для російської авіації та як пошкодження літака вплинуло на нічну атаку дронами – в етері Апостроф TV розповів кандидат політичних наук, член Громадської ради при МЗС України, експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" ТАРАС ЖОВТЕНКО.

Ми вже бачили, що впродовж цього року повномасштабної російської агресії проти України білоруський режим намагається використовувати взагалі будь-яку аргументацію, будь-який спосіб і будь-які обставини для того, щоб уникнути прямої участі в цій війні. Зрозуміло, що безпосередньо вони вже задіяні по дуже багатьох напрямках. Але єдине, чого вони ще не робили, чого насправді від них чекає російський диктатор, – щоб Білорусь відправила своїх військових для участі в наземній операції на території України. Чи то на східному напрямку, чи то для того, щоб створити диверсію і відволікти нашу увагу на північному напрямку. І от ми впродовж цілого року бачили, як Лукашенко використовує всі можливі способи для того, щоб цієї ситуації уникнути.

Читайте: Чим ударили по аеродрому Мачулищі: партизани розкрили секрет

Тому навряд чи цей інцидент з атакою на російський військовий літак буде використано режимом Лукашенка саме для того, щоб виправдати свою можливу майбутню участь безпосередньо в бойових діях. Навпаки, Лукашенко розуміє, що чим довше він знаходиться в такій підвішеній ситуації, тим більше в нього виникає саме внутрішніх ризиків. Ситуація – і соціально-економічна зокрема – в країні не дуже хороша. Всі чудово розуміють, що країна просто йде шляхом поглинання російською федерацією. Власне, чим довше триває ця війна, чим довше Лукашенко перебуває у стані залежності до певної міри від путінського режиму, тим більше це буде підігрівати певні внутрішні настрої – антилукашенківські. Очевидно, що будь-які подібні інциденти режим Лукашенка буде використовувати для того, щоб ще більше закручувати гайки власному населенню.

В першу чергу втрата чи ушкодження такого літака ставить росіян в дуже незручне становище, тому що ми бачили по останніх тижнях і місяцях, що вони вже звикли використовувати саме ці літаки ДРЛО для того, щоб максимально ефективно моніторити, як працює система ППО України.

Тобто комбінація росіян була такою: вони спочатку піднімають у повітря один чи два МіГ-31, носії гіперзвукових ракет "Кинджал". Ми завжди зобовʼязані на них реагувати, тому що ми ніколи точно не знаємо, він злітає з білоруському аеродрому просто для учбово-тренувального польоту чи на бойовий виліт. Тому ми одразу активуємо все, що в нас є: всі наші системи дального виявлення, всі наші батареї ППО починають активно працювати і бути готовими до своєї безпосередньої роботи. Паралельно з цими МіГами з території Білорусі, як правило, десь з Ростовської області піднімаються в повітря два цих літаки А-50. Відповідно, вони уже фіксують активність українських радарів на території України, фіксують, де яка батарея включилася в роботу, де ці літаки почали відстежуватися. І от вони методом тріангуляції завжди малювали для себе картину того, де у нас на нашій території що стоїть.

Наші захисники теж розуміють, що відбувається. І після кожного такого інциденту в нас мінялася географія розташування батарей. Це дуже тимчасовий ефект. Однак на сьогодні росіянам буде складно. Принаймні поки вони не приженуть в Білорусь ще один борт А-50. Їх у росії, по-моєму, загалом 9, а модернізованих – лише 6. Тепер уже мінус один. Відповідно, це дає нам можливість бути більш упевненими в тому, що росіяни принаймні в найкоротшій перспективі не матимуть можливості розуміти, що і як відбувається з нашою системою ППО.

Це теж одне з можливих пояснень, чому остання атака дронами була настільки розтягнутою в часі, такою серйозною. За ось ці 5 годин росіяни в принципі мали б можливість, поки активно працювала наша система захисту повітряного простору, теж орієнтуватися, звідки відбуваються пуски ракет, де ці дрони засікають, в якій точці України їх зрештою збивають.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами