RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Китай побудує на Місяці базу незвичайної форми: коли планують і як виглядатиме

Китай планує побудувати першу китайську базу на Місяці – роботи розпочнуться вже у 2028 році й для цього використовуватимуть цеглу з місячного ґрунту.

Про це повідомляє Futurism.

Так, 15 квітня 2023 року у місті Ухань, що у Китаї, пройшла важлива наукова конференція, у якій взяли участь понад 100 китайських вчених. Головною темою обговорення стали плани щодо створення першої місячної бази та майбутні місії дослідження супутника Землі.

Як зазначив Дін Ліюнь з Хуачжунського університету науки та технологій, будівництво місячної бази відіграє важливу роль не тільки для просування людства у дослідженні космосу, але також для задоволення стратегічних потреб Китаю як космічної держави.

Читайте також: Знищило все живе: вчені виявили, що викликало цунамі на Марсі 3 млрд років тому

У рамках наукової конференції було представлено план створення будівельних блоків із місячного ґрунту, які будуть використовуватись для зведення першої місячної бази. Ці блоки створюватимуться за допомогою технології 3D-друку. Вчені підкреслюють, що використання місячної цегли для складання бази буде більш ефективним підходом, ніж створення повноцінної конструкції за допомогою 3D-друку.

Зокрема, Дін Ліюнь представив свій проєкт китайської місячної бази, яка матиме форму яйця та буде створена з використанням місячної цегли, виготовленої на місці за допомогою спеціального робота. Вчені зазначають, що створення будівельних блоків на Місяці дозволить значно скоротити витрати на будівництво та зменшити обсяг необхідного матеріалу, який доведеться доставляти із Землі. За словами Ліюня, перша місячна цегла буде створена вже у 2028 році на поверхні Місяця в рамках місії "Чан'є-8".

Китайські вчені на науковій конференції також висловили побоювання з приводу різниці між денними та нічними температурами на Місяці, що, на їхню думку, може ускладнити будівництво бази з використанням місцевих ресурсів. Вони стверджують, що найвища температура на Місяці становить 120 градусів за Цельсієм, а найнижча – мінус 200 градусів за Цельсієм. За словами авторів цього проєкту для того, щоб створити велику постійну базу на нашому супутнику, може знадобитися від 20 до 30 років.

Також китайські вчені оголосили про те, що космічний апарат "Чан'е-6" буде першим в історії, який збере зразки місячної породи на Місяці. Політ заплановано на 2025 рік. А космічний апарат "Чан'є-7", який вирушить на Місяць у 2026 році, шукатиме водяний лід у кратері Басейн Південний полюс - Ейткен, найбільшому кратері Місяця.

Раніше ми писали, що міні-вертоліт NASA здійснив черговий політ на Марс.

Вас може зацікавити:

На Марсі може бути рідка вода: вчені виявили нові докази

Нова сторінка в історії: NASA відправило в космос найпотужнішу ракету у світі, фото та відео

Пройшло 37 років: на дні океану знайшли фрагмент легендарного космічного шатла, фото