RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Глава Китаю Сі Цзіньпін їде до Путіна: що відомо

Лідер комуністичного Китаю Сі Цзіньпін збирається відвідати Кремль уже наступного тижня для зустрічі з російським диктатором Путіним, а після цього він планує вперше з початку повномасштабної російсько-української війни поговорити телефоном з президентом України Володимиром Зеленським.

Про візит глави КНР до Москви повідомили в Reuters, посилаючись на анонімні джерела, а про майбутню телефонну розмову між Цзіньпінем і Зеленським написали у The Wall Street Journal також із посиланням на джерела, які побажали залишитися анонімними.

За інформацією видання Reuters, китайський глава має намір зустрітися з кремлівським очільником у Москві вже протягом наступного тижня, тоді як раніше деякі іноземні ЗМІ називали ймовірною датою їхньої зустрічі 21 березня.

Читайте також: Врятувати Кремль від поразки: навіщо Пекін зайнявся "миротворчістю"

Утім, міністерство закордонних справ Китаю не відповіло на запит журналістів щодо коментарів на рахунок такої поїздки, а країна-агресорка Росія відмовилася від коментарів.

Після ймовірної зустрічі глав КНД і РФ Сі Цзіньпін планує провести телефонну розмову з президентом Зеленським, що, за даними видання, свідчить про бажання Пекіна стати активним посередником у припиненні російсько-української війни, щодо чого в Європи скептичні погляди.

Якщо пряма розмова Зеленського і Цзіньпіна таки відбудеться, то це "зміцнить репутацію Пекіна як глобального впливового посередника після того, як минулого тижня він сприяв несподіваному дипломатичному прориву між Саудівською Аравією та Іраном", пишуть у The Wall Street Journal.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що британський прем'єр-міністр Ріші Сунак назвав Китай "системною загрозою" світовому порядку.