RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Легальне перебування українців в Польщі: які важливі нюанси треба знати біженцям

Через повномасштабне вторгнення Росії на територію України мільйони громадян нашої держави змушені були виїхали за кордон, зокрема до Польщі – їм необхідно знати важливі нюанси задля легального перебування у цій країні.

Про це повідомляє "Апостроф".

Залежно від статусу та причини міграції українських біженців, тривалість їхнього перебування в Польщі може відрізнятись. У Польщі існує кілька видів статусів для біженців, кожен з яких має свої встановлені терміни перебування.

Якщо ви є громадянином України, не маєте польського громадянства і законно перетнули кордон з України до Польщі від 24 лютого 2022 року, то ви маєте право на легальне перебування в Польщі протягом 18 місяців з дати перетину кордону. Це право також поширюється на дітей, які народилися після вашого в'їзду до Польщі. Ви не повинні подавати заяву на отримання статусу біженця, щоб скористатися допомогою, яку передбачено Законом про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни.

Читайте також: Російських дипломатів у Польщі розбудили сиренами і влаштували "гарячий прийом" під час покладання квітів. Відео

Якщо ви не отримали підтвердження про в'їзд до Польщі від прикордонної служби, вам необхідно звернутися до муніципалітету міста або управління ґміни впродовж 60 днів для отримання персонального номера PESEL - польського ідентифікаційного номера, щоб ваше перебування в Польщі було офіційно зареєстровано. Якщо ви є громадянином України та маєте Карту поляка, вам надаються вищезгадані права, навіть якщо ви в'їхали до Польщі не з України, а з території іншої країни після 24 лютого 2022 року.

Якщо Ви є громадянином України та ваше перебування в Польщі є або було легальним, то Вам буде видано дозвіл на тимчасове проживання. Після дев'яти місяців перебування в Польщі Ви можете подати заявку на отримання дозволу на тимчасове проживання строком на три роки. Дозвіл буде видано за Вашим поданням лише один раз, і термін дії починається з дня прийняття відповідного рішення. Ви повинні подати клопотання про видачу дозволу на тимчасове проживання не раніше, ніж через дев'ять місяців з дати легального в'їзду до Польщі. Термін подачі заявки закінчується через 18 місяців з 24 лютого 2022 року.

Для того, щоб отримати особистий номер PESEL в Польщі, потрібно звернутися до муніципалітету міста або до управління ґміни з відповідним зверненням та додати фотографію. Під час подачі документів треба буде зробити відбиток пальця (за винятком дітей до 12 років).

Раніше ми розповідали про виплати українцям при народженні дитини за кордоном.

Вас може зацікавити:

Чому учні з України йдуть із польських шкіл: озвучено причини

Небо та земля: як відрізняються зарплати в Україні та Польщі - інфографіка

Польський прикордонник врятував життя маленькій дитині з України: відео з камери спостереження