RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Пригожин перейшов Рубікон: як на Заході коментують дії "вагнерівців"

У п'ятницю, 23 червня, лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин підняв збройний заколот, оголосивши, що його 25-тисячне угруповання йде розбиратися з військовим керівництвом РФ. Усі країни планети уважно стежать за ситуацією.

"Апостроф" зібрав реакцію світу на те, що відбувається в Росії.

Закордонні експерти реагують на те, що відбувається по-різному, але всі переконані в тому, що Кремль має пережити складний період, а Путіну варто приготуватися до серйозного випробування.

Читайте також: Пригожинський бунт: що зараз відбувається у Ростові-на-Дону та Москві

Американський генерал у відставці Баррі Маккефрі назвав Пригожина гангстером, який збожеволів, який може зараз змінити хід війни в Україні.

"Пригожин провів десять років за ґратами. Збройний грабіж, розбій, шахрайство. Придушив жінку і вкрав її сережки та взуття. Стратив дезертира кувалдою. Він корумпований і небезпечний суб'єкт. Він може перевершити злочинні дії Путіна", - написав військовий.

"Ми дивилися, як Пригожин виходив з-під контролю, роблячи все більш агресивні заяви. Тепер ми отримуємо непідтверджені відомості, що підрозділи російської армії не перешкоджають йому, і що ФСБ може відмовитися заарештувати його. Ми, США, ЄС і НАТО, не хочемо, щоб країна з ядерною зброєю поринула у громадянську війну. І Пригожин – це не крок уперед порівняно з Путіним. Це ще один гангстер", - додав він.

Своєю чергою глава Європейської Ради Шарль Мішель вважає, що повстання в РФ "її внутрішня проблема", додавши, що в ЄС уважно стежать за розвитком подій.

"Уважно стежимо за розвитком ситуації в Росії. У контакті з європейськими лідерами та партнерами групи G7. Це явно внутрішня проблема Росії. Наша підтримка України та Зеленського непохитна", - написав високопосадовець Євросоюзу.

А от офіційна Варшава на тлі подій, що розгорнулися у РФ, вирішила перевести свою армію в стан підвищеної бойової готовності.

Видання Financial Times, посилаючись на коментар представника НАТО, повідомило, що Північноатлантичний Альянс також уважно спостерігає за ситуацією в Росії.

А ось головний дипломат Чехії Ян Липовський прокоментував заколот із гумором, написавши про те, що тепер літня відпустка в деокупованому Криму стає реальнішою перспективою.

В Естонії також вирішили посилити заходи безпеки на кордоні з РФ.

“Можу запевнити, що прямої загрози нашій країні немає. Заходи безпеки на кордоні посилені. Також закликаю наших людей не від'їжджати нікуди на територію Росії”, – повідомила прем'єр Естонії Кая Каллас.

Глава оборонного відомства цієї країни Ханно Певкур за зверненням кремлівського диктатора припустив, що в майбутньому ситуація в країні, яка напала на Україну, загострюватиметься: “Після короткого звернення Путіна, здається, вже очевидно, що ситуація для Кремля серйозна і є велика загроза ескалації. Ми стежитимемо за розвитком подій у Росії разом із союзниками. Нині поряд із кордонами Естонії – без змін”, – заявив міністр.

Нагадаємо, ми також розповідали про те, що 24 червня у Ростові, в якому господарюють вагнерівці, пролунала пара найсильніших вибухів , а також пролунали постріли.

Вас також може зацікавити:

Москвичі масово тікають із країни: ціни на квитки злетіли майже у 20 разів

У Ростові масово скуповують хліб та інші харчові продукти: фото порожніх прилавків

Дісталися Москви? Найманці Пригожина прорвали блокпости силовиків