RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Білоруські вертольоти перетнули кордон з Польщею: фото, відео і реакція Варшави

Вранці у вівторок, 1 серпня, над польським селом Біловежа Гайнівського повіту Підляського воєводства, яке розташоване у 4 км від Білорусі, де диктатор Олександр Лукашенко почне готувати власне населення до війни, помітили гелікоптери з позначками ЗС РБ.

Відповідні світлини опублікувала місцева фотограф Еліза Ковальчик.

Читайте: Польща посилить охорону кордону з Білоруссю: вже вжито безпрецедентних заходів

"Що, крім лелек, літає сьогодні над Біловежею?", — підписала кадри мешканка польського села.

У виданні Wyborcza.pl зазначають, що поляків налякала ворожа авіація й чому відповідні служби не відреагували на ситуацію, адже вертольоти літали над житловими будинками на висоті приблизно 200-300 метрів.

Журналісти звернулися за коментарем до Прикордонної служби та Міністерства національної оборони Польщі, але там спочатку завірили, що порушень повітряного простору країни не зафіксовано.

"За наданою інформацією, білоруська сторона проводить планові навчально-тренувальні польоти у прикордонному районі зі свого боку із застосуванням авіації. Ймовірно, це були два гелікоптери Мі-8 і безпілотний літальний апарат", — відповіли у польському Міноборони.

У той же час юрист Каміл Сіллер пояснив, що якби вертольоти сусідньої країни не порушували повітряний простір Польщі, у такому разі мешканці села не зробили б фото техніки з ракурсу, з якого її видно на знімках.

"З такої відстані неможливо сфотографувати "пузо" гелікоптера звичайним фотоапаратом так, як це зробив фотограф", — пояснив правник.

Пізніше у Міноборони Польщі підтвердили, що білоруські гелікоптери справді перетнули повітряний простір країни.

"1 серпня 2023 року сталося порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, які проводили навчання поблизу кордону. Перетин кордону стався в районі Бєловєжі на дуже малій висоті, що ускладнює його виявлення радіолокаційними системами", - йдеться у повідомленні відомства, в якому уточнили, що саме тому в ранковому повідомленні нібито не фіксувалося порушення.

У зв'язку з інцидентом Міноборони вже наказало збільшити кількість солдатів на кордоні та виділити додаткові сили та засоби, у тому числі бойові гелікоптери. НАТО також проінформовано про подію.

Нагадаємо, що найманці ПВК "Вагнер" можуть здійснити напад на аеропорт у польському Жешуві, через який йдуть постачання військової допомоги Україні.

  • Вас може зацікавити:

Лукашенко на зустрічі з Путіним натякнув на "похід" "вагнерівців" на Польщу

"Вагнерівці" в Білорусі: в ISW оцінили загрозу для Польщі та України

Путін видав маячню про "хороший" СРСР і невдячну Польщу