RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Китай надіслав "обережний позитивний" сигнал, є перші рішення: головне з саміту в Саудівській Аравії

На саміті в Джидді, що у Саудівській Аравії, 5 та 6 серпня пройшла зустріч щодо реалізації Української формули миру на рівні радників із національної безпеки та зовнішньої політики. Учасники зустрічі обговорили основні потреби у сфері оборони нашої країни, майбутні кроки щодо інтеграції України в структури НАТО, питання повернення українських полонених, продовження дії угоди щодо поставок зерна та ряд інших важливих питань.

Про це йдеться на сайті президента України Володимира Зеленського.

Зазначається, що загалом за два дні керівник ОП Андрій Єрмак провів зустрічі з очільниками понад 30 делегацій.

Згідно із повідомленнями у ЗМІ, фінальна заява саміту залишилась неоголошеною, але Саудівська Аравія та кілька інших країн представили свій план для мирного врегулювання ситуації в Україні. В цьому плані передбачається збереження цілісності України, припинення вогню на всіх фронтах, початок переговорів під наглядом ООН та обмін полоненими. Також, Саудівська Аравія надала звіт Росії про результати зустрічі.

За повідомленням видання Der Spiegel, країни-учасники саміту дійшли згоди у ключових аспектах мирного вирішення конфлікту, таких як збереження "територіальної цілісності та суверенітету" України, попри відсутність офіційної заяви.

Представник Бразилії, Селсо Аморім, заохотив до проведення "справжніх переговорів з участю всіх сторін", включаючи Росію, хоча жодна з країн Глобального Півдня, присутніх на зустрічі, не вимагала обов'язкової присутності РФ на наступному раунді переговорів.

"Навіть якщо Україна є найбільшою жертвою, якщо ми дійсно хочемо миру, ми маємо якимось чином залучити Москву до цього процесу", – зазначив у промові Аморім.

Наголошується, що Саудівська Аравія підтвердила свої зв'язки з обома сторонами конфлікту та позиціонує себе як можливий посередник у війні в Україні.

У виданні Financial Times із посиланням на європейських чиновників наголошується, що участь Китаю у зустрічі радників лідерів держав щодо української "формули миру" у Джидді була визнана контруктивною. Представник Китаю підтвердив готовність країни брати участь у майбутніх міжнародних переговорах щодо врегулювання конфлікту в Україні.

Читайте також: Без Росії: Саудівська Аравія проведе переговори про закінчення війни в Україні з низкою країн

Загалом, участь Китаю на саміті в Саудівській Аравії сприйняли як важливий крок на користь Києва, а Пекін дав зрозуміти делегаціям інших країн, що готовий залишатися у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання війни.

Варто зазначити, що раніше Китай відмовлявся брати участь у подібних переговорах і після повномасштабного російського вторгнення РФ в Україну жодного разу прямо не засудив агресію Кремля. Тепер, за словами одного європейського дипломата, Китай "виглядає конструктивним" та "прагне показати, що не з Росією", і "сама присутність Китаю показує, що РФ стає дедалі більш ізольованою".

Також європейський дипломат звернув увагу, що всі делегати "широко підтримали" тезу про те, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України "має бути заснована на будь-якому мирному врегулюванні".

Під час зустрічі в Джидді було ухвалено рішення про створення робочих груп, які будуть працювати над темами українського "мирного плану", що складається з 10 пунктів. Це свідчить про серйозний інтерес учасників у пошуку мирного рішення конфлікту в Україні.

Також, у статті зазначається, що участь Китаю в переговорах у Саудівській Аравії розглядається аналітиками як сигнал можливих змін у підходах Пекіна до агресії РФ, проте про розворот у його підтримці Москви говорити не доводиться.

За словами французького дипломата, на саміті китайська делегація наполягала на припиненні вогню. При цьому союзники України назвали такий заклик неприйнятним, оскільки це фактично заморозить позиції російських окупантів в Україні, чого й прагне Москва.

Також французький дипломат висловив сподівання, що наступна зустріч та мирні переговори відбудуться до саміті лідерів "Великої сімки", який заплановано на вересень в індійському Нью-Делі.

Згідно з інформацією, яку надає The Wall Street Journal, під час зустрічі в Джидді Україна не настоювала на обов'язковому ухваленні свого мирного плану, і інші країни не вимагали відмови Києва від нього. Дискусії також не виникали через вимогу України щодо повного виведення російських військ зі своєї території.

Особлива увага була приділена обговоренню першочергових оборонних потреб України, зокрема щодо посилення української протиповітряної оборони для захисту портової інфраструктури на півдні країни. Також сторони погодили спільні дії в контексті реалізації "Формули миру" і підготовки до Глобального саміту миру. Додатково, обговорювалися подальші кроки України у контексті її інтеграції в НАТО.

На зустрічі з генсекретарем і керівником апарату ОП Фінляндії, Хіскі Хауккалою, глава ОП України, Єрмак, обговорив Українську формулу миру, висловив подяку за підтримку та готовність Фінляндії долучитися до її практичної реалізації. Під час зустрічі також були розглянуті питання безпеки, актуальні потреби українських захисників, а також залучення Фінляндії до гуманітарного розмінування.

Після цього, глава ОП України також провів зустріч з радником із національної безпеки Королівства Саудівська Аравія, Мусаїдом бін Мухаммадом Аль Айбаном, де висловив впевненість, що Саудівська Аравія може суттєво сприяти в розв'язанні питань щодо звільнення українських полонених, повернення дітей, які були депортовані, а також забезпечення продовольчої безпеки, зокрема продовження дії зернової угоди.

Також радник Зеленського висловив свою вдячність за підтримку України під час головування Японії в "Групі семи" та обговорив практичну участь Японії в реалізації Української формули миру, а також підготовку до Глобального саміту миру.

Зокрема, під час зустрічі з заступником міністра закордонних справ Японії, Сігео Ямада, було обговорено питання практичного залучення Японії до реалізації української формули миру та підготовки до мирного саміту.

На зустрічі із дипломатичним радником Президента Франції, Еммануелем Бонном було обговорено питання посилення української протиповітряної оборони для захисту портової інфраструктури на півдні країни.

Загалом, 5 серпня керівник ОП України провів двосторонні зустрічі з главами делегацій США, Саудівської Аравії, Фінляндії, Японії, Катару, Франції, ФРН, Іспанії, Норвегії, Туреччини, Польщі та Словаччини, а 6 серпня – Швеції, ПАР, Бахрейну, Канади, Італії, Данії, Республіки Корея, а також із керівником кабінету Президента Європейської комісії.

Раніше ми писали, для чого Україна проводить консультації у Саудівській Аравії.

  • Вас може зацікавити:

Захід наполягатиме на переговорах із РФ: експерт назвав песимістичний сценарій для України

Що означає візит Зеленського до Саудівської Аравії для України: думка експерта

"Поки не вийдемо на кордони": Зеленський назвав єдину умову для переговорів із РФ