RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

В Мексиці знайшли поховання людини з нефритовим перснем: деталі жертвоприношення вражають, фото

У Мексиці під час розкопок археологи знайшли скелет молодого майя, принесеного в жертву, з великим нефритовим перснем .

Про це повідомляє Ancient Origins.

Національний інститут антропології та історії (INAH) повідомив про відкриття, яке було здійснено в результаті недавніх археологічних розкопок в мексиканському штаті Камече, поблизу міста Ріо-Канделарія, на території давнього майянського поселення Ель-Тігре, також відомого як "Іцамканак" (що перекладається як "місце змії-ящірки"). Ель-Тігре вперше був заселений у середній докласичний період, що припадає на 600–300 роки до нашої ери, і існував до близько 1557 року нашої ери, коли сталося завоювання Іспанією.

За словами Дієго Прієто Ернандеса, генерального директора Національного інституту антропології та історії ( INAH ), каблучку з нефриту було знайдено всередині священної посудини в структурі 1 археологічної зони Ель-Тігре, розташованої на захід від головного храму піраміди. Вважається, що каблучка, ймовірно, належала "молодій людині, похованій приблизно в пізній класичний період (600-800 рр. н. е.)".

Читайте також: Врятовані скарби: фоторепортаж з виставки цінних знахідок українських археологів

У давній Мезоамериці нефрит мав глибокий релігійний та духовний зміст, і під час ритуалів та церемоній цей камінь символізував сонце, вітер, життя і смерть. Його цінність не обмежувалася лише матеріальними аспектами, але й відображала художню майстерність, духовні вірування та соціальну складність мезоамериканських цивілізацій. Як результат, нефрит став не лише предметом торгівлі, а й важливою складовою данини.

Цей дорогоцінний камінь мав велике значення для формування художніх, соціальних та релігійних аспектів стародавніх мезоамериканських культур. Його наявність вказує на багатство і красу мистецтва, глибоке духовне підґрунтя вірувань та складність суспільного устрою тих часів.

Раніше ми писали, що в Туреччині знайшли аптеку часів Давньої Греції.

Вас може зацікавити:

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені