RU  UA

Що означає візит Зеленського до Саудівської Аравії для України: думка експерта

Зустріч у Саудівській Аравії дуже важлива, проте треба розуміти, що ця країна дещо погіршила відносини зі США і покращила з Китаєм. Тому в посередники Саудівську Аравію поки що краще не брати.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Читайте також: Бізнес на крові: низка компаній ЄС постачає в Росію товари для війни в Україні

"Саудівська Аравія не виглядає повністю демократичною країною, вона ближче до Росії. Там теж шикується така персоналістична вертикаль влади. Росія та Саудівська Аравія хоч і конкуренти на міжнародному ринку нафти, але зараз, щоби регулювати рівень цін, вони змушені кооперуватися. Це партнери, яких обставини підштовхують, щоб співпрацювали", - пояснив він.

З огляду на це, Росія та Саудівська Аравія мають більше спільного, ніж Україна та Саудівська Аравія.

Раніше США допомагали Саудівській Аравії розвивати нафтогазовий сектор, піднімати економіку, і з попереднім принцом були дуже хороші стосунки. Однак з нинішнім принцом стосунки не склалися. Особливо після того, як у Туреччині було вбито журналіста. А президент РФ Володимир Путін тоді принца морально підтримав – першим "подавав йому руку" на міжнародних самітах, додав Руслан Осипенко.

Як повідомляв "Апостроф", наразі український президент перебуває з офіційним візитом у Саудівській Аравії, до якої прибув для виступу на саміті Ліги арабських держав та зустрічі з наслідним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом.

  • Вам може бути цікаво:

Конфлікт з Росією може бути ще маштабнішим: міністр оборони Британії зробив прогноз

Країни G7 зробили спільну заяву щодо війни в Україні

НАТО вперше з часів Холодної війни розробляє секретний план дій в разі нападу Росії — Reuters