RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Операція "Атлантична рішучість": США готові відправити в Європи тисячі військовослужбовців

Зважаючи на російсько-українську війну, що триває, президент США Джо Байден дозволив відправити до трьох тисяч американських військовослужбовців резервних сил до Європи.

Про це йдеться у матеріалі CNN.

Згідно з новим наказом, американські резервісти приєднаються до місії "Атлантична рішучість" (Atlantic Resolve), яка є стратегічною відповіддю НАТО на ситуацію на східному фланзі. Вона визначається як операція, що застосовується у випадку непередбачених обставин та надає резервістам ті ж переваги, що й військовослужбовцям, які перебувають на дійсній службі.

На брифінгу директор з операцій Об'єднаного штабу, генерал-лейтенант Дуглас Сімс, зазначив, що таке нове визначення "приносить користь військовослужбовцям та сім'ям внаслідок збільшення повноважень, прав та доступу до сил та особового складу резерву".

Читайте також: Екс-головнокомандувачі країн НАТО закликають сформулювати дорожню карту вступу України в Альянс

Також дозвіл надає Пентагону додаткову можливість зосередити більше зусиль і фінансування на допомозі Європейському командуванню США. За словами представника Мініоборони США, направлення резервістів до зони воєнних дій можна зайняти близько пів року через необхідність попереднього повідомлення. Ймовірно, додаткові війська будуть залучені до роботи у сфері логістики, забезпечення або в медичних галузях, таких як стоматологія та охорона здоров'я.

Варто зазначити, що від початку 2014 року, в рамках програми "Атлантична рішучість", американські сили активно розгорнуті в Європі з метою співпраці з союзниками та партнерами в цьому регіоні. Близько 100 тисяч військових ЗС США, вже перебували в Європі, проте після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року, цей числовий показник зріс значно.

Бригадний генерал Патрік Райдер, прессекретар Пентагону, заявив, що нова ініціатива дозволить Міністерству оборони забезпечити максимальну системну підтримку та підсилити військові сили. Він додав, що виконавчий указ, що передбачає мобілізацію додаткових військових резервів, дає чиновникам можливість викликати війська для підтримки Атлантичної рішучості.

Раніше ми писали, що чекати Україні після саміту НАТО у Вільнюсі.

  • Вас може зацікавити:

Не треба їм заважати: в Росії "мобіки" влаштували смертельне побоїще перед від’їздом в Україну, відео

Мінус 200 окупантів: ЗСУ завдали потужного удару по базі росіян в Токмаку

"Риємо окопи, мінуємо місцевість": Наєв розповів про підготовку до можливого прориву кордону