RU  UA

Лукашенко готує суспільство до війни: що означає прибуття до Білорусі "вагнерівців"

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко почне готувати власне населення до війни. Він розраховує, що прибуття ПВК "Вагнер" дозволить створити "народне ополчення".

Про це в ефірі Апостроф TV розповів білоруський опозиціонер Валерій Ковалевський.

Читайте також: "У Білорусі буде друга армія світу": Пригожин вперше після бунту звернувся до "вагнерівців"

"Прибуття Вагнеру - сумна новина для білорусів. Чому вони будуть учити білоруську армію, незрозуміло. Ми пам’ятаємо їхні м’ясні штурми і військові злочини. А якихось перемог - не пам’ятаємо. Не думаю, що професійні військові сильно раді такому сусідству. Тим більше, що вони лояльні Росії, а не Білорусі", - зауважив він.

При цьому опозиціонер переконаний, що вагнерівці є загрозою для цивільного населення, адже не підлягають жодним законам. Місцеві мешканці не раді їхньому прибуттю, проте змушені мовчати через тоталітарний контроль у Білорусі. Оскільки також будь-який суд стане на бік вагнерівця, а не білоруса.

"Лукашенко давно хоче створити "народне ополчення". Він готує суспільство до війни. Раніше він вів пропаганду з позиції, що у нас нема війни. Тепер вони ведуть пропаганду, що війна - це нормально. Головний ворог для нього це Україна, а також країни Заходу. Це небезпечна концепція для самого Лукашенка, бо доведеться людям дати зброю. Тому перспектива створення такого ополчення - дуже туманна. Також навряд чи такі формування отримають від вагнерівців хорошу підготовку", - вважає політик.

Він зазначив, що 150 тисяч є дуже великою кількістю для Білорусі. Зараз боєздатна кількість білоруської армії - 25 тисяч, тому можливе ополчення не буде добре підготоване. Крім того, білоруська армія погано мотивована і не бажає воювати з Україною. Саме через це її і не вдалося використати у війні.

Опозиціонер зазначив, що самопроголошеного президента Білорусі Росія просто використовує, а сам він марно покладається на вагнерівців, адже вони для нього самого можуть становити реальну небезпеку.

"Лукашенка використовує Кремль. Його зробили начебто миротворцем. Проте пропаганду його успіхів швидко спинили. Натомість в Білорусь заїхав Вагнер, що є великою небезпекою і для самого Лукашенка, оскільки вони можуть в будь-який момент напасти на Україну чи іншу державу. Також їхнім прибуттям незадоволена армія. Лукашенко усвідомлює, що за ним багато злочинів, в тому числі, в Україні. І він розуміє, що суд за ним прийде. Ордер на арешт Путіна його вразив. Він розуміє, що на нього також буде виданий ордер. І ми закликаємо європейський суд, щоб він такий ордер видав", - додав Валерій Ковалевський.

Нагадаємо, 17 липня у мережі оприлюднили знімки із зафіксованою кількакілометровою колоною з найманцями ПВК "Вагнер" у Білорусі. Окупанти прибули у військову частину в селі Цель, де раніше облаштували наметове містечко.

  • Вас також може зацікавити:

У британській розвідці Мі-6 розповіли, про що Путін міг домовитися з Пригожиним

Game Over: над базою ПВК Вагнер у Молькіно спустили прапори, відео

Група є, а ПВК немає: Путін розповів про статус "Вагнера" та зустріч з "вагнерівцями"